Sivas'ta yağ dokusundan kök hücre elde edilmesi yöntemi zorlu tedavilerde çığır açıyor

Sivas'ta yağ dokusundan kök hücre elde edilmesi yöntemi zorlu tedavilerde çığır açıyor

Sivas'ta yağ dokusundan kök hücre elde edilm... Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, vücutta bulunan yağlardan elde edilen kök hücreler sayesinde zorlu ameliyatlarda olumlu birçok avantaj elde ediliyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin dokulara hacim kazandırılması, kırışıklık, iz ve yara tedavisinin yanı sıra ortopedik hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılması için çalışmalar yürütülüyor.

Çalışmaları sürdürenlerin açıklamalarına göre, daha önce bir sporcunun menüsküs yırtığı tedavisinde kullanılan ve Türkiye’de birkaç hastanede yapılabilen yöntem, Sivas’ta ilk kez gerçekleştirildi.

Ameliyatı Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Öztemur ile birlikte gerçekleştirdi.

Özkaya, vücudun karın cildi, bacak ve basen bölgelerindeki yağların liposuction ile alınarak estetik amacıyla veya yara iyileşmesi, doku hacminin düzenlenmesi gibi birçok konuda kullanıldığını, “Yağ grefti dediğimiz bu yağları bütün olarak kullanabildiğimiz gibi daha küçük parçacıklara ayırarak stromal vasküler fraksiyon haline getirmekteyiz ve böylece hücreleri açığa çıkararak kök hücre, mezenkimal hücre yoğunluğunu arttırıp daha çok faydalanabileceğimiz şekle getirerek de kullanabilmekteyiz.” sözleriyle aktardı.

Bu yöntemin kırışıklık ve iz tedavisi ile kontur düzeltilmesinde de kullanıldığına dikkati çeken Özkaya, şunları kaydetti:

"Bu yağları, hacim kaybında, ellerde, yüzde veya vücudun başka bir bölgesinde cildi yenilemek veya desteklemek amaçlı yani rejenerasyon amaçlı kullanmaktayız. Aynı zamanda erişkin insanların karnından, kalçasından veya bacağından aldığımız bu yağlar belirli bir işleme tabi tutularak farklı amaçlarda da kullanılmaktadır. Bunlar kontur düzeltme, yara iyileşmesi amaçlı da olabilir. Ayrıca tedavi edici olarak ortopedi ana bilim dalında da kullanılmaktadır."

Özkaya’nın hazırladığı hücrelerden, aminoasit ve büyüme faktörlerince zengin sıvıyı ameliyatta kullandıklarını belirten Prof. Dr. Öztemur ise multipotant hücreler olarak da bilinen mezenkimal hücreler bakımından zengin sıvının, ameliyat bölgesine uygulanmasıyla birçok yarar sağlandığını vurguladı.

Hedeflerini iyileşme sürecinin hızlandırılması ve iyileşme kalitesinin yükseltilmesi olarak özetleyen Öztemur, "Attığımız menüsküs dikişlerinin daha iyi kalitede iyileşmesini amaçladık." ifadelerini kullandı. Ayrıca Sivas'ta bu işlemin ilk kez gerçekleştirildiğini vurgulayan Öztemur, bu tip operasyonların menisküs yırtıklarında ve kıkırdak bozulmalarında faydalı olacağını, çalışmalarını sürdüreceklerini ekledi.

Sivas, AA

"Sivas'ta yağ dokusundan kök hücre elde edilmesi yöntemi zorlu tedavilerde çığır açıyor" haberi, 26 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 27 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Sivas'ta yağ dokusundan kök hücre elde edilmesi yöntemi zorlu tedavilerde çığır açıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sivas'ta yağ dokusundan kök hücre elde edilmesi yöntemi zorlu tedavilerde çığır açıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:AA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  2. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  3. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  4. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  5. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  6. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  7. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  8. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  9. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  10. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  11. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  12. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  13. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  14. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  15. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  16. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  17. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  18. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  19. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  20. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
Teknoloji Haberleri