Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Batı Trakya Türkleri ve İstanbul Rumlarının vatandaşlık sorunları yeniden gündeme geldi. Farklı ülkelere dağılan binlerce İstanbul Rum'u, yeniden vatandaşlık talep ederken, Yunanistan'ın ırkçı anayasa maddesine dayanarak vatandaşlıktan attığı Batı Trakya Türkleri de haklarını geri istiyor. Bu süreçte, hakları gasp edilen 60 bin Türk ailenin durumu dikkat çekiyor.
HEYBELİADA RUHBAN OKULU'NUN GELECEĞİ BELİRSİZ
1971 yılında Anayasa'ya aykırılık gerekçesiyle kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu'nun ne zaman ve hangi statüde açılacağı belirsizliğini korurken, okulun kapatılmasının ardından Türkiye'deki Rum toplumu ruhban yetiştirememiştir. Bu ihtiyacı karşılamak için ABD veya Yunanistan'dan gelen din görevlilerinin özel izinle Türk vatandaşı yapılması gibi çözümler üretiliyor.
İSTANBUL RUMLARININ VATANDAŞLIK TALEPLERİ
1955 yılından sonra Türk vatandaşlığını kaybeden İstanbul Rumları için kurulan sivil toplum örgütleri, İstanbul kökenli Rumların varislerine haklarının iade edilmesini talep ediyor. Ortalama 120 bin ailenin vatandaşlığını kaybettiği belirtilirken, Yunanistan’ın anayasasında yıllardır yer alan ırkçı 19. madde nedeniyle Yunan vatandaşlığını kaybeden 60 bin Batı Trakyalı Türk ailenin durumu da gündeme geldi.
TÜRKLERİN MAĞDURİYETİ DEVAM EDİYOR
Yunanistan’ın, 1946'daki iç savaşta ülkeden ayrılan Batı Trakya Türklerini hedef alan bir politikası olduğu ifade ediliyor. Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Meriç, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19. maddesinin 1998'de kaldırıldığını ancak geriye dönük olarak uygulanmadığı için Türklerin mağduriyetinin sürdüğünü belirtti.
YUNANİSTAN'DA HUKUKSAL ENGELLER
Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin dışında başka ülkelere giden Türklerin de vatandaşlığını silmiştir. Batı Trakya Federasyonları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde çok sayıda dava açmış ve mahkum olan Atina yönetiminin anayasada bulunan bu maddeyi kaldırmış olduğunu belirtse de, hâlâ birçok Türkün vatandaşlık taleplerinin karşılanmadığı ifade ediliyor.
YENİ POLİTİKALARLA DEMOGRAFİYE MÜDAHALE
Salih Meriç, Yunanistan’ın Batı Trakya’nın demografik yapısını değiştirmek amacıyla yeni adımlar attığını vurguladı. Yunanistan Aile Bakanı Sofia Zaharaki'nin, Batı Trakya'da düzenlenen Trakya Kalkınma Konferansı'nda bin çifte yerleşmeleri halinde 10 bin Euro evlilik yardımı ve bir yıl boyunca her ay bin 250 Euro karşılıksız maaş verileceğini açıklaması, bu durumun bir göstergesi olarak değerlendirildi.
MAHKEME BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Küçük, Yunan mahkemelerinde çok sayıda başvuru bulunduğunu belirterek, "Yıllardır bu talepler işleme konulmuyor," dedi. 60 bin kişinin vatandaşlık talebi için siyasi irade gerektiğine dikkat çekti.
RUM TOPLUMUNDAN TALEPLER VAR
İstanbul Rumları Evrensel Federasyonu Başkanı Niko Uzunoğlu ve Genel Sekreteri Niko Anagnostopoulos, geçen yıl yaptıkları açıklamada, Türkiye'de doğanların alt soylarının vatandaşlığı kazanabilmesi için düzenlemeler yapılması gerektiğini savundu. "Ebeveynleri/ataları İstanbul /İmbros/Tenedos'tan gelen gençler için özel bir Geri Dönüş Programı oluşturulması ve finanse edilmesi" önerisinde bulundular.