Sivil Havacılık Kanunu Meclis'ten onay aldı: Kurallara uymayanlara 500 bin TL'ye kadar ceza
Sivil Havacılık Kanunu Meclis'ten onay aldı:... Kanun teklifiyle, Türkiye'nin uluslararası ticaretteki rolünü artırmayı hedefleyen deniz ulaştırmasının geliştirilmesi için, liman, iskele ve kıyı yapılarında faaliyet gösteren gemilere uygulanacak ücretlerin belirlenmesi ve denetlenmesi yetkisi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na veriliyor.
Kanun teklifiyle, Türkiye'nin uluslararası ticaretteki rolünü artırmayı hedefleyen deniz ulaştırmasının geliştirilmesi için, liman, iskele ve kıyı yapılarında faaliyet gösteren gemilere uygulanacak taban ve tavan ücretlerin belirlenmesi ve denetlenmesi yetkisi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na veriliyor. Ayrıca, liman ve gemi sahiplerinin ticari çıkarlarının korunması ve sürdürülebilir rekabet ortamının oluşturulması da amaçlanıyor.
CUMHURBAŞKANININ MİKTARI 10 KATINA KADAR ARTIRMA YETKİSİ BULUNUYOR
Bakanlık, özel kanunlar veya kanun hükmünde kararnamelerde aksi belirtilmedikçe ve uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak, serbest piyasa koşullarıyla deniz ticaretinin dinamiklerini dikkate alarak ilgili sektör temsilcileriyle istişare ederek hareket edecek.
Ayrıca, bakanlık, özel kanunlar veya kanun hükmünde kararnamelerde aksi belirtilmedikçe, deniz yetki alanlarında, suyollarında ve iç sularda kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleriyle ilgili ücretleri belirleme, liman idari sınırlarında demirleyen gemilere ilişkin demirleme ücretlerini ve bu ücretlerin ödenmesine yönelik usul ve esasları düzenleme yetkisine sahiptir. Demirleme ücretleri, döner sermaye hesabına yatırılacak olup, yatırılan miktarın yüzde 50'si Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılacaktır. Cumhurbaşkanı, bu aktarım miktarını 10 katına kadar artırma yetkisine sahiptir.
GEMİLERDEN SERA GAZI EMİSYON BEDELİ ALINACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerini yürütme yetkisi verilirken, bu hizmetleri belirli usul ve esaslara göre gerçek veya tüzel kişilere yaptırma veya devretme yetkisi tanınmaktadır. İklim değişikliklerinin etkisiyle limanlara gelen veya limanlardan ayrılan ticari gemilerden salınan sera gazı emisyonları için belirlenecek ücretler, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi güncel karbon fiyatı temel alınarak hesaplanacak ve ödenecek tutarlar her yıl, bir önceki senenin toplam bedeli olarak eylül ayı sonuna kadar ödenmelidir.
Kanun, sera gazı emisyonları için alınan ücretleri, yeşil denizcilik araştırma, geliştirme ve yeni yapım faaliyetlerini desteklemek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine özel ödenek olarak kaydedecektir. Ücret politikası, ticari gemilerin teknik özellikleri ve uluslararası sözleşmeler doğrultusunda belirlenecek olup, gemilerin işlevlerine ve seferlerine göre çeşitli donanımlarının gereklilikleri dikkate alınacaktır. Ayrıca, gemilerin taahhüt ettikleri uluslararası sözleşmelerin kapsamı dışında kalan durumlar için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmeliklere göre düzenlenecektir.
YOLCULARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMASI İÇİN HAVALİMANLARINA İZİN VERİLECEK
Havalimanlarında yolcuların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere sağlık, konaklama, yeme içme, dini tesisler gibi tesisler ile akaryakıt istasyonları, lojistik kargo tesisleri, yönetim binaları ve terminal binaları gibi bir dizi tesisin, havalimanı sınırları içinde yer alması koşuluyla inşa edilmesine izin verilecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından yapılacak demir yolları, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve iletişim tesisleri gibi zorunlu tesisler için gerekli alan talepleri de kabul edilecektir.
Kanunla birlikte, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı'nın denetçileri, yetkilileri tarafından denetim ve incelemeler yapılacak ve güncel durumu yansıtan düzenlemeler getirilecektir. Uluslararası havalimanlarının sertifikalandırılması süreçleri de düzenlenecek ve bu kapsamda Türkiye'de sivil havacılık faaliyetleri yürüten yerli ve yabancı gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurumları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak denetimlere tabi tutulacaktır.
YOLCULAR İZİN ALMAKSIZIN ARANABİLECEK
Havalimanlarında, havacılık sektöründe çalışacak ve gizli bilgilere erişim sağlayacak olan kişilere ve havaalanlarının güvenlik bölgelerine refakat eden yetkililere güvenlik kontrolleri uygulanacaktır. Özel güvenlik görevlileri, havaalanlarında görev yaptıkları sürece, havaalanı idare amirinin yazılı emriyle kolluk nezaretinde şüphelendikleri kişilerin üstünü, bagajını, kargosunu ve mallarını teknik cihazlarla veya gerektiğinde manuel olarak kontrol edebileceklerdir. Yolcuların taşımaları yasaklanmış olan eşyalarını emanete alabilecekler ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun adli arama ile ilgili hükümlerine uyacaklardır.
HAVAALANI GÜVENLİĞİNİ RİSKE ATACAK YAPILAR YASAKLANIYOR
Havaalanlarının yakın çevresinde, hava trafiğini veya seyrüsefer yardımcı cihazlarını engelleyebilecek, havacılık emniyetini tehlikeye düşürebilecek potansiyele sahip olan yüksek binalar, inşaatlar, ağaçlar, direkler ve benzeri yapılar ile doğal yaşamın gelişimine engel olabilecek tesisler yasaklanacaktır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu tür tesislerin havaalanları ve seyrüsefer yardımcı cihazları çevresinde havacılık emniyetini tehlikeye düşürebilecekleri değerlendirilen yerlerde, ilgili yerel idare amiri aracılığıyla bu yapıların kaldırılmasını sağlayabilecektir.
SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN KURALLARINA UYMAYANLARA 500 BİN LİRA CEZA VERİLECEK
Ticari hava işletmeleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından izin veya işletme ruhsatı almamaları, tarifelerde değişiklikleri bildirmemeleri, Türk sivil hava araçlarını tescil ettirmemeleri veya sivil havacılık çalışanlarının yeterlilik belgelerini almamaları gibi durumlarda uygulanacak para cezaları şu şekilde artırılmaktadır: Bin liradan 10 bin liraya kadar olan cezalar 20 bin liradan 500 bin liraya, sivil uçak sicilinde ve tescil belgesi verilmesi işlemlerine ilişkin düzensizliklerde uygulanan cezalar ise 500 liradan 10 bin liraya kadar olan cezalar 10 bin liradan 500 bin liraya yükseltilmiştir. Ayrıca, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alınan sivil havacılığı düzenlemeye yönelik önlemlere uymayanlara uygulanan cezalar da 500 liradan 10 bin liraya kadar olan cezalar 10 bin liradan 500 bin liraya çıkarılmıştır.
"Sivil Havacılık Kanunu Meclis'ten onay aldı: Kurallara uymayanlara 500 bin TL'ye kadar ceza" haberi, 05 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 05 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Sivil Havacılık Kanunu Meclis'ten onay aldı: Kurallara uymayanlara 500 bin TL'ye kadar ceza haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sivil Havacılık Kanunu Meclis'ten onay aldı: Kurallara uymayanlara 500 bin TL'ye kadar ceza 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.