Sinema yazarları Oscar adayı iddialı filmleri değerlendirdi

Sinema yazarları Oscar adayı iddialı filmleri değerlendirdi

Sinema yazarları Oscar adayı iddialı filmler... 2023 Akademi Ödülleri'nin (Oscar) kazananları bu gece belli olacak.

2023 Akademi Ödülleri'nin (Oscar) kazananları bu gece belli olacak.

Oscar ödüllerini AA muhabirine değerlendiren beyazperde eleştirmenleri Atilla Dorsay, Suat Köçer ve Nagihan Haliloğlu, bu yılki ödül tahminlerini paylaşırken, merasim öncesi tartışılan mevzulara da değindi.

Daniel Kwan ve Daniel Scheinert'in yönettiği "Her Şey Her Yerde Aynı Anda" filminin En İyi Film Ödülü'nü alacağına yönelik tahminde bulunan Dorsay, kendi gözdesinin ise Colin Farrell'in başrolünde oynadığı "The Banshees of Inisherin" bulunduğunu belirtti.

Dorsay, En İyi Yönetmen branşında Kwan ve Scheinert'in ödülü alabileceğine dikkati çekti.

Michelle Yeoh'un En İyi Kadın Oyuncu talibi gösterilmesine işaret eden Dorsay, internasyonal adların aday sıralamasında daha fazla yer almasıyla Oscar'ın daha internasyonal hale geldiği görüşünü savunarak şu ifadeleri kullandı:

"Hollywood her vakit dünya sinemasının rakipsiz merkezi oldu fakat son dönemde ulusal sinemalar dediğimiz vaka öylesine gelişti ki... Üstelik o menhus virüs salgını sebebiyle insanoğlu eve kapanmış oldu, beyazperde, dünya çapında yara aldı. Şimdi toplu tedavi zamanı. Bu yıl Oscar töreni buna destek olacak. Michelle Yeoh'ün mümkün ödülü bence bunun bir göstergesi olabilir. Kadın oyuncuda en büyük aday Cate Blanchett. Ama oldukça sevsem de iki Oscar'ı var esasen. Bence Michelle Yeoh'un alması dünyaya açılma fikri açısından oldukça iyi olur."

"Ticari filmler ve dünya sinemasının öne çıkarılması iyi fikir"

Kırmızı halı geleneğinin sonlandırılmasına ilişkin de Dorsay, "O gerçek bir skandaldı ve Oscar evveliyatına hatırlanası halde yerleşti. O halı çözümü, meseleyi halleder mi, bilemiyorum." yorumunu yaptı.

Atilla Dorsay, Oscar'da bu yıl hem ticari filmlerin hem dünya sinemasının öne çıkarıldığının altını çizerek, "Yaşanan büyük bunalımdan sonra sinemanın yeniden canlanmasına katkıda bulunmak istiyorlar. Bence gayet iyi bir fikir, akıllı bir uygulama. Özel bir gece yaşayacağımızı tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı.

Her Şey Her Yerde Aynı Anda filmi öne çıkıyor

Suat Köçer de Oscar ödüllerinde "Her Şey Her Yerde Aynı Anda" filminin öne çıktığını vurgulayarak, "Filmin dinamik kurgusu, bireysel haklara dair popülist yaklaşımı ve enerjik atmosferiyle pek çok dalda ödül alacağını düşünüyorum." dedi.

En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin "Herşey Her Yerde Aynı Anda" ve The Banshees of Inisherin arasında paylaşılabileceğini dile getiren Köçer, "En İyi Yönetmen dalında Steven Spielberg, Ruben Östlund ve Todd Field de sürpriz yapabilir." şeklinde konuştu.

Köçer, En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu ödüllerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"En İyi Kadın Oyuncu dalında ödülü Cate Blanchett'ın fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum fakat Michelle Yeoh ve Ana de Armas, geleneksel Hollywood anlayışına çok uygun düştüklerinden ödülü bu iki isimden biri kucaklayabilir. En İyi Erkek Oyuncu ödülü kanaatimce Brendan Fraser'a gitmeli fakat Paul Mescal ve Austin Butler'ın, kadın ödüllerinde olduğu gibi geleneksel anlayışla ödüle uzanması mümkün olabilir."

"Oscar, sanatsal kaygılarını geri plana attı"

Yeoh'un En İyi Kadın Oyuncu adaylığına da vurgu yapan Köçer, "Oscar hemen her yıl çeşitli boyutlarıyla tartışmalara sebep oluyor. Kimi zaman siyahiler, bazı zamanlar cinsiyet, kimi zaman da güncel politik, dini ve sosyal konulara dair eğilim ve vurgularıyla Oscar etrafında tartışmalar yaşanıyor. Ben Oscar'ın temelde Amerikan sinema endüstrisine olan sadakatinden şaşmayacağını ancak tercihleriyle zaman zaman dünya gündemini meşgul etmeye devam edeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Köçer, tören alanındaki halı renginin ise Will Smith ve Chris Rock geriliminden bağımsız olarak Akademi'nin politikasıyla alakalı gerçekleştiği görüşünü savundu.

Oscar'ın son yıllarda sürekli sansasyonel tarafıyla öne çıkarak sanatsal kaygılarını geri plana attığını öne süren Köçer, Akademi'nin bu yıl da bir biçimde kamuoyunun dikkatini çekecek girişimlerde bulunabileceğine dikkati çekti.

"Fabelmans'da Hollywood'a övgüler diziliyor"

Sinema yazarı Nagihan Haliloğlu ise Steven Spielberg'in otobiyografik hikayesini anlatan "The Fabelmans" filminin En İyi Film ödülünü alacağı tahmininde bulunarak, "Benim favorim değil ama içerisinde Spielberg var ve bir yanda da Hollywood'a övgüler diziliyor." diye konuştu.

"Her Şey Her Yerde Aynı Anda" filminin sinemaseverleri ikiye ayırdığını sözlerine ekleyen Haliloğlu, şöyle devam etti:

"Ben açıkçası sevemedim ama böyle hareket ve aksiyon sevenler için iyi gelmiş olabilir. Filmdeki kadın oyuncu Michelle Yeoh, Asya'da çok beğenilen bir oyuncu. Oscar'ın bazen böyle şeyleri vardır; yıllardır sektöre emek vermiş usta isimlere Oscar ödülü verirler. Yani daha önceki filmleri daha iyi olsa bile şimdi verebilirler."

Haliloğlu, Cate Blanchett'in "Tar" filmiyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alması gerektiğinin altını çizerek, "Tar filminin de en iyi film ödülünü hak ettiğini düşünüyorum." dedi.

"Sinema yazarları Oscar adayı iddialı filmleri değerlendirdi" haberi, 12 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 12 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Sinema yazarları Oscar adayı iddialı filmleri değerlendirdi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sinema yazarları Oscar adayı iddialı filmleri değerlendirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  2. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  3. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  4. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  5. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  6. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  7. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  8. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  9. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  10. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  11. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  12. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  13. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  14. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  15. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  16. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  17. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  18. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  19. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  20. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
Kültür Sanat Haberleri