Z kuşağı araştırması: Gençlerin yüzde 62'si kendi işini kurmak istiyor

Areda Piar, Türkiye’de gençlik yapısının ele alındığı çalışmayı yayınladı. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 62'si kendi işini kurmak istiyor. Diğer yandan boş zamanlarında kitap okuduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 14.7.

Araştırma şirketi Areda Piar, Türkiye’de gençlik yapısının ele alındığı çalışmayı yayınladı. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 62'si kendi işini kurmak istiyor. Kitap okuma oranının azaldığı gençliğin, hayattan en önemli beklentisi ise para kazanmak.

30 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında yapılan ve 1100 gencin katıldığı araştırmada; gençliğin değerlere bakışı, kariyer planları, iletişim araçları ile ilişkileri, kültürel tercihleri ve kimlik algıları gibi konular ele alındı.

"ÇOĞU KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTİYOR"
15-24 yaş grubunun katıldığı araştırmada "Tercih şansınız olsa hangi işte çalışırsınız?" sorusuna yüzde 62 ile kendi işim cevabı verilirken yüzde 19.8 oyla memurluk cevabı geldi. Sonuçları incelediğimizde Z kuşağının kendi işine eğilimli olduğu ve gelişen teknolojinin bu konuda etkili olduğu gözlemlenebiliyor.


“PARA GERİDE KALDI”
Aynı araştırmada gençlere “çalışma hayatından beklentileri sorulduğunda”, yüzde 36.7 "para kazanmak" yanıtını verdi. "Kariyer" yüzde 25.0, saygınlık kazanmak yüzde 12.8 "tecrübe kazanabilmek" şeklinde sıralandı. Bu sonuçlara göre gençlerin kariyer, saygınlık ve tecrübe konusunda çoğunlukta olduğu tespit edildi.

“SOSYAL MEDYA İLK SIRADA”
Gençlere yöneltilen “Gündeme ilişkin haber almak için en sık başvurduğunuz iletişim kanalı hangisidir?” sorusuna ise, yüzde 61.9 sosyal medya, yüzde 18.1 görsel basın (televizyon kanalları), yüzde 10.1 internet siteleri, yüzde 5.7 yazılı basın (gazete, dergi), yüzde 4.2 komşu ve ailem cevabını vererek sosyal medyanın gençler arasındaki önemi net bir şekilde ifade edilmiş oldu.


“KİTAP OKUMA ORANI AZALIYOR”
"Boş zamanınızı nasıl değerlendirirsiniz" sorusuna verilen yanıtlar arasında yüzde 20.2 ile sosyal medya ilk sırada yer aldı. Ardından yüzde 16.2 "arkadaşlarımla", yüzde 14.7 "kitap okuyarak" şeklinde sıralandı. Teknoloji karşısında kitap okuma oranı çok düşük seviyelerde olduğu gözlemlenmekte.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

PKK'dan Kaçan 2 Terörist Habur'da Teslim Oldu
Antalya'da 3,800 İşletme Denetlendi: Fiyatsız Menülere Cezalar Kesiliyor
Namık Tan'ın özgeçmişi!: Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan kimdir?
İşte Türkiye'nin en iyi 10 lisesi!: Peki, ilk sırada hangisi var?
Türk Yatırımcılar Avrupa Vizesi Krizinden Kaçarak Karayip'e Yöneliyor