Sırp lider Dodik, ABD ve İngiltere'yi eleştirdi: Bosna Hersek'i lanetli bir ülke yaptılar

Sırp lider Dodik, ABD ve İngiltere'yi eleştirdi: Bosna Hersek'i lanetli bir ülke yaptılar

Sırp lider Dodik, ABD ve İngiltere'yi eleşti... Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, ABD ve İngiltere'nin uyguladığı politikanın, Bosna Hersek'i "lanetli bir ülkeye" çevirdiğini savundu.

Sırp lider Dodik, Srna haber ajansına yapmış olduğu açıklamada, "ABD ve İngiltere'nin nihai hedefinin, onlarca yıldır büyük çaba sarf ettikleri Sırp Cumhuriyeti'ni (RS) dağıtmak olduğunu" söylemiş oldu.

Dodik, ABD ve İngiltere'nin "politikalarının Bosna Hersek'i lanetli bir ülke haline getirdiğini" savundu.

Bosna Hersek'te uzun süredir tartışmalara sebep olan "taşınmaz mülk yasası"na da değinen Dodik, şu değerlendirmede bulundu:

"Şimdi RS'ye ait mülklerin gaspına giriştiler ve bunu anayasaya dayanarak değil, böyle şeyleri uygulamak için 'kendilerinin oluşturduğu anayasa mahkemesinin kararına' dayanarak yapıyorlar. Mülkün Bosna Hersek'e ilişik bulunduğunu kabul edersek sadece o vakit onlar için iyi adamlar olacağız. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Kararlarımızı yürürlükten kaldırdıklarında, daha büyük kararlar alacağız."

Dodik, "Sırp Cumhuriyeti halkının genel görüşü, (ABD ve İngiltere'nin) onların Sırp halkının dostu olmadığı yönündedir ve onlara bu açıdan davranmamız gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Dodik'ten ayrılık açıklaması

Tartışmalı yasa önce Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt tarafından askıya alınırken son olarak Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin 2 Mart'ta açıkladığı kararla yürürlükten kaldırılmıştı.

Dodik, geçen hafta Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin, RS'de kamuya ait taşınmaz mülklerin entite mülkiyetine alınmasını kapsayan tartışmalı yasayı yürürlükten kaldırması kararını gazetecilere değerlendirmiş, yeni bir yasa hazırlığında olduklarına işaret ederek, "Bu sefer tüm mülkleri entite bünyesine almayı planlıyorum. Bizden mülkiyet listesi talep edilirse Bosna Hersek'i dağıtmış olursunuz." değerlendirmesini yapmıştı.

Daha önce birçok kez ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen Dodik, "Mülklerimizi bizden almaya kalkışırsanız RS'yi ayıracağız. Eğer bu bir 'al ya da bırak' durumuysa, bırakmamak suretiyle alacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Bosna Hersek'teki taşınmaz mülk sorunu

Taşınmaz mülklerin Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'na göre entitelere ait olduğunu savunan RS, söz konusu yasayla mülklerin idaresinin de kendilerinde bulunduğunu ileri sürüyor.

NSRS'de aralık 2022'de oylanan ve anayasaya aykırı olan taşınmaz mülklere ilişkin yasanın 28 Şubat'ta yürürlüğe girmesi beklenirken söz konusu yasa çerçevesinde RS'nin kullandığı kamu kurumlarının kendilerinin "bir parçası" olduğu iddia ediliyor.

Taşınmaz mülk problemi, Bosna Hersek'teki savaştan bu yana konuşulmaya devam eden bir mevzu olurken ülkedeki taşınmazların devlete mi yoksa bu tarz şeyleri kullanan entitelere mi ilişik olduğu tartışılıyor.

"Sırp lider Dodik, ABD ve İngiltere'yi eleştirdi: Bosna Hersek'i lanetli bir ülke yaptılar" haberi, 18 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Sırp lider Dodik, ABD ve İngiltere'yi eleştirdi: Bosna Hersek'i lanetli bir ülke yaptılar haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sırp lider Dodik, ABD ve İngiltere'yi eleştirdi: Bosna Hersek'i lanetli bir ülke yaptılar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:17 : Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  2. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  3. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  4. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  5. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  6. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  7. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  8. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  9. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  10. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  11. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  12. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  13. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  14. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  15. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  16. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  17. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  18. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  19. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  20. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
Dünya Haberleri