Yunan çiftçiler, geçen yılki sel felaketinin ardından bu kez keçi vebasıyla karşı karşıya. Yeni ortaya çıkan ve yüksek bulaşıcılığa sahip virüs, keçi ve koyunlarda %70 oranında ölüme neden oldu. Hükümet, hastalığın yayılmasını önlemek için hayvan taşımalarını ve kesimlerini yasakladı, çiftçilere dezenfektan yardımı sağlayacak.
Geçen yıl yaşanan sel felaketinin ardından toparlanmaya çalışan Yunan çiftçiler, bu kez de keçi vebasıyla mücadele ediyor. Bu virüs, keçi ve koyunlarda %70 oranında ölüme yol açtı. Geçen ay ilk kez tespit edilen ve kaynağı henüz belirlenemeyen virüs, insanlara bulaşmıyor ancak hayvanlar arasında yüksek bulaşıcılığa sahip.
Yunan hükümeti, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla hayvanların taşınmasını ve kesimlerini geçici olarak yasakladı. Üreticiler süt satışı yapabiliyor fakat sürülerini büyütmek için yeni hayvan alımı yapamıyor. Şu ana kadar 22 çiftlikte enfeksiyon görüldü, 12 bin hayvan itlaf edildi ve 300 binden fazla hayvana test yapıldı. Virüsün ithal hayvanlar yoluyla yayıldığı tahmin ediliyor. Veteriner kliniklerinde yaşanan personel yetersizliği, hastalığın yayılmasını hızlandırdı.
Hükümet, virüsün yayılmasını önlemek için çiftçilere yardımcı olacak ve dezenfektan alımları konusunda destek sağlayacak. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), keçi vebasının her yıl küresel çapta 2,1 milyar dolarlık kayba yol açtığını belirtiyor. 1942’de Fildişi Sahili’nde ortaya çıkan bu ölümcül hastalık, Yunan çiftçilerini ekonomik olarak zorluyor ve sürülerini korumak için büyük bir mücadele veriyorlar.