Yüz Felci İçin Yazın Soğuk Havalar Suçlu!

Yaz aylarında fan ve klimaların aşırı kullanımı, yüz felcini tetikleyebiliyor. Uzmanlar, serinletici aletlere karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinleme ihtiyacı, fanlar ve klimalar aracılığıyla karşılanıyor. Ancak bu rahatlatıcı serinlik, bazı sağlık problemlerine de zemin hazırlayabiliyor. Kulak burun boğaz uzmanı Dr. Cüneyt Altunay, sıcak havalarda serinleticilerin aşırı kullanımının, özellikle yüz felcinin riskini artırabileceğine dikkat çekti. Dr. Altunay, yüz felcinin çeşitli nedenlerden kaynaklandığını ve özellikle ani hava değişimlerinin bu durumu tetiklediğini belirtiyor.

BEL FELCİ VE BELİRTİLERİ

Dr. Altunay, yüz felcinin en yaygın türü olan Bell felcinin, yüz sinirinin etkilenmesi sonucu ortaya çıktığını ifade etti. "Yüz felci, enfeksiyon, travma veya cerrahi müdahaleler gibi nedenlerden kaynaklanabilir," diyen uzman, hastaların genellikle ani sıcaklık değişimlerine maruz kaldıklarında bu rahatsızlığı yaşadıklarını vurguladı. "Yazın, evde veya işyerinde terliyken klima ve rüzgarın doğrudan etkisinde kalmamak önemlidir," şeklinde ekledi.

YÜZ HAREKETLERİNDE KAYIP VE BELİRTİLER

Yüz sinirinin işlevlerini kaybetmesiyle birlikte, yüz hareketlerinde zayıflama, göz kuruluğu ve tat duyusunda bozulma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Dr. Altunay, "Yüzün bir yarısında mimik hareketlerinin yapılamaması ve uyuşma hissi, yüz felcinin klasik belirtilerindendir," diyerek hastaların zamanında doktora başvurmalarının önemine dikkat çekti.

ERKEN TEŞHİSİN KRİTİK ROLÜ

Dr. Altunay, yüz felcinin erken teşhis edilmesi durumunda tüm yüz fonksiyonlarının geri dönmesinin mümkün olduğunu belirtti. "Hızlı ilaç tedavisiyle önemli oranda iyileşme sağlanabilir. Ayrıca, tedaviye yanıt vermeyen durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir," dedi. Yüz felci belirtileri gözlemlendiğinde, hemen bir uzmana başvurmak gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dr. Cüneyt Altunay, sıcak veya soğuk havalarda iklimlendirme araçlarının aşırı kullanımından kaçınılması gerektiğini belirterek, yazın terliyken fan veya klimanın önünde durmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, soğuk hava akımlarına karşı korunmak için yazın da benzer bir bilinçle hareket edilmesi gerektiğini hatırlattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.