Zam şampiyonu tavuk etine Ramazan’da da zam bekleniyor

Bir yılda iki kat artan et fiyatları vatandaş kadar, besicileri ve kasapları da olumsuz etkiledi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, Ramazan ayında beyaz ete yeni bir zam daha geleceğini söyledi.

TÜİK'e göre tüketici enflasyonu Ocak ayında yıllık yüzde 64,86'ya yükseldi. Aylık enflasyon ise yüzde 6,70 oldu. Gıda enflasyonu yüzde 69,71 olarak hesaplandı. Buna göre, dana kıyma fiyatı Ocak ayında yıllık yüzde 120, kuşbaşı yüzde 113, kuzu eti yüzde 129,41 artış gösterdi. Kasaplarda ve marketlerde kuzu eti fiyatı etin çeşidine ve illere göre 400-600 TL arasında, dana eti ise 350-650 TL arasında satılıyor. Ramazan ayında ise tavuk etine yeni bir zam gelmesi bekleniyor.

Elips Haber’den Sibel Yazıcı’nın haberine göre, Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı ete kıyasla daha fazla zamlanan beyaz ete Ramazan ayında yeni bir zam daha geleceğini söyledi. Artan gıda fiyatlarında kırmızı ete yansıyan zam oranının diğer gıdalara göre düşük kaldığını belirten Yardımcı, hayvancılıkta artan maliyetlere dikkat çekti. Yardımcı, "Bugün bir simit 15 lira. Bir ekmek 9 lira oldu. Bakın yüzde 300, 400 zam gelen temel gıda maddeleri var. Hayvancılıkta şu anda çoban bulunmuyor. Bir hayvanın hem besleyen için bir maliyet gerektiriyor hem satan için bakın bir dükkân kirası 20 bin liradan aşağı değil. Bugün bir esnafın elektriği suyu 10 bin liradan aşağı değil. Bugün bir işçinin işverene maliyeti en kötü şartta 25 bin lira. Et pahalı mı? Tabii ki vatandaşa pahalı geliyor, doğru. Alım gücü düştü. Bugün 17 bin lira asgari ücret alan bir kişiye tabii fazla geliyor" dedi.

KESİLEN CEZALAR ZAM OLARAK VATANDAŞA YANSIYOR

Besicilerin, kasapların artan maliyetlerden dolayı çok yorulduğunu dile getiren Yardımcı, yıllık oranda bakıldığında en çok artışın beyaz ette olduğunu söyledi. "Tavuk kırmızı etten daha fazla arttı. Hiç tavuğa bir şey diyen yok" diyen Yardımcı, "Tavukta parçalama yok arttık paketli bir şekilde geliyor bize. Kasabın işi ne? Eti parçalayıp o hizmeti yapmak değil mi? Önceden kanadını, göğsünü kendimiz parçalıyor, tabaklara ayırıyorduk. Fabrikadan bize gelmesiyle yüzde 30 fiyat artışı olarak yansıyor. O paketi de bozdun mu cezası var. O paketledikleri köpük tarzı madde hem sağlık açısından zararlı hem de ayrı bir maliyeti oluyor. Ne zaman sipariş versek tavuğa ekstra bir zam gelmiş. Bizde çoğu zaman zararına satış yaptık. Bir de geçenlerde denetleme kurulu tavukçulara ceza kesti. Bu ceza her bir pakete iki lira zam olarak yansıdı. O kesilen cezanın beş katını çıkarttılar. Böyle bir ticaret olmaz" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.