Sezgin Baran Korkmaz hakkında gıyabında tutuklama kararı

Sezgin Baran Korkmaz hakkında gıyabında tutuklama kararı

Sezgin Baran Korkmaz hakkında gıyabında tutu... SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz hakkında gıyaben tutuklama kararı verildi.

İstanbul'da SBK Holding ve ona bağlı şirketlerde 132 milyon dolar kara para aklandığı gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Duruşmanın ardından mahkeme ara kararını açıkladı.

SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının kaldırılmasına ve tutuklanmasına karar verildi.

Sezgin Baran Korkmaz kimdir, hakkındaki iddialar neler?

2020 yılında İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, kara para akladıkları gerekçesiyle SBK Holding ve alt şirket yöneticisi 19 kişiden 10'u gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı verilen isimlerden arasında holdingin kurucusu Sezgin Baran Korkmaz ve “Kingston Kardeşler” olarak bilinen Jacop Ortell Kingston, Isaiah Kingston, Rachel Kingston, Sally Kingston da vardı.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde 132 milyon dolar kara para aklandığını belirledi.

Mahkeme ayrıca, sanıklar Kingston ve Termendzhyan'un Amerika'daki yargılanmaları devam ettiğinden, bu ülkedeki mahkeme ilamının istenmesini, ilgili birimlere adli talimat yazısı yazılmasını kararlaştırdı.

Suçlarını itiraf eden ve mahkum olan Kingston Kardeşler’in ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin, en az 132 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği ileri sürüldü. Bu parayla 2014 ile 2018 yılları arasında Sezgin Baran Korkmaz'ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı, hatta şirketler alındığı iddia edilmişti.

Kingston Kardeşler’in, Türkiye'ye gönderdiği paranın işlem belgeleri de dahil olmak üzere, Korkmaz ve Türkiye irtibatlarıyla ilgili iletişim bilgilerini Amerikalı savcılarla paylaştığı iddia edildi. Bunun üzerine ABD'de Utah Federal Savcılığı’nın mahkemeye başvurarak Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep ettiği belirtilmişti.

Ayrıca, Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşler’i tanıştıran ve iş birliği yapan Lev Dermen'in de Korkmaz'ın Türkiye'deki finansörü olduğu öne sürülüyordu.

Sezgin Baran Korkmaz kaçtı

Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen Sezgin Baran Korkmaz yakalanamadı. Peki, bu büyük operasyonun hedefindeki Sezgin Baran Korkmaz kimdir?

Korkmaz, 1977’de Kars’ta doğdu. Ailesini, espriyle karışık “Ben çok aristokrat bir aileden geliyorum. Kars'ın Digor'un bizim köyde ilk tezekten gaz elde etmesini rahmetli dedem bulmuştu” diye anlatıyordu.

Bugün kara para aklama operasyonunun hedefinde olan Korkmaz, iş dünyasında büyümesini ise şöyle anlatıyordu:

“Küçük bir tahtadan yapılmış bir boya sandığından, 5 bin kişinin üzerinde çalışan bir holdinge getirebilme keyfi... O yüzden çok keyifle anlatıyorum, gururlanarak anlatıyorum.”

Çocuk yaşta ayakkabı boyacılığıyla başladığı yolun sonu onlarca şirketin sahipliğine, yüzlerce milyon dolarlık servete vardı.

Peki, bu dev holding ne yapıyordu? Korkmaz’ın iddiasına göre faaliyetleri şöyleydi:

“SBK Holding, Amerika'da 'Strese Girmiş Varlıklara Yatırım Yapan Şirket...' Bize aslında 'beyaz şövalye' derler, Amerika'da kurtarıcıyız.

Aslında ben ne yapıyorum? Batmış olan, kapanmış olan şirketleri satın alıyorum, onları yeniden üretime kazandırıyorum, insanlar çalıştırıyorum, ekonomiye katıyorum. Bana göre benim şirketim, Türkiye'de kahramanlık destanları yazan bir şirket.”

Merkezi Türkiye’de bulunan SBK Holding’in, Türkiye, Avrupa, Rusya, Güney Afrika, Güneydoğu Asya ve ABD bölgelerinde; finans, ilaç, maden, enerji, gayrimenkul, otomotiv, teknoloji, lojistik ve havacılık gibi farklı alanlarda yatırım ve faaliyetleri bulunuyordu.

SBK, BoraJet’i tartışmalı bir şekilde almasıyla da çok gündeme gelmişti.

 

"Sezgin Baran Korkmaz hakkında gıyabında tutuklama kararı" haberi, 17 Mayıs 2021 tarihinde yazılmıştır. 17 Mayıs 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Son Dakika kategorisi altında bulunan Sezgin Baran Korkmaz hakkında gıyabında tutuklama kararı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sezgin Baran Korkmaz hakkında gıyabında tutuklama kararı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  2. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  3. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  4. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  5. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  6. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  7. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  8. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  9. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  10. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  11. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  12. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  13. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  14. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  15. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  16. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  17. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  18. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  19. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  20. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
Haberleri