Sınıf Tavrı, ''İşçi Eylemleri Takip Raporu''nu yayımladı: Eyleme katılan işçiler sendikasız!

Sınıf Tavrı, ''İşçi Eylemleri Takip Raporu''nu yayımladı: Eyleme katılan işçiler sendikasız!

Sınıf Tavrı, ''İşçi Eylemleri Takip Raporu''... ''Yeter, söz işçinin'' diyerek 28 Ekim günü kurultayını gerçekleştiren Sınıf Tavrı, ''İşçi Eylemleri Takip Raporu''nu yayımladı. Sınıf Tavrı Emek Araştırmaları Komisyonu tarafından yayımlanan raporda Kasım ayı içerisinde 32 farklı işçi eylemi kaydedilirken, bu eylemlere toplam 4 bin 275 işçinin katıldığı belirtildi.

Sınıf Tavrı Emek Araştırmaları Komisyonu, İşçi Eylemleri Takip Raporu'nun ilkini yayımladı. Yayımlanan rapoda işçi eylemlerinin yüzde 69,1’inin ücret alamama ya da eksik yatırılan ücretler nedeniyle çıktığının gözlendiği kaydedilirken, ekonomik kriz nedenli daralma gerekçesiyle işten çıkartılma kaynaklı eylemlerin ikinci sırada yer aldı. Raporda, eylemlere katılanların yüzde 17,9’unun işten atılma nedeniyle eylemlere katıldığına dikkat çekildi.

Kasım ayında gerçekleşen eylemlerin çarpıcı sonuçlarından bir tanesi de eylemi gerçekleştiren işçilerin yüzde 74,5’i sendikasız olmasıdır. Rapoda özetle şu ifadelere yer verildi:

Kasım ayındaki eylemlerin çarpıcı sonuçlarından bir tanesi eylemlerin genel olarak kendiliğinden gerçekleşmesiydi. Eylemlere katılan işçilerin yüzde 74,5’i sendikasız bir biçimde eyleme başladı. Bu eylemlerin kaç tanesinin daha sonra sendikalı olarak yola devam ettiği bilinmiyor.

Eylemlere katılan tüm işçilerin yüzde 9,0’u Petrol-İş, yüzde 8’i Demiryol-İş, yüzde 2,4’ü Gıda-İş, yüzde 2’si TÜMTİS, yüzde 0,8 Nakliyat-İş, yüzde 0,6 Öz İplik-İş, yüzde 0,4 ise İYİ-SEN olarak kaydedildi.

Konfederasyonlar açısından değerlendirildiğinde ise toplam eyleme katılanların yüzde 21,2’si Türk-İş, yüzde 3,4’ü DİSK, yüzde 0,6’sı Hak-İş, yüzde 0,4 ise Bağımsız sendikalar olarak kaydedildi. Öte yandan, sendikalı işçiler arasında konfederasyonların yüzdesi değerlendirildiğinde, Türk-İş yüzde 83,1 ile açık ara önde. DİSK yüzde 13,2 Hak-İş yüzde 2,3 ve yüzde 1,4 ise bağımsız sendika olarak kaydedildi.

Eylemlerin sektörel dağılımı incelendiğinde ise ortaya kuralsız çalışma ile eylem yapma arasında bir bağ çıktı. Eylemlere katılanların sektörel sınıflandırılması yapıldığında birinci sırada tekstil, ikinci sırada inşaat, üçüncü sırada ise ulaşım sektörleri bulunuyor.

Toplam 12 farklı sektörde ise eylemler gözlemlenmiş durumda. Yüzdesel açıdan bakıldığında eylemlere katılanların yüzde 48,5’i tekstil, yüzde 11,5’i inşaat ve yüzde 11,1’i ulaşım sektöründe yer aldı. Bu sektörleri, petro-kimya sektörü yüzde 9,0 ile takip ederken, gıda sektörü de eyleme katılanların yüzde 7’sini oluşturdu.

EN ÇOK EYLEM MARMARA BÖLGESİNDE
Eylemler coğrafi olarak yaygınlık gösteriyor. 21 farklı kentte eylemler gözlemlenirken, en çok eylem İstanbul’da gerçekleşti. Eylemlerin yüzde 30,43’ü İstanbul’da, yüzde 23,3’ü Adana’da, yüzde 17,5’i Yalova’da gerçekleşti.

Eylem sayılarına göre şehirler sıralandığında ise farklı bir sonuç elde ediliyor. Adana ve Yalova’da birer tane büyük eylem gerçekleşirken, en çok eylem açık ara farkla İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’da 8 farklı eylem Kasım ayında kaydedildi. Öte yandan, Ankara’da 3, İzmir, Kocaeli ve Bursa’da ikişer eylem kaydedildi. Verilere göre eylemler en çok Marmara bölgesinde görüldü. 


Eylemlerin önemli bir çoğunluğu örgütsüz başlarken, bu eylemlerin bir kısmı sonradan örgütlü hale geldi. Bu örgütlü hale gelen eylemler, sendikal zemin dışında gelişti. Eylemler coğrafi olarak yaygınlık gösterirken, bu yaygınlığa karşın Marmara bölgesi eylemler açısından ağırlık gösterdi. Sektörel olarak ise tekstil, inşaat ve ulaşım gibi sektörler öne çıktı. Dolayısıyla işçi sınıfı açısından sanayinin en çok geliştiği ya da krizin en fazla gözlemlendiği bölge ve sektörlerde eylemler meydana gelirken, işçi sınıfının eylem biçimi olarak da arayış içinde olduğu, klasik eylem şekillerinin giderek değiştiği gözlemlendi.

Eylemlerin sonuçları bu raporun kapsamı dışındadır. Ancak, işçi sınıfı mücadelesinin güç kazanması için Sınıf Tavrı “İnsanca bir yaşam, eşitlikçi bir düzen” mücadelesini büyüterek yola devam edecek. Bu çerçevede; işçi sınıfının örgütlenmesinin önündeki her türlü yasal kısıtlama kaldırılmalı, krize karşı işçi sınıfının kamucu bir zeminde ekonomiyi yeniden yapılandırması gerekmektedir

(Raporun tamamına ulaşmak için: İşçi Eylemleri Takip Raporu-KASIM 2018)

"Sınıf Tavrı, ''İşçi Eylemleri Takip Raporu''nu yayımladı: Eyleme katılan işçiler sendikasız!" haberi, 04 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 04 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Sınıf Tavrı, ''İşçi Eylemleri Takip Raporu''nu yayımladı: Eyleme katılan işçiler sendikasız! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sınıf Tavrı, ''İşçi Eylemleri Takip Raporu''nu yayımladı: Eyleme katılan işçiler sendikasız! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
  2. 18:52 Trabzonspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
  3. 18:47 Carlo Ancelotti: Arda Güler Her An Hazır, Ancak Forma Şansı Bulamadı
  4. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  5. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
  6. 18:35 Çorlu Tren Kazası Davasında Mahkeme Kararı Açıklandı
  7. 18:34 Borsa İstanbul günü negatif bir seyirle kapattı
  8. 18:31 Mart ayında ABD'de bekleyen konut satışları arttı
  9. 18:31 Macron Avrupa'ya çağrıda bulundu: 'ABD’nin tebaası olmadığını göstermeli'
  10. 18:24 Büyük Deprem! Yüz Binlerce Üyeli Partide 28 Milletvekili İstifa Etmeye Hazır!
  11. 18:24 Zelenski, ABD'ye Teşekkür Etti ve Putin'e Karşı Birlik Çağrısı Yaptı
  12. 18:23 SGK'dan Dev Yaptırım! Maaşları Kesiliyor, Verilen Paralar Faiziyle Geri Alınıyor
  13. 18:23 Altın Fiyatlarında Dev Düşüş ? Uzmanlar O Tarih İçin Uyarıda Bulundu!
  14. 18:20 İngiltere'den Düzensiz Göçmenler için Ruanda Planı: Yeni Anlaşma Hakları Güvence Altına Alıyor
  15. 18:16 A Milli Takımımızın UEFA Uluslar Ligi Heyecanı Başlıyor: İlk Maçlar Belli Oldu!
  16. 18:10 Isua Kayaları: Dünya'nın Manyetik Geçmişine Işık Tutuyor
  17. 18:05 O Futbolcunun Galatasaray'daki Sonu Geldi: Okan Buruk, Yıldız Futbolcuyu Kadro Dışı Bıraktı!
  18. 17:59 Galatasaray Süper Lig'de Zafer Peşinde: Üst Üste Kazanma Rekoruna Koşuyor!
  19. 17:58 Ekonomist Demirtaş: Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Hatalı!
  20. 17:55 Beyaz Eşya Sektörü: İç Pazarda Artış, İhracatta Düşüş
Gündem Haberleri