Türk Yatırımcılar Yurt Dışında Gayrimenkul Almaya Yöneliyor: 2023'te Rekor Artış!

Türk yatırımcılar, yüksek kredi faizleri ve yerel konut piyasasındaki durgunluk nedeniyle yurtdışında gayrimenkul almaya yöneliyor. 2023'ün ilk sekiz ayında yurt dışına transfer edilen döviz 1 milyar 377 milyon dolara ulaştı.

Dünya yazarı Naki Bakır, Türk yatırımcıların yurtdışında gayrimenkul almaya yöneldiğini belirtti. Bakır, "Bu dönemdeki Merkez Bankası ortalama döviz kuru ile hesaplandığında bu tutar 40,5 milyar TL’ye denk geliyor" dedi. 

Gayrimenkul alımı için yurt dışına transfer edilen döviz, yılın ilk sekiz ayında 1 milyar 377 milyon dolara ulaştı. Bakır, yazısında şu bilgileri aktardı:

"Bu rakam, Merkez Bankası'nın ortalama döviz kuru ile çevrildiğinde 40,5 milyar TL'ye karşılık geliyor. Türkiye’deki yüksek kredi faizleri nedeniyle orta gelir grubunun konut alımları azaldı, rantiyecilerin konut yatırımı yerine faizli enstrümanları tercih etmesi ve yabancı alımlarındaki duraklama nedeniyle konut sektöründe bir durgunluk yaşanıyor. Ancak, üst gelir grubundaki 'yatırımcı' yerli alıcıların yurtdışına yönelimi, 2023 başından bu yana artış gösteriyor. 

2020 yılında gayrimenkul alımı için yurtdışına aktarılan döviz miktarı 213 milyon dolar iken, 2021’de bu rakam yüzde 74,2 artışla 371 milyon dolara, 2022’de yüzde 69,3 artışla 628 milyon dolara, 2023’te ise yüzde 183,8’lik rekor artışla 1 milyar 782 milyon dolara yükseldi. Eğer yılın ilk sekiz ayındaki ivme devam ederse, toplam hacmin geçen yılki seviyelerde gerçekleşmesi bekleniyor. 

Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi verilerine göre, ocak-ağustos döneminde Türklerin yurtdışı gayrimenkul yatırımları dolar bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1 artarken, yabancıların Türkiye’deki gayrimenkul yatırımları ise yüzde 23,3 azalarak 2 milyar 24 milyon dolara geriledi. Bu verilere göre, gayrimenkul alımı için yurtdışına çıkan döviz, getirilen tutara yakın bir seviyede. Geçen yılın ilk sekiz ayında yabancıların Türkiye’ye gayrimenkul alımı için getirdiği dövizden Türklerin yurtdışına götürdüğü sermaye düşüldüğünde, 1 milyar 462 milyon dolar olan net giriş, bu yıl aynı dönemde 55,7 azalarak 647 milyon dolarda kaldı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.