Şirince'de Matematik Köyü dahil 128 yapı yıkılacak

Şirince'de Matematik Köyü dahil 128 yapı yıkılacak

Şirince'de Matematik Köyü dahil 128 yapı yık... İzmir’in turistik köyü Şirince’de imar planına aykırı yapıldığı gerekçesiyle aralarında küçük otel, pansiyon ve evlerin de bulunduğu 95 kaçak yapıdan 22’si hakkında yıkım kararı verildi. 3. derece sit alanı olarak...

İzmir’in turistik köyü Şirince’de imar planına aykırı yapıldığı gerekçesiyle aralarında küçük otel, pansiyon ve evlerin de bulunduğu 95 kaçak yapıdan 22’si hakkında yıkım kararı verildi. 3. derece sit alanı olarak kabul edilen Şirince'de imara aykırı olarak yenilenen veya inşa edilen yapılar hakkındaki yıkım kararı 2011'de alınmış ancak tepkiler üzerine yıkım ertelenmişti. 

Şirince'de ilk etapta 3 kişiye ait yapılarda yarın 09.00’da yıkım başlatılacağına dair tebligat geçen hafta ulaştı. Şirince’de bu durumda 128 civarı yapı bulunduğu belirtilirken daha önce yıkım kararı verilen evler arasında Nişanyan Evleri ve Sevan Nişanyan ile Ali Nesin’in kurucusu olduğu Nesin Vakfı’na ait Matematik Köy ile Tiyatro Medresesi de bulunuyordu.

Banu Şen'in Hürriyet'te yer alan haberine göre, İzmir’in Selçuk ilçesinde bağlı Şirince köyü barındırdığı doğal değerlerden dolayı 1986’da “doğal sit alanı'', 1997 yılında ise “üçüncü dereceden doğal sit alanı'' ilan edilmişti. Bu tarihten sonra yapılan ya da tamir edilen evler kaçak sayıldı. İl Özel İdaresi Encümeni, 2010 ve 2011’de yapıların “sit alanında kaçak olarak inşa edildiği'' gerekçesiyle yıkılmasını istemişti. Benzer durumda turistik köyde onlarca yapı olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak daha sonra tepkiler ve yapılan görüşmeler sonrası yıkım kararları ertelenmişti.

Valilik'le görüşüldü

Geçen hafta kendilerine tebligat ulaştığını belirten 3 kişiden biri olan Tekin Karadağ şunları söyledi:

“Şimdilik 3 kişiye tebligat yapıldı. Ancak bunlarla başlanıp diğerlerinin de yıkılacağını öğrendik. Nişanyan Evleri, Matematik Köy ve çok sayıda tanınmış tesis var. Selçuk Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden bana ulaşan yazıya göre bu sabah (1 Ağustos) 09.00’da yıkıma gelecekler.

Yıkım gerçekleşecek yerler için valiliğe gidildi. Bu yıkımdan sonra en az 50-60 yapının hepsi yıkılacak diye öğrendik. Bunların çoğu eklenti. Örneğin eski taş eve bir şey eklemiş; teras mesela.. Benim taşınabilir kulübem var. Daha önce izinlerini aldık. Yasal yaptık. ''İmar yok kaldır’ diyor. 5 yıldır otopark çalıştırıyorum. ''Bana 15 gün izin verin ben kaldıracağım’ dedim. 4-5 günde ne yapabilirim? Onun için uğraşıyorum. 2011’de büyük tepki vardı durduruldu. Şimdi yine gündeme geldi. 3 tane ile başlanacak. Şirince Çevre ve Doğa Derneği başkanı olarak Valiliğe çözüm önerisi getirdim. ''Yıkım daha büyük problem yaratır. Uzlaşı yolu getirilip barış haline getirilebilir.

İmar planı askıya çıkmadı insanlar dava açsın davalar bitmeden yıkım kararı geliyor. Bu mevsim tam kazanma zamanı turistler içinde bu kötü imaj bırakır’ dedim.''

Sezon ortası

Terasıyla ilgili yıkım kararı tebliğ edilen Zeytinli Konak Butik Otel sahibi Pınar Kızıl'da tepkisini şöyle dile getirdi:

“Aslında binamız 1980 yılında yapıldı. Buradaki kot farkı hatalı olarak gösterilmiş. Bodrum katını 1 .kat kabul ediyorlar. Dolayısıyla terasımızın bulunduğu 2.katı da 3. kat olarak göstermişler. Yargılamanın yenilemesi davası ve yürütmenin durdurulması davası açtık. Bu davaların bitmesinin beklenmesi ve bize süre verilmesi gerekiyor. Daha imar planları askıya asılması itiraz süresi var. İmar planları çıkmadı. Buradaki herkes köylü zamanında ilgilenememiş. Selçuk Belediyesi 2010 yılının encümen kararlarını göstererek ''Yıkacağım’ diyor. Bu yıkımlar başlandığı zaman etap etap hepsi yıkılacak. Bize söylenen 138 yapının olduğu. Birçok insanın da devam eden davası var. Yaz ortasında, sezon ortasında yıkım yapacaklar. Kasti yapıldığını düşünüyoruz . Yapıcı değil yıkıcı bir tavır. Köy halkı olarak direniş göstereceğiz.“

"Şirince'de Matematik Köyü dahil 128 yapı yıkılacak" haberi, 31 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 31 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Şirince'de Matematik Köyü dahil 128 yapı yıkılacak haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Şirince'de Matematik Köyü dahil 128 yapı yıkılacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  2. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  3. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  4. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  5. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  6. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  7. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  8. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  9. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  10. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  11. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  12. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  13. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  14. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  15. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  16. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  17. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  18. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  19. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  20. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
Gündem Haberleri