Zincirle Boğulmuş Halde Bulundular: Göğüslerindeki İzler Şok Edici!

Kayseri’de 1927 yılında yapılan kazı çalışmalarında keşfedilen iki çocuk mumyasının vücut bütünlüğü bozulmadan günümüze ulaştı. Mumyaların Doğu Roma Dönemi'ne ait olduğu ve esrarengiz bir geçmişe sahip olduğu ortaya çıktı.

Kayseri'de 1927 yılında yapılan karayolu çalışmaları sırasında bulunan iki çocuk mumyası, vücut bütünlüğünün neredeyse hiç bozulmamış olmasıyla arkeologları hayrete düşürdü. Keşfedilen mumyaların, Doğu Roma Dönemi'ne ait olduğu ve biri kız, diğeri erkek iki çocuğa ait olduğu tespit edildi. Kız çocuğunun zincir benzeri bir cisimle boğulduğu düşünülürken, erkek çocuğun ise ateşli bir hastalık sonucu öldüğü anlaşıldı. Bugün Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen bu tarihi eserler, görenleri hem şaşkına çeviriyor hem de bölgedeki tarihi mirasa ışık tutuyor.Keşif ve Koruma Süreci

Kayseri'nin Kocasinan ilçesindeki Boğazköprü mevkiinde, 1927’de yapılan karayolu çalışmaları sırasında 1’i kız, 2 çocuk mumyası bulundu. Bu mumyalar, ilk olarak Kayseri Lisesi’ne getirildi ve yıllarca lisenin laboratuvarında saklandı. 1982’de müzeye nakledilen mumyalar, 2021’de yapımı tamamlanan Kayseri Arkeoloji Müzesi'ne taşındı ve burada sergilenmeye başlandı.

Mumyaların İncelenmesi ve Ortaya Çıkan Detaylar

Mumyalar hakkında bilgi veren Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürü Gökhan Yıldız, her iki mumyanın da büyük oranda vücut bütünlüğünü koruduğunu belirtti. Özellikle kız çocuğunun zincir tarzında bir cisimle boğulduğuna dair izler bulunduğunu, erkek çocuğun ise muhtemelen bir hastalık nedeniyle öldüğünü aktardı. Yapılan incelemeler, bu iki mumyanın M.S. 8-13. yüzyıl Doğu Roma Dönemi'ne ait olduğunu gösteriyor. Bu tür mumya örneklerinin özellikle Anadolu'nun Beylikler ve Selçuklu Dönemlerinde yaygın olduğu biliniyor.

Mumyaların göğüs kafesi üzerinde kollarının üst üste konulmuş olması, çocukların Hristiyanlık dinine mensup olduklarını işaret ediyor. Bu tarihi kalıntılar, şehrin tarihine dair önemli ipuçları sunarken, müzeye gelen ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.