Sivas Kongresi'nin 100. yılında açıklama yapan Mahmut Tanal Atatürk'ü anmayan Diyanet'i hatırlattı

Sivas Kongresi'nin 100. yılında açıklama yapan Mahmut Tanal Atatürk'ü anmayan Diyanet'i hatırlattı

Sivas Kongresi'nin 100. yılında açıklama yap... CHP’li Mahmut Tanal, Sivas Kongresi açıklamasında, 30 Ağustos’a denk gelen cuma hutbesinde Atatürk’ü anmayan Diyanet’e Milli Mücadele’ye destek veren

CHP’li Mahmut Tanal, Sivas Kongresi açıklamasında, 30 Ağustos’a denk gelen cuma hutbesinde Atatürk’ü anmayan Diyanet’e Milli Mücadele’ye destek veren din adamlarını hatırlattı.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nin 100 yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Tanal açıklamasında, Amasya Genelgesi’ni açıklayan Mustafa Kemal Atatürk’ün, bir süre sonra Sivas Kongresi’nin toplanması yönünde yaptığı çağrı üzerine Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas’ta bir araya geldiğini hatırlattı. Tanal, 11 Eylül’e kadar süren Sivas Kongresi’nde alınan kararların, daha önce gerçekleştirilen Erzurum Kongresi kararlarını genişleterek tüm ulusu kapsar bir nitelik kazandırdığını ve yeni bir Türk Devleti’nin kuruluşuna temel oluşturduğunu, bu nedenle Sivas Kongresi’nin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki öneminin çok büyük olduğunu kaydetti.

Mandacılık fikri reddedildi

Kongrede ‘manda ve himaye’ fikrinin reddedilip tam bağımsızlık düşüncesinin benimsendiğini belirten Tanal, “Kongreye delege olarak katılanlardan birçoğu ABD mandasını savunuyordu. Mustafa Kemal Atatürk, mandacılığın Türk milleti için uygun olmadığını anlatıp delegeleri ikna etti ve mandacılık fikri bir daha gündeme gelmemek üzere reddedildi. Anadolu’nun tümüyle emperyalist devletlere teslimi anlamına gelen Mondros Mütarekesi, kongrede alınan kararla çöpe atıldı. Sivas Kongresi’nde Misak-ı Milli esasları belirlendi” dedi.

Atatürk'e tuzak kurayım derken kendi sonunu hazırladı

Damat Ferit Paşa hükümetinin, Elazığ Valisi Ali Galip önderliğinde Sivas Kongresi'nin yapılmasını engelleme ve Mustafa Kemal Paşa'yı ortadan kaldırma planının akamete

uğradığını anımsatan Tanal, “Damat Ferit, Sivas Kongresi’nin dağıtılması talimatını verdi.Ancak Mustafa Kemal Paşa’nın hamleleriyle başarısız oldular. Engelleyemediği Sivas Kongresi, Damat Ferit’in sonu olmuştur. Kongre sonrası Damat Ferit istifa etmek zorunda kalmıştır. Mustafa Kemal’i ortadan kaldırayım derken kendisi silinip gitmiştir” ifadelerini kullandı.

CHP’nin 1 kurultayı

Sivas Kongresi’nin aynı zamanda CHP’nin 1 Kurultayı olarak tarihe geçtiğini vurgulayan Tanal, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında CHP Parti Meclisi’nin, Sivas Kongresi’nin 100 yılı dolayısıyla bugün Sivas’ta toplanmasının anlamlı bir karar olduğunu söyledi.

Diyanet Atatürk'e destek veren din adamlarının kemiklerini sızlattı

Türk milletinin kaderini değiştiren Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte hareket edenler arasında Erzurum ve Sivas kongrelerine delege olarak katılan din adamlarının da bulunduğunu ifade eden Tanal, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk gelen cuma hutbesinde Atatürk’ü anmayan Diyanet’i eleştirerek, “30 Ağustos’taki cuma hutbesinde Atatürk’ü görmezden gelen Diyanet,İstanbul hükümetinin ve işgal güçlerinin tehditlerine boyun eğmeyerek Kurtuluş Savaşı öncesi yapılan kongrelere katılım gösteren imamların, din adamlarının kemiklerini sızlatmıştır”değerlendirmesinde bulundu. CHP’li vekil Mahmut Tanal, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı için her şeyi göze alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Kurtuluş Savaşı kahramanlarını minnetle andığını, aziz hatıraları önünde saygıyla eğildiğini vurguladı.

"Sivas Kongresi'nin 100. yılında açıklama yapan Mahmut Tanal Atatürk'ü anmayan Diyanet'i hatırlattı" haberi, 04 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Sivas Kongresi'nin 100. yılında açıklama yapan Mahmut Tanal Atatürk'ü anmayan Diyanet'i hatırlattı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sivas Kongresi'nin 100. yılında açıklama yapan Mahmut Tanal Atatürk'ü anmayan Diyanet'i hatırlattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  2. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  3. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  4. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  5. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  6. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  7. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  8. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  9. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  10. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  11. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  12. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  13. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  14. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  15. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  16. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  17. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  18. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  19. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  20. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
Politika Haberleri