‘Yürüyüşe çıktım’ diyenler dikkat! Virüs havadan da bulaşabiliyor

Dünyanın koronavirüsle mücadelesi sürerken Hollanda ve Belçika'da yapılan yeni bir araştırma, koşu, yürüyüş ve bisiklete binmek gibi dışarıda yapılan sportif faaliyetler sırasında 1.5 metre sosyal mesafenin korona virüsünden...

Dünyanın koronavirüsle mücadelesi sürerken Hollanda ve Belçika'da yapılan yeni bir araştırma, koşu, yürüyüş ve bisiklete binmek gibi dışarıda yapılan sportif faaliyetler sırasında 1.5 metre sosyal mesafenin korona virüsünden korumadığını ortaya koydu.

Korona virüsü salgınına karşı açıklanan 1,5 metrelik sosyal mesafe önleminin, normal havalarda içeride ve dışarıda bulunan insanlar için uygun olduğu ancak koşanlar, yürüyüş yapanlar ve bisiklete binenler için bunun geçerli olmadığı belirlendi.

ÖKSÜREN HERKES ARKASINDA DAMLACIK BULUTU BIRAKIYOR

Hollanda ve Belçikalı araştırmacılara göre, hareket ederken nefes alan, öksüren ya da hapşıran herkes, arkasında 1,5 metreden daha fazla uzanan bir damlacık bulutu bırakıyor.

Belçika’daki Leuven Katolik Üniversitesi ile Hollanda’daki Eindhoven Teknik Üniversitesi uzmanlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmaya göre, koşan ya da yürüyüş yapan bir kişi nefes verir ya da öksürürse bu damlacıklar havada kalıyor. Bu sırada arkasından gelen kişiler, oluşan damlacık bulutunun içinden geçiyor.

Araştırmayı yürüten Hollandalı aerodinamik profesörü Bert Blocken, koşan, yürüyen ya da bisiklete binerken bir kişinin, arkasında bir hava akımı yarattığını belirterek, bu alanın havayı olduğu gibi çektiğini vurguladı. Bisikletçilerin, bu akımı hava direncini azaltmak için kaçış sırasında kullanmayı sevdiklerine işaret eden Blocken şu görüşü dile getirdi:

“Çünkü o zaman daha az çaba sarf etmek zorundalar. Ancak yürüyen ya da koşan birinin de böyle bir akışı vardır. Bu bölge nasıl oluşursa oluşsun hava akımında damlacık bulutu oluştuğunu gördük. Bu yüzden, koronavirüs salgını döneminde bu akıştan kaçmak en iyisi.”

Araştırmacılar, hareket halindeki kişilerin tükürük parçacıklarının yana, arkaya ya da çapraz farklı yönlere doğru ilerlediğini saptadı. Normalde sporcuların performans düzeyini arttırmak için rakiplerin arkasında kaldığı bu modelden, korona virüsü salgını döneminde kesinlikle uzak durulması istendi.

BULUTUN İÇİNDEN GEÇENE BULAŞIYOR

Prof.Dr. Blocken ve ekibinin bu bulguları animasyona dönüştürüldü. Görüntülerde, hapşıran ya da öksüren hareket halindeki kişilerin, parçacıkları büyük bir itme kuvvetiyle yaydığı görülüyor. Hareket halindeki kişiler, sadece yayılan parçacıkları soluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.