Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini isteyen açıklamalarda bulundu. Yapıcıoğlu, bu maddenin 1980 darbesinden sonra anayasaya eklendiğini ve önceki anayasalarda bulunmadığını ifade etti. CHP’yi, Kemalizm adı altında "Kenanizm" uygulamakla suçlayarak, anayasanın 4. maddesinin değiştirilmezliğini ve bunun gelecekteki nesillerin iradesine ipotek koyduğunu belirtti. Yapıcıoğlu, bu maddenin kaldırılması gerektiğini ve diğer anayasa maddeleri üzerine müzakere yapabileceklerini vurguladı.
Yapıcıoğlu, CHP'nin tutumunu eleştirirken, 1961 ve 1982 anayasalarındaki tutarsızlıkları ve CHP'nin geçmişteki uygulamalarını örnek gösterdi. CHP’nin 1921 ve 1961 anayasalarında İstiklal Marşı ve Türk bayrağıyla ilgili hükümler bulunmadığını, 28 Şubat döneminde ezanın yasaklandığını ve bu konularla ilgili CHP’nin yaklaşımını kınadığını belirtti. CHP’nin, 10. Yıl Marşı'nı okuduğu ve ezanı yasakladığı dönemleri eleştirerek, bayrak, İstiklal Marşı ve Cumhuriyet konularında kendileriyle hiçbir sorunları olmadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili herhangi bir tartışma ve değişiklik talebine karşı olduklarını ifade etti. Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın bu konuda bir sıkıntısı olmadığını ve partilerinin duruşunun net olduğunu belirtti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, anayasanın 4. maddesiyle ilgili tartışmaların uygun olmadığını ve değişiklik tekliflerinin olumlu bulunmadığını açıkladı. MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Yapıcıoğlu’nun önerilerine tepki göstererek, tartışmaların boş ve gereksiz olduğunu ifade etti.
Ancak, eski AKP milletvekili Mehmet Metiner, anayasanın 4. maddesi ile ilgili değişiklik taleplerinin demokratik bir hak olduğunu belirtti. Metiner, CHP’nin iktidardaki ruhunun, muhalifleri bile etkilediğini ve bu nedenle gerçek köktenci değişimlerin zor olduğunu savundu. AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da, 12 Eylül döneminin anayasasına yönelik değişiklik tekliflerinin ihanet olarak görüldüğünü ve darbeci zihniyeti eleştirerek, darbe karşıtı mücadelenin önemine vurgu yaptı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, "Hüda Par’a ne diyorsunuz?" diye sordu. Bahçeli’nin yanıtı, bu tartışmaların gereksiz ve boş olduğunu gösterdi. Cumhur İttifakı içindeki bu görüş ayrılıkları, anayasanın 4. maddesiyle ilgili devam eden tartışmaların ve partiler arasındaki gerilimin derinleştiğini ortaya koyuyor.