Yüzyıllık gelenek : Kemah'ın bir köyünde kavak ağacı kabuklarıyla beslenen keçilerin değişimi

Erzincan'ın Kemah ilçesindeki Kerer köyünde, besiciler yüzyıllardır devam eden geleneği sürdürerek kış aylarında keçi sürülerine kavak ağacı kabukları yediriyor. Bu uygulama, hayvanların sağlıklı ve zinde kalmasına katkı sağlarken, süt verimini de artırıyor.

Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Kerer köyünde yaşayan besiciler, yüzyıllardır devam eden bir geleneği sürdürerek kış aylarında keçi sürülerine kavak ağacı kabukları yedirme uygulamasını hayata geçiriyor.

 

KAVAK AĞAÇLARININ KABUĞUYLA BESLİYORLAR

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte besiciler, yüksek yaylalardan köy merkezlerine getirdikleri hayvanlarını daha sağlıklı tutmak için "burç yedirmek" olarak bilinen bu geleneği uyguluyorlar. Kavak ağaçlarının kabuklarını soyarak hayvanlara yediren besiciler, bu yöntemin hayvanların sağlıklı ve zinde kalmasına katkı sağladığını ifade ettiler.

 

DAHA FAZLA SÜT VERİYORLAR

Kabukları soyulan ağaçları ise yakacak olarak veya çeşitli ürünlere dönüştürerek değerlendiren besiciler, bu geleneği yaşatmanın yanı sıra doğal kaynakları da verimli bir şekilde kullanıyorlar. 58 yaşındaki Yusuf Karakaya, hayvanların kış aylarında kabuklarla beslenmesinin süt verimini artırdığını belirterek, "Hayvanlar kavak ağaçlarının kabuklarıyla beslendiğinde hem yavruları daha iyi gelişiyor hem de yazın daha fazla süt veriyorlar." ifadelerine yer verdi.

Köydeki diğer bir besici olan Süleyman Karakaya ise 350 keçiyi kış aylarında kavak ağacı kabuklarıyla besleyerek hayvanlarını daha güçlü hale getirdiklerini aktardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Gündem Haberleri

İstanbul'da Benzin İstasyonu Operasyonu: 90 Milyon TL'lik Vergi Kaçağı Ortaya Çıktı
Galata Kulesi Altında Trafiği Kapatan Gruba Cezalar Yağdı: Toplamda 13,926 TL Para Cezası Kesildi!
DEM Partili Ceylanpınar Belediyesi'nden T.C. ibaresi kaldırıldı
CHP’li Üsküdar Belediyesi, Medipol’ün inşaatını durdurdu
İstanbul'da o tarihte ekmeğin fiyatı 15 TL'ye yükselecek! Giderler her ay artıyor