Zam Sonrası O Destek 9.077 TL'ye Yükseldi

Temmuz ayında evde bakım desteğini 9 bin 77 TL'ye çıkaran Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, zamlı ödemeleri hesaplara yatırdı. Bakanlık, uygulamadan yararlanma koşulları ve toplam ödeme detaylarını paylaştı.

Türkiye'de uygulanan hatalı ekonomi politikaları, milyonlarca vatandaşın enflasyon karşısında sorun yaşamasına neden olurken, yaygınlaşan yolsuzluklar, sosyal hizmetlere ayrılan bütçenin de büyümesine yol açtı. Temmuz ayında açıklanan 6 aylık enflasyon verilerinin ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı evde bakım desteği ödemelerini 7 bin 608 TL'den 9 bin 77 TL'ye çıkardı ve zamlı ödemelerin hesaplara aktarıldığını duyurdu.

555 binin üzerinde vatandaşın bu destekten yararlandığı açıklanırken, Türkiye genelinde yapılan toplam ödeme 4.9 milyar TL'ye ulaştı. Bakanlığın amacı, özellikle yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin bakım giderlerini karşılayarak yaşam kalitelerini artırmak.

Evde bakım maaşı, ağır engelli olan veya bakıma muhtaç bireylere bakmakla yükümlü olan kişilere verilmektedir. 2024 Eylül ayı itibarıyla bu maaştan faydalanan kişi sayısı 555 bini aşmış olup, bu kişilerin yaklaşık 350 bini ağır engelli, 205 bini ise yaşlı bireylerden oluşmaktadır.

Evde bakım maaşı alabilmek için gerekli koşullar arasında, sağlık kurulu raporu ile ağır engelli olduğunun belgelenmesi ve gelir şartlarının sağlanması yer alıyor. Ayrıca, bireyin sosyal güvencesinin olmaması ve hanedeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3'ünden fazla olmaması gerekiyor.

Başvuru işlemi için gerekli belgeler arasında T.C. kimlik belgesi, engelli raporu, gelir beyanı ve vasi raporu bulunuyor. Bu belgelerle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerine veya sosyal hizmet merkezlerine başvuru yapılabilir.

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

T.C. Kimlik belgesi
Engelli raporu
Bakmakla yükümlü bireylerin gelir beyanı
Engellinin vasisi varsa vasi raporu
Nüfus cüzdanın sureti
Aile nüfus kaydı
İkametgâh

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.