Zor günler işçinin kapısına: 'Yine sefalet ücreti açıklandı'

Asgari ücretin 2 bin 825 TL olarak belirlenmesiyle işçinin “en az 3 bin” talebi karşılık bulamadı. Geçinebilmek için şimdiden 250 TL eksik olan bu rakama sendikalar, “yine sefalet ücreti açıklandı” diyerek tepki gösterdi.

Hükümet Türk-İş’in “en az 3 bin lira olsun” talebine karşın net asgari ücreti işverenlerle birlikte 2 bin 825.90 TL olarak belirledi. Bunun 268 TL’sini asgari geçim indirimi (AGİ) oluşturuyor. Brüt asgari ücret de 3 bin 577.50 TL oldu.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın derlediği habere göre:

- 2021 asgari ücreti 2020’ye göre 501 TL (yüzde 21.56) artmış oldu.

- Asgari ücret, evli ve eşi çalışmayan işçi için 2 bin 879.57 TL; evli, eşi çalışmayan 1 çocuklu için 2 bin 919.81 TL; evli, eşi çalışmayan 2 çocuklu için 2 bin 960.06 TL; evli, eşi çalışmayan 3 çocuklu bir işçi için de 3 bin 13.72 TL olarak belirlendi.

- İşverenlere gelecek yıl da 75 TL asgari ücret desteği verilmeye devam edilecek. Bu, işverene toplamda yaklaşık 6.5 milyar TL ek destek anlamına geliyor.

- Bekâr işçi için net asgari ücret vergi dışında ancak evli ve çocuklu asgari ücretlilerden yıl boyunca yine vergi alınmaya da devam edilecek. Örneğin evli eşi çalışmayan 3 çocuklu asgari ücretli yıl boyunca 3 bin 13.72 TL alamayacak. Yılın ikinci yarısında bu rakam düşecek.

- Karara muhalif kalan Türk-İş’in hesabına göre, bir işçinin yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama tutarı kasım ayında 3 bin 74 TL idi. Yani asgari ücret daha şimdiden yaklaşık 250 TL eksik.

İŞÇİ VE MEMUR TEPKİLİ

- Türk-İş’in “asgari ücret en az 3 bin lira olsun” söylemi de hükümetin rakamı biraz daha yükseltmesinde etkili oldu. Hükümetin bundan daha düşük bir rakam üzerinde durduğu ancak işçinin “en az 3 bin” vurgusu ile rakamı biraz daha artırdığı öğrenildi.

- Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, çalışanların 2021’de de zor günler geçireceğine dikkat çekerek karara tepki gösterdi. - Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık da kararla “emekçilerin sokağa atıldıklarını” vurguladı. Rakamın “sefalet zammı” olduğunu kaydeden Balık, “Asgari ücretin derhal 3 bin 720 liraya düzeltilmesini bekliyoruz” dedi.

- TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise komisyonun çalışanların durumunu ve işletmelerin geleceğini de dikkate alarak zor koşullarda, enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payı ile kararını verdiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı