Zehirli etler meclis gündeminde: Etlerin ne kadarı satıldı?

ABC Haber MerkeziCHP Denizli Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığı ile Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton (20 bin 43 kilogram) karkas etinde...

ABC Haber Merkezi

CHP Denizli Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığı ile Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton (20 bin 43 kilogram) karkas etinde çıkan
ve tıp dünyasında bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteriler arasında değerlendirilen “E.coli O157'' hastalığını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına sordu.

İTHAL ET İLE SAĞLIĞIMIZ HİÇE SAYILIYOR
CHP'li vekil Melike Basmacı, et dağıtımı yapıldıktan sonra et analizlerinin yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek “Sağlığımızla oynuyorlar. Et analizleri gümrüğe girildikten hatta etin dağıtımı yapıldıktan sonra yapılıyor. Böyle bir ihmal kabul edilemez. Hiçbir yetkili de demiyor ki bizim hatamız, ihmalimiz var. Yoksul vatandaşların et yiyebilmesi için et ithal ettiklerinin altını çizen Ahmet Eşref Fakıbaba Yoksul vatandaşın sağlığını hiçe mi sayıyor? sorusunu akla getiriyor'' dedi.

'SÖYLEMEKTEN DİLİMİZDE TÜY BİTTİ'
Basmacı, “Sayın Fakıbaba açıklamasında sadece bir parti et de hastalık bulunduğunu iddia etti ki öyle olsa dahi bu çok büyük bir ihmaldir. Söylemekten dilimizde tüy bitti, besiciliği geliştirelim, teşvikler verelim, ithal etmek yerine kendimiz yetiştirelim. Umarım bu son olur. Yetkililerimiz hatasını kabul eder ve ithalata ağırlık vermekten vazgeçer'' diye konuştu.

Melike Basmacı'nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına verdiği yazılı soru önergesi:

Ağustos 2017 de Bosna Hersek ten ithal edilen 20 ton 43 kilogram karkas et analizlerinin etin gümrükten girmesinden ve dağıtılmasından sonra yapıldığı öne sürülmüş ancak testler dağıtım yapıldıktan sonra yapıldığı için birçok vatandaşın o etleri yediği ortaya çıkmıştır.

 Bu kapsamda;

1)    Hastalıklı etlerin imha işleminin 5 gün süren hastalık tespit sürecinden 5 ay sonra yapıldığı söylentisi doğru mudur? Analiz ne zaman yapılmıştır? İmha süreci ne zaman başlatılmıştır?

2)    Kaç ton et imha edilmiştir? Bu etlerden ne kadarlık bölümü satılmıştır?
3)    Söz konusu etler hangi illere dağıtılmıştır?
4)    Bu etlerden yedikten sonra zehirlendiğini öne süren kaç kişi vardır? 
5)    Bu etlerin analizleri neden gümrükten girmeden yapılmamıştır? 
6)    Sakarya da bu etlerden yiyen 309 kişinin zehirlenerek hastanede tedavi gördüğü doğru mudur?
7)    Bu konuyla ilgili açılan bir soruşturma var mıdır? Ne gibi cezai yaptırımlar uygulanacaktır?

BAKAN 'ARADA KAÇAN OLABİLİR' DEMİŞTİ
Ağustos ayında hastalığın tespit edilmesinden 3 ay sonra, Kasım 2017'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba, ithal edilen karkas etlerle ilgili gazetecilerin “Sağlık açısından bir problem yok diyorsunuz, doğru mu'' sorusuna Bakan Fakıbaba, "Benim şüphem yok. Ama mümkün olduğu kadar riski sıfıra indirmek bizim görevimizdir. Arada kaçan olabilir, bu burada da olabilir, yurt dışında da olabilir" cevabını vermişti.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Galatasaray Taraftarına Yönelik Saldırı: İddianamede 26 Yıla Kadar Hapis Talebi
Sinan Ateş cinayeti davasında ilk duruşma tarihi belli oldu
Babacan uyardı: Fotoğraflarım kullanılarak insanlar dolandırılıyor!
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin EFES-2024 Tatbikatı İzmir'de gerçekleşti
Kuzey Makedonya vatandaşlığı almak isteyenler dikkat!