Zelenski, F-16 uçak kazasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanı'nı görevden aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yeni teslim edilen bir F-16 jetinin düşüşü ve pilotun ölümü sonrası Hava Kuvvetleri Komutanı Oleshchuk'u görevden aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu hafta başında yeni teslim edilen bir F-16 jetinin düşmesi ve pilotun hayatını kaybetmesi üzerine Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk'u görevden aldı. Zelenski, bu kararla ilgili olarak, "Hava kuvvetleri komutanını değiştirmeye karar verdim... Tüm askeri pilotlarımıza sonsuza kadar minnettarım" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, uçağın düşüşünün, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yoğun füze ve insansız hava aracı saldırısı sırasında gerçekleştiğini belirtti. Savunma Bakanlığı, kazayla ilgili bir soruşturma başlattı. Ölen pilotun kimliğinin Aleksey "Moonfish" Mes olduğu açıklandı. Reuters'a konuşan bir Amerikan savunma yetkilisi, kazanın Rus ateşiyle bağlantılı görünmediğini, pilot hatası veya mekanik arıza gibi olasılıkların araştırıldığını ifade etti.

Birçok Avrupa ülkesinin Kiev'e gönderdiği F-16'ların gelişinin, pilotlar ve yer personelinin uçakları kullanabilmeleri için gerekli uzun eğitim programları nedeniyle geciktiği belirtildi. Parlamento savunma komitesi üyesi Mariana Bezugla ise daha önce uçağın dost ateşiyle düşürüldüğünü ileri sürmüştü.

Bu kaza, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki stratejik Pokrovsk kentine doğru hızlı ilerlemesini sürdürmesi ve Rus Kursk bölgesine yönelik cesur saldırıların devam ettiği bir ortamda, Ukrayna askeri yönetimi ve Zelenski'nin kamuoyu önünde eleştirilmesine neden oldu.

Rus güçleri, savaş öncesi nüfusu ortalama 60 bin olan ve stratejik öneme sahip Pokrovsk'u ele geçirmeye çalışıyordu. Ancak son haftalarda ilerlemeleri belirgin bir hız kazandı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'na yakın bir grup olan ve cephe hattındaki olayları takip eden Deep State, Cuma günü Rus güçlerinin, yerel yetkililerin toplu tahliye emri verdiği Pokrovsk'un dış mahallelerine 10 kilometre daha yaklaştığını bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.