2022 yılında aşırı kira artışlarını önlemek için başlatılan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz'da sona eriyor. Ev sahipleri, yüzde 60 civarında olması beklenen enflasyonu yetersiz buldukları için kira fiyatlarına yılda iki kez zam yapmayı planlıyorlar, bu da genellikle 6 aylık dönemlerle yapılan kısa süreli sözleşmelerle gerçekleşiyor.
Ancak hukukçular, kira sözleşmelerinde yıllık enflasyonun dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, kiracıların aşırı zam taleplerine karşı mahkemeye başvurabileceği uyarısında bulunuyor.
Türkiye Gazetesi'nde Kaan Zenginli'nin haberine göre, Yuvam Emlak sahibi Ersin Çetin, ev sahiplerinin Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yüzde 60'lık enflasyonu yetersiz bulduklarını belirterek, "Zam sınırı kalktı; ancak bu durum sınırsız değil. Bu nedenle kiracılara baskı yapılıyor" şeklinde konuştu.
'EV SAHİPLERİ SANKİ İKİ YILIN ACISINI ÇIKARIR GİBİ DAVRANIYOR'
Çetin, "Şu anda ev sahipleri, yüzde 60 sınırlamasına takılmamak için 6 aylık kısa dönem sözleşmeler yapmaya çalışıyorlar. Bu durum yılda iki kez zam anlamına geliyor. Temmuzda kira başladıysa, ocak ayına kadar eski fiyattan ödeme yapılıyor. Ocak ayında ise yeni fiyatla bir sonraki temmuza kadar yeni bir sözleşme imzalanıyor. Aslında bu yasalara aykırı; ancak bazı ev sahipleri bu koşullarla kiralama yapıyorlar. Ev sahipleri, sanki iki senelik zammı telafi etmek istiyor gibi davranıyorlar" şeklinde konuştu.
'ENFLASYONUN ÜSTÜNDE ZAM İÇİN DAVA YOLU AÇIK'
Avukat Sibel Aslan şöyle ifade etti: "Zam sınırının kaldırılması, kiracıların tüm haklarını kaybettikleri anlamına gelmez. Enflasyonun üzerinde yapılan zam için hala dava yolu açıktır. Yine yüzde 25 zam sınırı olduğu gibi, enflasyon oranı artışı belirleyici olacaktır. Taraflar anlaşamazsa, arabulucular devreye girecektir."