Sivas Katliamı''nın 25. yılı | Madımak utanç müzesi olana dek mücadele edeceğiz

Sivas Katliamı''nın 25. yılı | Madımak utanç müzesi olana dek mücadele edeceğiz

Sivas Katliamı''nın 25. yılı | Madımak utanç... 2 Temmuz Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden 33 kişi binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı.

2 Temmuz Sivas Katliamı'nın 25. yıl dönümü dolayısıyla yapılan anmaya binlerce kişi katıldı. Türkiye'nin bir çok yerinden gelen vatandaşlar sabah saatlerinde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfi önünde toplanarak saat 10.00'da yürüyüşe başladı. 

Katılımın yoğun olduğu anmada çok sayıda HDP ve CHP milletvekilleri de yer aldı. Pir Sultan Abdal Kültür ve Alevi Derneklerine bağlı bir çok şube ve köy dernekleri de pankartlarıyla yürüyüşe katıldı.

'MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLANA DEK MÜCADELE EDECEGİZ'
Yürüyüş boyunca Madımak Otelin'de hayatını kaybedenlerin isimleri ve hayat hikayeleri okundu. “Sivas’ı yakanlar AKP'yi kuranlar”; “Faşizme karşı omuz omuza”; “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca yol kenarlarına susayanlar için sular kondu.

Türkiye’de yaşanan tüm katliamlar kınanırken acıların ortak olduğu ve birlikte mücadele edilmesi gerektiği vurgusu yapıldı. Yürüyüşün önünde aileler kaybettiklerinin fotoğrafları ile alana kadar en önde yer aldı.

Alanda hayatını kaybeden insanların isimleri bir bir okunup semah dönüldü ve aileler Madımak Oteli'nin önüne karanfil bıraktı. Sonrasında ortak metni okuyan ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, “Madımak’ı yakanlar ne utandılar ne çekindiler. Dün Sivas'ta katliam yapanlar, Suruç'ta katliam yapanlarla aynı siyasi odaklardır. Toplumu korku ve sindirme sistemiyle yönetmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Güzelgül konuşmasında “Madımak Oteli utanç müzesi oluncaya dek mücadelemiz sürecek. Utanç müzesi yapılmadığı sürece biz yanmaya devam edeceğiz” dedi.

25 yıldır Madımak'ın yarasının sarılmadığını söyleyen Güzelgül, katillerin avukatlığını yapanların bugün milletvekili ve bakan olduğunu belirtti. Bu düzenin böyle gitmeyeceğini söyleyen Güzelgül, “Zalime karşı ülkenin tüm demokrat güçleriyle zülfikar olmalıyız” dedi.

'25 YILDIR AYNI ŞEYLERİ SÖYLÜYORUZ'
Devletin görevini yapmamasından kaynaklı 25 yıldır aynı şeyleri söylediklerini ifade eden Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, “Aleviler katledilirken seyirci kalanlar müzenin yapılmasını engellemeye çalışıyor. Biz Paris'in ortasında tüm Alevi katliamlarını sembolize eden bir anıt yaptık ve bu devletleri bölmedi” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan da eski Madımak Oteli'nin Alevi kurumlarına teslim edilmesini ve en kısa zamanda "Sivas Şehitleri Utanç Müzesi"ne dönüştürülmesini talep etti.

'BU ACININ UNUTULMAMASI İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ise "Bu olayın mağduru bütün insanlıktır, bütün Türkiye'dir." dedi. Sivas Katliamı'nın 25. yılı olduğunu hatırlatan Ağbaba, "25 yıldan beri insan olan herkesin yüreği yanıyor. İnsan olan herkes bu acıyı yaşamaya çalışıyor." diye konuştu. Ağbaba, gerçek suçlular hesap vermediği sürece yüreklerde yanan ateşlerin sönmeyeceğini dile getirerek, "Bu olayın mağduru bütün insanlıktır, bütün Türkiye'dir. Bizler insan haklarına, barışa, demokrasiye inanan insanlar, bu acının unutulmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise ülkede bir daha böyle katliamların yaşanmamasını dileyerek, "Kimsenin inancından dolayı ayrımcılığa uğramadığı bir ülke ve dünya için bir araya gelmek, özgür, eşit, demokratik yaşayacağımız bir Türkiye'yi birlikte kurma sorumluluğu 33 canımıza karşı borcumuzdur. Muhalefet dinamiklerinin bir araya gelmesi Madımak kurbanlarına karşı sorumluluktur." dedi.

"Sivas Katliamı''nın 25. yılı | Madımak utanç müzesi olana dek mücadele edeceğiz" haberi, 02 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 02 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Sivas Katliamı''nın 25. yılı | Madımak utanç müzesi olana dek mücadele edeceğiz haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sivas Katliamı''nın 25. yılı | Madımak utanç müzesi olana dek mücadele edeceğiz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  2. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  3. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  4. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  5. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  6. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  7. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  8. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  9. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  10. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  11. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  12. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  13. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  14. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  15. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  16. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  17. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  18. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  19. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  20. 16:08 Çin ABD'ye zeytin dalı uzattı: "Rakip değil ortağız"
Politika Haberleri