Her kriz ve savaşta birileri zengin olmayı başarır. COVID-19 salgınında da bazı uygulamaların yıldızı bir anda yükselmeye başlamıştı. Herkesin kendini eve kapattığı ve sevdiklerinden uzak kaldığı bu dönemde, görüntülü görüşme uygulamaları yükselişe geçti. WhatsApp, Viber, FaceTime ve Google Duo gibi kişisel görüşme uygulamalarının yanı sıra, iş ve eğitim alanında özellikle de toplantılar için kullanılan Zoom uygulaması büyük bir sıçrama yaşamıştı. Ancak firma yükseldiği gibi hızla yere çakılmak üzere.
Çinli Eric Yuan tarafından kurulan Zoom Cloud Meeting firması veri skandalları ile Facebook’u aratmayacak bir performans sergilemişti. Uygulamanın vakalarını hemen kısaca size sıralayalım.
İlk olarak Zoom’un iOS uygulaması Facebook SDK’sı yüzünden “yanlışlıkla” kullanıcı verilerini Facebook’a sızdırmıştı. Sonra bu hata güncelleme ile kapatılmıştı. Tam ortalık duruldu derken, uygulamanın E2E yani uçtan uca şifreleme sistemi kullandığını söylemesine rağmen AES şifreleme protokolü kullandığı kullandığı ortaya çıkmıştı.
Geçtiğimiz günlerde ise uygulamanın kullanıcı verilerini 3. parti firmalara sattığı iddia edilmişti. Son olarak ise kabul edilemez bir durum yaşanmış ve Zoom’un bazı çağrıları Çin üzerinden aktardığı ortaya çıkmıştı. Bu sayede Çin hükümeti AES ile şifrelendiği için tüm konuşmalara erişebilmişti.
Skandallara imza atan uygulama için bugün nihayet yasaklama kararları alınmaya başladı. Bu hamleyi veri konusunda çok katı kuralları olan Amerika Birleşik Devletleri yaptı. New York City‘de bulunan bölge okullarındaki öğrencilerin Zoom’u kullanması yasaklandı. Tam 1.800 okulda Zoom’un yerine Microsoft Teams uygulamasının kullanılması kararlaştırıldı. Amerika buna gerekçe olarak Zoom’un yeterli seviyede güvenlik sunmamasını gösterdi. Aslında ABD, verilerin Çin’e sızdırılmasından korktuğu için haklı olarak böyle bir hamle yaptı.
Siz de güvenliğinize önem veriyorsanız Zoom’u kullanmaktan vazgeçin ve uygulamayı cihazlarınızdan kaldırın. Ciddi güvenlik açıkları bulunan ve veri ihlali yapan bu uygulama yerine Microsoft Team, Skype, Google Hangouts, Google Duo ve FaceTime gibi uygulamalara yönelin.