Yunanistan''la Makedonya anlaşmaya vardı

Yunanistan ve Makedonya arasında çeyrek asırdır süre gelen ''isim sorununda'' anlaşma sağlandı.

Yunanistan ve Makedonya arasında çeyrek asrı aşkın süredir devam eden" isim sorununun" çözümüne yönelik adım olan tarihi anlaşma imzalandı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 'Bu, halklarımız için cesur, tarihi ve gerekli bir adımdı' açıklamasını yaptı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İSİM SORUNU
Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti' ismiyle tanırken Yunanistan , kendi sınırları içinde “Makedonya' isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamıyor.

Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya' (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Yunan halkının bir kısmı ise sorunun sadece isim değil, tarih ve kültüre ilişkin olduğunu savunarak, Üsküp yönetimini “Makedon kimliğini' çalmaya çalışmakla suçluyor. Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender’in mirası, iki ülke arasında önemli bir rekabet alanı olarak görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Hamas'tan İsrail'e Koşulsuz Ateşkes Talebi: Son Durum Ne?
Türkiye'nin İsrail Kararına ABD'den İlk Yanıt: İlişkilerimizi Zedelemez
Güney Brezilya'da Şiddetli Yağışlar: Baraj Çöktü, 30'dan Fazla Kişi Hayatını Kaybetti
İki yılı kalmıştı: ABD güçleri o ülkede süresiz kalacağını açıkladı
Kenya'da Şiddetli Yağışlar ve Seller: 188 Can Kaybı, 90 Kişi Kayıp