Sincaplar aslında bu yüzden artık insanlarla iç içe yaşamıyormuş
Sincaplar aslında bu yüzden artık insanlarla... Eskiden evlerde yaşayacak kadar insanlara yakın olan sincaplarla araya konan mesafenin sebebi anlaşıldı. Yeni bir araştırmada Orta Çağ İngiltere'sinde kızıl sincaplarla insanların birbirlerine cüzzam bulaştırıp yaydığı bulunmuş oldu.
SİNCAPLAR VE ORTA ÇAĞ İNGİLTERE'SİNDE CÜZZAM
Eskiden evlerde yaşayacak kadar insanlara yakın olan sincaplarla araya konan mesafenin sebebi anlaşıldı. Yeni bir araştırmada, Orta Çağ İngiltere'sinde kızıl sincaplarla insanların birbirlerine cüzzam bulaştırdığı ve yaydığı bulundu. Araştırmacılar, hastalığın bulaşmasında kürk ticaretinin rol oynadığını düşünüyor.
TARİHSEL BAĞLANTILAR
Daha önce yapılan araştırmalarda, Orta Çağ'da İngiltere, Danimarka ve İsveç'teki insanlarda cüzzama yol açan bakteri varyantının bugün Birleşik Krallık'taki sincaplarda görülene yakın olduğu tespit edilmişti. Bu bulgu, hastalığın İngiltere'de kürk ticaretiyle yayıldığı teorisine yol açsa da bunu destekleyecek daha kuvvetli bir kanıt bulunamamıştı.
CÜZZAM HASTALIĞI İLK KEZ BİR HAYVANDA GÖRÜLDÜ
Current Biology adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmada, 600 ila 900 yıl önce İngiltere'de yaşayan insanlarla kızıl sincapların, cüzzama neden olan Mycobacterium leprae bakterisinin çok yakın bir varyantını taşıdığı ortaya kondu. Leicester Üniversitesi'nden Dr. Sarah Inskip, ortak yazarı olduğu araştırma hakkında, "Arkeolojik kayıtlarda ilk kez cüzzam hastalığının bir hayvanda görüldüğünü tespit ettik ve bu gerçekten heyecan verici" diyor.
TARİHİ İNCELEMELER VE DNA ANALİZLERİ
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, uluslararası araştırma ekibi, bulaşıcı hastalığın geçmişini aydınlatmak adına 11 ile 15. yüzyıllarda bir cüzzam hastanesine ev sahipliği yapan ve sincap kürkü ticaretiyle bilinen Winchester'daki kalıntıları inceledi. Bilim insanları, 600 ile 900 yıl öncesine ait 25 insan ve 900 ile 1000 yıl öncesinden 12 sincap kemiğini analiz etti. DNA analizleri, kemiklerde çok yakın varyantların bulunduğunu gösterirken, araştırmacılar bu bulgunun cüzzamın iki tür arasında bulaştığına işaret ettiğini söylüyor. Ancak, hastalığı hangi türün diğerine bulaştırdığı belirsizliğini koruyor. Dr. Sarah Inskip, "Winchester'daki arkeolojik kazılarda sincap ve insanlarda bulunan varyantlar arasında, Orta Çağ ve günümüzdeki sincaplarda görülen varyantlar arasındakinden daha yakın bir ilişki var" açıklamasında bulundu.
KÜRK TİCARETİNİN ROLÜ
Makalelerinde, İngiltere'ye sadece 1384'te 377 bin 200 sincap derisinin İskandinavya ve diğer ülkelerden ithal edildiğini kaydeden araştırmacılar, hastalığın bu yolla bulaşmış olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, sincapların bu dönemde evcil hayvan olarak beslenmesi de rol oynamış olabilir. Dr. Sarah Inskip, "Her iki mekanizma da mümkün ve birbirlerini elemiyorlar" diye belirtiyor.
CÜZZAMIN ORTADAN KALDIRILMASINA KATKI SAĞLAYABİLİR
Araştırmacılar, yeni bulguların cüzzamın ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacağını umuyor. Çalışmanın ortak yazarı Verena Schünemann, "Eski hayvan ve insan türleri arasında doğrudan bir karşılaştırma yapmak, zaman içindeki muhtemel bulaşma olaylarını yeniden yapılandırarak hastalığın uzun vadeli zoonotik potansiyeli hakkında sonuçlar çıkarmamızı sağlıyor" diyor.
"Sincaplar aslında bu yüzden artık insanlarla iç içe yaşamıyormuş" haberi, 28 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Sincaplar aslında bu yüzden artık insanlarla iç içe yaşamıyormuş haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sincaplar aslında bu yüzden artık insanlarla iç içe yaşamıyormuş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.