Sezgin Baran Korkmaz iddianemesi ve kısa bilgiler

Sezgin Baran Korkmaz iddianemesi ve kısa bilgiler

Sezgin Baran Korkmaz iddianemesi ve kısa bil... ABD, Sezgin Baran Korkmaz hakkında "karapara aklamak" ve "dolandırıcılık" başta olmak farklı suçlardan 225 yıl hapis talebiyle dava açtı. İddianamede "büyükbaba" kod isimli bir hükûmet yetkilisine aylık 6 milyon dolar rüşvet verildiği belirtiliyor.

Sezgin Baran Korkmaz, Amerika Birleşik Devletleri'nin talebi üzerine Avusturya'da tutuklandı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Utah Savcılığı, Sezgin Avusturya’da yakalan Sezgin Baran Korkmaz hakkında 225 yıl hapis talebiyle dava açtı. Korkmaz’ın haklarında soruşturma başlatılan Kingston kardeşleri “büyükbaba” kod isimli bir hükûmet yetkilisi aracılığı ile korumak için ayda 6 milyon dolar aldığı iddia edildi.

28 Nisan 2021 tarihinde “gizlilik” kaydıyla açtığı davanın iddianamesi, Utah Mahkeme Heyetinin iddianameyi kabul etmesinin ardından gizlilik kararı kaldırılarak akşam saatlerinde yayımlandı.

15 sayfalık iddianamede, Korkmaz’a yönelik 12 ayrı suçlama yer aldı. Korkmaz’ın aleyhine hazırlanan iddianamede, usulsüz bir şekilde gerçekleştirdiği para transferlerinin her biri için on ayrı suçlamada bulunuldu.

 

Korkmaz’ın usulsüz gerçekleştirdiği havale ve para transferleri için, işlediği her ayrı on suça dair ayrı ayrı 20 şer yıl hapis cezası talep edildi. Savcılık, Korkmaz için ayrıca kara para aklamaktan da 20 yıl, mahkemeye yalan beyanda bulunmaktan 5 yıl olmak üzere toplam 225 yıl hapis cezası talep etti.

Utah Başsavcı Vekili Andrea Martinez’in imzasıyla yayınlanan iddianamede, Jacob ve Issiah Kingston Kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in Amerika Vergi Dairesini (IRS), biodizel üretimi yaptıklarına dair sahte beyanda bulundukları ve 2011 yılında oluşturdukları şebekeyle 1 milyar dolar dolandırmaya teşebbüs ettikleri kaydedildi.

ABD VERGİ DAİRESİ 470 MİLYON TEŞVİK ÖDEDİ

İddianamede, IRS’in bio-dizel üretimi teşviki için bu kişilerin sahip olduğu paravan şirketlere, gönderdiği çeklerle 470 milyon dolar civarında ödeme yaptığı, Korkmaz’ın da bilerek ve isteyerek bu suç şebekesiyle birlikte kara para aklamak için çalıştığı iddia edildi.

Korkmaz’ın yasadışı para transferlerini yüzde 100 hissesine sahip olduğu Türkiye’deki SBK Holding A.Ş. ve Biofarma İlaç San. ve Tic. A.Ş. ve Lüksemburg’daki Isanne S.a.r.l. aracılığıyla gerçekleştiği belirtildi.

TÜRKİYE’DEKİ ŞİRKET VE KİŞİLERİN HESAPLARI KULLANILDI

ABD ile Türkiye arasındaki “kara para aklama” ve “yasadışı para transferleri” operasyonlarında kullanılan hesapların Korkmaz’ın kendi ya da ortaklarının kontrolünde olduğu kişilerin idaresinde olduğu kaydedildi. Bu transferlerde bazı kişi ve paravan şirketlerin kullanıldığı iddia edildi.

İddianamede, Türkiye’deki banka hesaplarına para transfer edilen şirket ve kişiler şöyle sıralandı: Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Tic, Setap Telmoloji Sistemleri Sanayi ve Tic. A.Ş.,Blane Telmoloji Sistemleri Sanayi ve Tic. A.Ş., Mega Varlık Yönetim A.Ş., Jacob Kingston ve Alptekin Yılmaz.

KARA PARANIN AKLANILMASI GİZLENDİ

Kanun dışı para transferlerinin ABD’deki çeşitli eyaletler, Türkiye ve Lüksemburg’da gerçekleştiğine işaret edildi.

İddianame adı geçen şirketlerin ortaklık yapısı, satın alındıktan sonra adlarının değiştirilmesi konusunda da çeşitli bilgiler verildi. Korkmaz’a Türkiye ve Lüksemburg’da hesapları kendi kontrolünde olan çeşitli şirket ve kişilere ABD’den para gönderildiği, kara para trafiğini gizlemek için de çeşitli miktarda meblağların değişik zaman dilimlerinde Amerika’daki ortaklarının kontrolünde olan Los Angeles’taki hesaplara gönderildiği iddia edildi.

Türkiye’de sahibinin Jacob Kingston’ın olduğu Setap ve Mega Varlık şirketlerine de ABD’den havaleler gönderildiği belirtildi. İddianamede, Korkmaz’ın ABD’yle Türkiye arasında gidip gelen toplam 301 milyon 315 bin 477 dolarlık para trafiğinin içinde olduğu belirtildi.

ABD ile Türkiye arasında gidip gelen paraların açıklamasında ise, kara para aklanmasının gizlenmesi için “borç aldım, borç verdim, şirketin hisselerini satın aldım, gayrı menkul satın aldım” gibi bazı doğru olmayan beyanlarda bulunulduğu öne sürüldü. Korkmaz’ın bilgisi dahilinde bu şekilde 30 para transferinin kaydedildiği belirtildi.

“BÜYÜKBABA” KOD ADLI HÜKÜMET YETKİLİSİ İDDİASI

Korkmaz’ın Kingston kardeşleri, kod ismi “büyükbaba” olan, savcılığın ismini ve hangi ülkede olduğu belirtmediği bir hükûmet yetkilisiyle olan sağlam ilişkileri sebebiyle koruyacağını, “büyükbaba’nın” gücünden dolayı kendilerine hiç kimsenin dokunamayacağını belirttiği iddia edildi.

Korkmaz’ın Kingston kardeşleri korumak için 6 milyon dolar aldığı iddia edildi. Korkmaz’ın, Kingston kardeşlere bu konudaki mesajların dökümü ve Kingston kardeşlerin de Korkmaz’a kendilerini “Büyükbaba” aracılıyla koruması için Türkiye’ye çeşitli zaman dilimlerinde gönderdiği 6 milyon doların kayıtları yayınlandı.

Korkmaz’ın kendisine ABD’den dolandırıcılık yoluyla gelen paraları çeşitli şirketlere yatırım yapmak için kullandığı, Türkiye’de Biofarma ve Münir Şahin adlı ilaç firmalarını, teknoloji şirketleri Setap ve Blane ve Mega Varlık Fonunu satın aldığı iddia edildi.

BORAJET’İN ALIMI İÇİN FARKLI ŞİRKETLER KULLANILDI

Korkmaz’ın ABD’den gelen paralarla daha sonra Bora Jet’in satın alınmasında kullanacağı Bukombin ve Bugaraj şirketlerini de satın aldığı iddia edildi. Korkmaz’ın ayrıca bu paralarla Türkiye’deki havacılık şirketi Aydın Jet’i satın alarak daha sonra adını “SBK Air” olarak değiştirdiği öne sürüldü.

Korkmaz’ın dolandırıcılık yoluyla elde edilen paralarla ayrıca Türkiye’de bir otel, bir hastane, İsviçre’de iki otel, ‘Queen Anne’ adında bir yat, bir havayolu şirketi, bir jet ve Türkiye’de Boğaz’da bir villa ve bir apartman dairesi aldığı iddia edildi.

Korkmaz’ın  Kingston kardeşler ve Lev Aslan’ın yargılandığı davada verdiği ifadelerin de doğru olmadığı kaydedildi.

İddianamede, Korkmaz’ın kullandığı paraların dolandırıcılıkla elde edildiği, ABD yargısının haksız bir şekilde elde edilen bu varlıklara el koyacağı ayrıca Amerikan kamu kuruluşuna verdiği zarar nedeniyle mali cezaların da verilmesi gerektiği belirtildi.

Amerika’nın Sesi’nde yayımlanan habere göre Korkmaz’ın dolandırıcılık yoluyla elde ettiği varlıkların, ABD hazinesine iade edilmesi gerektiği, ayrıca Türkiye’deki SBK Holding’in de bulunduğu Korkmaz’a ait şirket ve mal varlıklarına el konulması gerektiği belirtildi.

"Sezgin Baran Korkmaz iddianemesi ve kısa bilgiler" haberi, 22 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 22 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Sezgin Baran Korkmaz iddianemesi ve kısa bilgiler haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sezgin Baran Korkmaz iddianemesi ve kısa bilgiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  2. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  3. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  4. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  5. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  6. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  7. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  8. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  9. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  10. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  11. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  12. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  13. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  14. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  15. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  16. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  17. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  18. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  19. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  20. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
Gündem Haberleri