Zelenski'nin 'zafer planı' Ukrayna parlamentosuna sunuldu

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, beklenen "Zafer Planı"nı parlamento ile paylaştı. Plan, Rusya'yla savaşı en geç gelecek yıl sonlandırmayı hedefliyor. İlk adımlar arasında NATO üyeliği ve askeri kabiliyetlerin artırılması yer alıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, son haftalarda gerçekleştirdiği Batılı müttefiklerle yaptığı görüşmelerin ardından beklenen "Zafer Planı"nı Ukrayna parlamentosuna sundu. Zelenski, bu planın hızlı bir şekilde uygulanması durumunda Rusya’yla olan savaşın en geç gelecek yıl sona erdirilebileceğini ifade etti.

Zelenski, planın amacının Ukrayna'nın savaşta pozisyonunu güçlendirmek olduğunu vurgulayarak, acil eyleme geçilmesi ve müttefiklerin birlik içinde hareket etmesi gerektiğini belirtti. Planın beş maddeden oluştuğunu ve üç gizli madde içerdiğini de açıkladı.

Bu plan çerçevesinde atılması gereken ilk iki adım, Ukrayna'nın derhal NATO üyeliğine davet edilmesi ve askeri kabiliyetlerinin artırılması olarak belirlendi. Zelenski, ayrıca Rusya'nın Kursk bölgesinde yürüttüğü sınır ötesi askeri operasyonun devam edeceğini de duyurdu.

Savaş sonrası döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zelenski, savaşın sona ermesiyle Ukraynalı askerlerin Avrupa'daki ABD askeri birliklerinin yerini alabileceğini ifade etti.

RUSYA'NIN TEPKİSİ


Zelenski'nin açıklamalarının ardından Rusya, konuyla ilgili detaylı bir değerlendirme yapmanın erken olduğunu belirtti. Ancak, Ukrayna'nın "gerçeklerle yüzleşmesi" gerektiği vurgusunu yaptı. Rusya, Ukrayna'nın NATO üyeliğine kesinlikle karşı çıkıyor. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Zelenski'nin açıklamalarının ABD tarafından oluşturulan planla örtüştüğünü ve ABD'nin Ukrayna'yı "son Ukraynalı'ya dek" Rusya’ya karşı kullandığını iddia etti.

ABD ise Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık silah yardımı yaparken, Rusya’yla nasıl mücadele edeceği konusunun tamamen Ukrayna yönetiminin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.