SGK'nın ödemediği ithal kanser ilacı için mahkemeden hasta lehine karar

SGK'nın ödemediği ithal kanser ilacı için mahkemeden hasta lehine karar

SGK'nın ödemediği ithal kanser ilacı için ma... İstanbul'da meme kanseri hastası B.A., yurt dışından ithal edildiği gerekçesiyle SGK'nın ödemediği tek kutusu 39 bin 107 liralık (2 bin 19 euro) ilaç için dava açtı.

İhtiyati tedbir talebiyle açılan davayı kabul eden mahkeme, dava sonuçlanıncaya kadar ilacın parasının SGK tarafından ödenmesine hükmetti.

Özel sektörde çalışan 41 yaşındaki B.A'ya, Mayıs 2020 yılında beyin, karaciğer, kemik ve lenflere metastaz yapmış meme kanseri tanısı konuldu. B.A'nın tedavisi sürerken işinden ayrıldı ve bir yıl önce Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) malulen emekli oldu. Bu süreçte B.A. için Türkiye'de faydalı olabilecek tüm ilaçlar kullanıldı. İlaçların yetersiz kalması sonucu tedaviyi yürüten doktorlar tarafından ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nce (FDA) 2022 yılında onaylanan İngiliz ve Japon ilaç firması tarafından piyasaya sunulan "Trastuzumab deruxtecan" etken maddeli ilacın kullanılması gerektiği belirtildi. Bunun üzerine hasta yakınları tarafından ilacın kullanımı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna yapılan başvuru uygun bulundu. Ancak ilacın temini için yapılan başvuru, İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi'nce 12 Ekim 2022'de reddedildi. Bunun üzerine hasta yakınları, bedeli yüksek olan ilacın kullanılmaması halinde B.A'nın hayatının tehlikeye gireceği, söz konusu ilacın bedelinin kesintisiz ve ücretsiz olarak SGK tarafından tarafından karşılanması için ihtiyati tedbir talebiyle dava açtı.

DAVA SONUNA KADAR İLAÇ BEDELİ KARŞILANACAK

Talebi değerlendiren Ankara 33. İş Mahkemesi, "Sosyal devlet, sosyal güvenlik hakkı kapsamında herkesin hayatı, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür. Davacının hastalığının niteliği gözetildiğinde ilacın tedavi edici olup olmadığını irdelemeden kanser hastasının yaşama umudunu desteklemesi dahi yeterli görülmüştür. Davacının reçete edilen ilacı kullanılmaması halinde ileride telafisi imkansız zararlara yol açacağı kanaatiyle tedbir isteminin kabulüne karar verilmiştir" denildi. Mahkeme, dava sonuna kadar "trastuzumab deruxtecan" ilacın bedelinin herhangi bir kesinti yapılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmasına ve ilacın ithali için gerekli ödemenin doğrudan ithale yetkili Türkiye Eczacılar Birliği Yurt Dışından İlaç Temin Birimine yapılmasına hükmetti.

"BU KARAR MEME KANSERİYLE MÜCADELE EDEN KADINLARA UMUT IŞIĞI"

Konuya ilişkin ailenin avukatı Zehra Betül Bulut, müvekkili için bu zamana kadar uygulanan geleneksel tedavi yöntemlerinin tüketilmesi ve doktorunun meme kanseri tedavisinde standart tedaviye yeni girmiş olan "trastuzumab deruxtecan" etken maddeli ilacın kullanılmasını önermesi nedeniyle ilacın yurt dışından temin edildiğini, ancak bu ilacın SGK'nın ödeme listesinde bulunan ilaçlar arasında yer almadığını belirtti. İlacın SGK tarafından yurtdışından getirilmesi ve masrafının karşılanması için biz öncelikle SGK'ya yaptıkları başvurunun reddedilmesi üzerine ilacın teminine yönelik dava açtıklarını ifade eden Bulut, "Reçete edilen ilacın kullanılmaması halinde ileride telafisi imkansız durumlara yol açmaması nedeniyle ihtiyati tedbir talebinde bulunduk. Mahkeme davayı açtığımız gün içerisinde talebimizi haklı buldu ve Anayasal sağlık ve yaşam hakkına dayanarak talebimizi kabul etti. Mahkeme kararıyla birlikte SGK, müvekkilime yurtdışından ilaç teminini sağlayacak ve ilaç masrafını kesinti yapmaksızın karşılayacak. Bu karar "trastuzumab deruxtecan" etken maddeli kanser ilacı yönünden emsal karar niteliği taşımaktadır. SGK'nın söz konusu ilacı kanser hastalarına sağlaması yönünde alınan bu kararla, meme kanseri ile mücadele eden kadınlara umut ışığı olduğumuza inanıyorum. Bu mücadeleyi meme kanseriyle mücadelede kadın dayanışması olarak da addedebilirsiniz. Sosyal devlet, sosyal güvenlik hakkı kapsamında herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür, meme kanseriyle mücadele eden kadınlar bu hakkın temini için mücadele veriyor. Ben de hem bir kadın hem de bir avukat olarak mensubu olduğum yargının bu haklı talebi desteklemesine çok sevindim" dedi.

"SGK'nın ödemediği ithal kanser ilacı için mahkemeden hasta lehine karar" haberi, 03 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 03 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan SGK'nın ödemediği ithal kanser ilacı için mahkemeden hasta lehine karar haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. SGK'nın ödemediği ithal kanser ilacı için mahkemeden hasta lehine karar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  2. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  3. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  4. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  5. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  6. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  7. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  8. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  9. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  10. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  11. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  12. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  13. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  14. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  15. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  16. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  17. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  18. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  19. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  20. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
Sağlık Haberleri