Sezaryene Sıkı Denetim! Sağlık Bakanlığı'ndan Radikal Doğum Planı

Sezaryene Sıkı Denetim! Sağlık Bakanlığı'ndan Radikal Doğum Planı

Sezaryene Sıkı Denetim! Sağlık Bakanlığı'nda... Türkiye'de hızla artan sezaryen doğum oranlarına karşı Sağlık Bakanlığı, normal doğumu teşvik eden bir dizi önlem aldı. Tüm hastanelerde gebe okulları kurulacak, ebelerin yetkileri genişletilecek ve sezaryen doğumlar sıkı denetim altına alınacak.

Türkiye’de sezaryen doğum oranlarının artmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı, anne adaylarını normal doğuma teşvik edecek bir dizi önlem alarak "Normal Doğum Eylem Planı"nı hayata geçiriyor. Bu kapsamda tüm hastanelerde gebe okulları kurulacak, ebelerin yetkileri genişletilecek ve sezaryen doğumlar sıkı denetim altına alınacak.

NORMAL DOĞUM EYLEM PLANI NEDİR?

Son 4 yılda sezaryen doğumların normal doğuma göre ciddi bir artış göstermesi, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, normal doğumu teşvik etmek amacıyla hazırladığı "Normal Doğum Eylem Planı" ile mevzuat düzenlemelerini tamamlayarak bu planı tüm Türkiye genelinde uygulamaya koyacak.

GEBE OKULLARI VE ANNE DOSTU HASTANELER

Eylem planına göre, özel, kamu ve üniversite hastaneleri fark etmeksizin tüm sağlık kuruluşları bu kapsama alınacak. Tüm hastanelerde "gebe okulu" kurulması zorunlu olacak ve belirli standartları taşıyan hastaneler "anne dostu hastane" unvanı ile ödüllendirilecek.

MOBİL UYGULAMA İLE ANNE ADAYLARINA DESTEK

Bakanlık, anne adaylarını gebelik, doğum ve lohusalık süreçlerinde bilgilendirmek için "Annelik Yolculuğu" adını verdiği yeni bir mobil uygulamayı da hayata geçirecek. Bu uygulama, var olan eğitim programlarının kapsamını genişletecek ve anne adaylarına önemli bir destek sağlayacak.

EBELERİN YETKİLERİ GENİŞLETİLİYOR

Ebelerin yetkileri, doğumhanelerdeki rol ve sorumluluklarını artıracak şekilde genişletilecek. Doğumhane personeline maddi teşvik sağlanacak ve her doğumhaneye "rehber ebe" atanacak. Bu ebeler, doğum sürecini yakından takip ederek anne adaylarına doğrudan destek sunacaklar.

SEZARYEN AMELİYATLARI TAKİBE ALINIYOR

Bakanlık, sezaryen ameliyatlarını daha sıkı bir şekilde denetlemek için klinik rehberler hazırlayarak hastanelerin bu rehberlere uygun çalışmasını sağlayacak. Özellikle sezaryen oranı yüksek olan hastaneler, kök sebeplerin belirlenmesi amacıyla aylık olarak ziyaret edilecek ve denetimden geçecek.

TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRME KAMPANYALARI BAŞLAYACAK

Sağlık Bakanlığı, toplumda normal doğumun faydaları konusunda farkındalık yaratmak için televizyon programlarında uzmanları konuk ederek bilgilendirme yapacak ve kamu spotları hazırlayacak. Ayrıca, 81 ilde stantlar kurularak ailelerin bilgilendirilmesi sağlanacak.

TÜRKİYE'DE SEZARYEN ORANLARI YÜKSEK SEVİYEDE

Türkiye'de sezaryen ameliyatlarının oranı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği yüzde 15'lik sınırın çok üzerinde bulunuyor. 2022 yılında Türkiye’de her iki doğumdan biri sezaryenle gerçekleşti. Özellikle özel hastanelerde bu oran yüzde 78,1’e kadar çıktı. Primer (ilk) sezaryen oranları da benzer şekilde artış gösteriyor ve özel hastaneler bu oranlarda başı çekiyor.

"Sezaryene Sıkı Denetim! Sağlık Bakanlığı'ndan Radikal Doğum Planı" haberi, 04 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Sezaryene Sıkı Denetim! Sağlık Bakanlığı'ndan Radikal Doğum Planı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sezaryene Sıkı Denetim! Sağlık Bakanlığı'ndan Radikal Doğum Planı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 04 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ayla Karadere Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:25 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
  2. 18:22 Ezgi Apartmanı Davası: 7 Kamu Görevlisi Hakim Karşısına Çıkacak
  3. 18:20 Konyaspor'dan Montella'ya Adil Demirbağ tepkisi!
  4. 18:15 Ümit Özdağ'ın Buğra Kavuncu'ya Yönelik İddiaları Hakkında İstinaf Mahkemesi'nden Kritik Gelişme!
  5. 18:08 MSB: Pençe-Kilit bölgesinde çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi!
  6. 18:05 Tanju Özcan, Merih Demiralın “Bozkurt” heykelini diktirdi
  7. 18:03 AKP'den Burger King Açılışına Çelenk: Protesto Eden Yurttaşa Saldırı!
  8. 17:57 SGK, Faizsiz 400 Bin Liralık Konut Kredisi ile Ev Sahibi Olma Fırsatı Sunuyor!
  9. 17:49 Hemşirenin yaralıya müdahalesini engelleyen sanığa 'kasten öldürme' davası
  10. 17:47 Araç sahiplerine kara haber!: Ocak'ta büyük zam gelecek!
  11. 17:46 Müslüme Yağal'ın Mezarı Tahrip Edildi
  12. 17:43 O Belediye duyurdu!: Pazar günü o yol kapatılacak!
  13. 17:40 İşte yeni Yargıtay üyelerinin görev yerleri!
  14. 17:37 Bu 1 dakikalık test ile yaşam sürenizi ölçebilirsiniz!
  15. 17:34 Safiye Soyman, 13 yaşındayken evlendiği fotoğrafı paylaştı: "Küçük gelin"
  16. 17:31 Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırının faillerine hapis cezası!
  17. 17:26 Şahan Gökbakar’a 10 Yıl Hapis Cezası!
  18. 17:25 Sokak köpeğini istismar etmişti: Hayvanları Koruma Günü’nde tahliye edildi
  19. 17:23 Futbol dünyasının dikkatini çeken işte o futbolcu!: Emirhan Acar geliyor!
  20. 17:20 New York Borsası yükselişle açıldı
Gündem Haberleri