Yurttaşlar Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED bilgilendirme toplantısına alınmadı!

2011 yılında açıklanan ve kamuoyunda “çılgın proje'' olarak adlandırılan “Kanal İstanbul'' projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı bugün Arnavutköy Yeni Belediye Binası Kültür Merkezi yapılıyor....

2011 yılında açıklanan ve kamuoyunda “çılgın proje'' olarak adlandırılan “Kanal İstanbul'' projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı bugün Arnavutköy Yeni Belediye Binası Kültür Merkezi yapılıyor. Kültür Merkezi önünde barıkat kuran polis, yurttaşları ve bölge muhtarlarını toplantıya almadı. İçeri alınmayan yurttaşlar ve bölge muhtarları durumu protesto etti.
'YAPTIĞINIZ SUÇTUR'
Toplantının yapıldığı salona giren HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün toplantının usulen yanlış yapıldığını, bu toplantının tüm İstanbul halkını ilgilendirdiğini ve halkın da bu toplantıya alınmadığını söyleyerek tüm yaşam savunucularını salonu terk etmeye çağırdı.Üstün şöyle konuştu:
Usulen yanlış yapıyorsunuz. Burası halkın buluştuğu bir yer değil. Dolayısıyla katılımı hiç olamaz. İki nedenle: Danıştay aldığı kararlarda şunu söyler, bu yapılacak olan projenin yapıldığı yerler de dahil olmak üzere etkilenen herkese haber vermek zorundasınız. Usulen yanlış yapıyorsunuz. Buranın halkı yok burada. Bu kanal İstanbul’u ilgilendiriyor, bu kanal halkı ilgilendiriyor. Sadece Arnavutköyü değil, Küçükçekmece’yi değil Danamandra’yı değil Yaptığınız suçtur.

'BU PROJE HALKIN YERİNDEN EDİLMESİ PROJESİDİ'
Toplantıyı terk eden yaşam savunucuları dışarıda basın açıklaması yaptı. Beyza Üstün Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahının arkeolojik alanlar, su havzalarından geçtiğini belirterek tüm İstanbul’u etkileyeceğini söyleyerek bu projenin yapılamayacağını dile getirdi. Daha sonra söz alan, bölgede emlakçılık yapan bir vatandaş bu projenin halkın yerinden edilmesi projesi olduğunu söyleyerek halka değil rantçılara, çıkarcılara, sermaye gruplarına fayda sağlayacağını söyledi.

Bu proje halkın yerinden edilmesi projesidir. Anadolu’dan canını dişine takarak buraya gelen insanlar bir sene sonra, iki sene sonra evi barkı rantsal dönüşüme bırakarak  geldiği yere mi gidecek? Bugün şu anda ortada kanal olmamakla beraber bölgede sanal konutlar satılıyor, sanal daireler satılıyor. Bunlar tamamen yabancı şirketler adı altında satılıyor. Katar’a Bahreyn’e satılıyorlar. Bu ülkedeki 80 milyon halkın bu projeden fayda göreceğini zannetmeyin. Burada tamamen rantçılar, çıkarcılar, sermaye grupları kazanacaktır. Ben Arnavutköy’de 20 yıldır oturuyorum, salonun içinde oturan tek bir kişiyi tanımıyorum. Şirketlerden fayda sağlayan insanlar, Arnavutköy halkı adına salon içerisinde bulunmaktadır. Bizler burada u antidemokratik uygulamaları kınıyoruz. Halktan haber almak istiyorlarsa, buyursunlar gelsinler mahalle halkını dinlesinler, halk bunu kabul ediyor mu yoksa halk bu rant projelerini elinin geri mi itiyor…
Salona alınmayanlar dışarıda “Rezalet'' diyerek durumu protesto etti. Bir vatandaş “Madem kendiniz çalıp kendiniz oynayacaksınız neden vatandaşları çağırdınız?'' diyerek duruma tepki gösterdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ali Yerlikaya, 1 Mayıs sonrası yapılan ev baskınlarının görüntülerini paylaştı
New York’ta Rıza Sarraf ve Halkbank aleyhine açılan tazminat davası beklemeye alındı
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci, Turkcell’in yönetimine girdi: Maaşı 150 bin TL
Münevver Karabulut'un babası, Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğraflarını inandırıcı bulmadı