Sıfır otomobilde yeni düzenleme

Sıfır otomobilde yeni düzenleme

Sıfır otomobilde yeni düzenleme Otomotiv sektöründe fiyatların geri çekilmesi için yeni formüller üreten Ticaret Bakanlığı, sıfır araçların stok durumunu takip etmek için yeni bir sistem kuruyor.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, sıfır araç almak isteyen ancak bayide bulamayan vatandaşların sorunlarını gidermek için, araçların stok durumu takip edilecek. Bu kapsamda yeni bir elektronik sistem kurulacak. Elektronik sistemde sağlık alanında uygulanan ürün takip sistemi gibi bir uygulama yapılacak. Yeni düzenlemeyle birlikte sahadaki denetim elemanları dışında elektronik sistemlerden de denetleme yapılacak.

UYGULAMA ÜZERİNDEN TAKİP

Bir otomobil ithal edildiğinde ya da fabrikada banttan indikten hemen sonra müşteriye ulaşana kadar uygulama üzerinden takip edilecek. Aracın ne kadar sürede bayiye ulaştığı, ne kadar sürede müşteriye ulaştığı, hepsi elektronik sistemde yer alacak. Bakanlığın bu uygulamasıyla bayilerin stokçuluk yapmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Öte yandan, ikinci el piyasasında fiyatları daha da makul seviyeye getirmek için piyasa aktörlerine de sorumluluk yüklenecek. Araç satışı yapan ilan sitelerine de yeni denetim gelecek.

İLANDA YER ALAN İSİM GERÇEK KİŞİ OLACAK

Yeni denetimle otomobil ilanlarında ‘Ahmet Bey’den’, ‘Mehmet Bey’den’ satılık ifadeleri artık yer almayacak. İlanda yer alan isim gerçek kişi olacak. Aracını satan kişinin gerçek ismi, soyadı ve telefon bilgileri doğru olacak. Kişinin gerçek ya da tüzel kişi olduğunun doğrulamasını ilan siteleri yapacak. İlanlarda yanlış bilgilendirme yapanlara ve ilan sitesine cezai müeyyide uygulanacak ya da ilana erişim engeli gelecek. Ayrıca, vekaletle bir yakınının üzerine kayıt yaptırarak al-sat yapan kişilere de sıkı takip geliyor. 3 araçtan fazla satış yapma sınırını aşanlara da ceza kesilecek. İlan sitelerine yapılacak bu uygulama sadece araç için değil, konut için de geçerli olacak. Satıcılar takip edilerek konutta fiyatı şişirenlere de cezai yaptırım uygulanacak.

BİRİNCİ ELDE DÜZENLEMELER NASIL ÇALIŞACAK?

Yurtdışından ithal olarak Türkiye’ye giren sıfır araçlara girdiği an, Türkiye’de üretilen araçlar ise banttan indikten sonra elektronik takip sistemine dahil olacak.

Bu sayede aracın bayiye ulaşması, müşteriye teslim edilmesi gibi süreçler dijital olarak takip edilebilecek. Yani araçların stoklanıp stoklamadığı izlenebilecek.

İKİNCİ ELDE DÜZENLEMELER NASIL ÇALIŞACAK?

İlan sitelerinde artık gerçek kişilerin satış yapılmasına izin verilecek. İlanı veren kişinin ismi, soy ismi, telefon numaralarının doğru olduğu bu siteler tarafından teyit edilecek.

Böylece kimin gerçek satıcı kimin ticari işletme olduğu net bir şekilde belirlenecek. Ayrıca, sahte isimle verilen ilanların da önüne geçilmiş olacak.

"Sıfır otomobilde yeni düzenleme" haberi, 02 Ağustos 2023 tarihinde yazılmıştır. 02 Ağustos 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Otomotiv kategorisi altında bulunan Sıfır otomobilde yeni düzenleme haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sıfır otomobilde yeni düzenleme 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Otomotiv konusunda 10 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 16:53 TBMM Komisyonu, Sert Yaptırımlarla Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Önlem Alıyor
  2. 16:46 Putin'den Sert Uyarı: Zafer Günü Töreninde Batılıları Tarihi Çarpıtmakla Suçladı
  3. 16:44 Neuralink İnsan Denemesi: Beyin Çipi İmplantasyonunda Yaşanan Riskler Tartışmalara Yol Açtı
  4. 16:41 ÇAYKUR 2024 Yaş Çay Alım Kampanyası Başladı
  5. 16:23 Doğu Kesimler İçin Toz Taşınımı Uyarısı: Meteoroloji Açıkladı
  6. 16:18 Orta Dünya'nın Yeni Yolculuğu: Yüzüklerin Efendisi'nde Gollum'un Sırları Ortaya Çıkıyor!
  7. 16:09 Apple'ın iPad Reklamı Sanatı Ezdi: Tepkiler Üzerine Özür Diledi
  8. 16:01 10 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları
  9. 15:53 Bozbey, Çağlar ve Olay Medya Yöneticileriyle Buluştu: Toplumsal Birliktelik ve Eşit Hizmet Vurgusu
  10. 15:46 Ceviz Ağaçlarının Altında Oturmanın Sakıncaları: Bilimsel Araştırma İle Açıklık Kazandı
  11. 15:43 Zehir Tacirlerine Büyük Darbe: 20 İlde Operasyonlarla 366 Şüpheli Yakalandı!
  12. 15:28 Oyuncunun geçen ay gizlice boşandığı ortaya çıktı!
  13. 15:22 İnci Taneler'i Kadrosuna Bomba İki Transfer!
  14. 15:20 Jose Mourinho'nun Manchester United'a Dönüşü Spekülasyonlara Konu Oluyor
  15. 15:17 10 Mayıs 2024 güncel altın satış fiyatları
  16. 15:14 10 Mayıs 2024 Dolar ve Euro Kurları Sabit Kalıyor
  17. 15:08 Rio Grande do Sul'da Artan Seller Felaketi: Ölü Sayısı ve Kayıplar Artıyor
  18. 15:03 Ukrayna'da Zelenski'ye Suikast Girişimi: Rus İstihbaratı ve Koruma Birimi Skandalı
  19. 15:00 Damak Çatlatan Lezzet: Çikolatalı Kaşık Tatlısı Tarifi!
  20. 14:56 Angelina Pastanesi'nin Üzümlü Karanfilli Kurabiye Tarifi Evlerde!
Otomotiv Haberleri