Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, zatürrenin tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabileceğini belirtti. "Herkes zatürre için risk altındadır" diyen Prof. Dr. Özkaya, grip ve diğer viral hastalıkların ardından zatürre vakalarının hızla artmaya başladığını vurguladı.
GRİP SONRASI ZATÜRREYE DİKKAT!
VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, 12 Kasım Pnömoni Günü vesilesiyle zatürre hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özkaya, "Vücudumuza solunum yoluyla giren bakteri ve mikroorganizmalar, bağışıklık sistemimiz tarafından temizlenir. Ancak bağışıklık sistemimizin zayıfladığı dönemlerde bu mikroorganizmalar hastalığa yol açabiliyor. Özellikle grip sonrası dönem, zatürre için en riskli zamandır" dedi.
Uzun süren grip ve öksürük yaşayan hastalarda, akciğer grafilerinde gözden kaçabilen ancak daha ayrıntılı incelemelerde tespit edilen zatürre bulgularına dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, "Bazı hastalarımızda Covid-19’un ilk dönemlerinde sıkça gördüğümüz 'buzlu cam' alanlarına benzer bulgular görüyoruz. Her grip ve viral hastalık sonrası toplumda hızla artan zatürre salgınlarına tanık olmaya başladık" ifadelerini kullandı.
'ZATÜRRE AŞISI YAPTIRILMALI'
Prof. Dr. Özkaya, zatürreye yakalanıp ayakta tedavi edilen hastalarda ölüm oranının yüzde 1-5, hastanede tedavi görenlerde ise yüzde 12’ye, yoğun bakım gerektirenlerde yüzde 40’a kadar çıktığını belirtti. Özellikle kronik hastalığı olanların, sigara içenlerin ve 65 yaş üzeri kişilerin zatürre aşısı yaptırmasının önemine değindi. Özkaya, "Zatürre aşısı çocuklarda rutin olarak uygulanmakta olup, koruyucu etkinliği kanıtlanmıştır. Vatandaşlarımıza toplu etkinliklerde maske takmaları ve hijyen kurallarına uymaları yönünde de önerilerde bulunuyoruz" dedi.