Sızan siyanürü işçilere temizlettiler!

Sızan siyanürü işçilere temizlettiler!

Sızan siyanürü işçilere temizlettiler! Erzincan İliç’te siyanür sızdıran Anagold altın madeniyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Sızan siyanürün temizliği yaptırılan işçilerden görüntüler geldi. Veryansın TV’nin haberine göre, 25 Haziran Cumartesi günü saat 11.40’ta çekildiği belirtilen görüntülerde siyanür temizliği kameralara yansıdı.

‘BAŞIMI KALDIRAMIYORUM AĞRIDAN’

İş makinesiyle temizlik yaptırılan işçi “Saçılan siyanürü toprakla karıştırıp yoğunlaştırdılar. Şu gösterdiğim köpüklü alan hep siyanür. Menfezin içi de siyanür. Kimse açıklama yapmıyor. Siyanür topraklara karıştırılıyor ve önlem alınmıyor. Rızamız bile sorulmadan bizi siyanürün içinde çalıştırıyorlar. Başımı kaldıramıyorum baş ağrısından” ifadelerini kullanıyor.

‘ŞU GÖRDÜĞÜNÜZ ALAN TAMAMEN SİYANÜR’

Aynı işçi alandaki kimyasalları görüntülediği videoda “Burası Erzincan İliç Anagold altın madeninde patlayan siyanür birikintileri. Şu anda bize temizlettiriliyor” dediği duyuluyor. İşçi “Bu gördüğünüz alan tamamen siyanür. Şu anda yola serilen doğaya serilen siyanür greyderlerle toplandı. Şu gördüğünüz siyanür karışımlı toprak” ifadelerini kullanıyor.

SİYANÜR NEDİR, TOPRAĞA KARIŞIRSA NE OLUR?

Kimyasal bir madde olan siyanür; bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içerikli bir bileşendir. Siyanür toprağa ve suya karışması halinde kolay bir şekilde yok olmaz. Ayrıca toprağa karışan siyanür o bölgede yetişen tüm bitkilere ve tarımsal alanlara yayılarak zehirli gıda üremesine ve dolaylı olarak da insanlara geçmesine neden oluşturur. Bu nedenle ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi boyutlarda zarar vermektedir.

Anagold Madencilikten açıklama

Kamuoyuna duyurulur,
Bir televizyon kanalında yer alan Çöpler Maden sahamızda çekildiği belirtilen görüntülerde tamamen asılsız ve yanlış iddialar nedeniyle kamuoyunu doğru bilgilendirmek isteriz. 
Bir çalışanın ‘25 Haziran Cumartesi’ günü çektiğini belirttiği görüntülerde ‘siyanürlü alanı temizletiyorlar’ gibi asılsız ve yanlış iddialar yer almaktadır. Maden sahamızda 21 Haziran 2022 tarihinde talihsiz çevre kazası meydana geldi. Aynı tarihte kaza alanı uzman ekiplerce, tamamen bilimsel yöntemlerle temizlendi. Kazanın oluştuğu bölge sıyrılarak yığın liçine taşındı. Kaza alanı, tamamen kuru zemine ulaşıldıktan sonra hipoklorit ile temizlendi. Çok kısa sürede kaza alanı ve etrafı döküntüden temizlenerek, arındırıldı. 
25 Haziran tarihindeki görüntülerin çekildiği yer, kamuya ve halka açık alan değildir. Görüntüler, kamuya ve halka tamamen kapalı, sadece fabrika (proses) alanı olarak adlandırdığımız yerde çekilmiştir. Fabrika alanında, 21 Haziran tarihinde oluşan talihsiz kaza sonrası iyileştirme çalışmaları sürerken, rutin işlemlerden biri olan pompa değişimi sırasında minimum sızıntı oluşmuştur. Tekrarlamak isteriz ki olağan olan bu sızıntının oluştuğu alan fabrika (proses) alanıdır. Normal faaliyetlerimiz sırasında tüm ayrıştırma işlemi de bu alanda yapılmaktadır. Yani burası işleme alanıdır. Görüntüler, iş makinaları eşliğinde her olağan işlem sonrası yapılan, yine olağan bir temizleme işlemidir. Bu temizleme işlemi uzman yetkililerin gözetiminde altı dakika sürmüştür ve kullanılan malzeme de standart temizleme işlemlerinde kullandığımız hipoklorittir.
Bu yanıltıcı ve kasıtlı bilgi kirliliğinin kamuoyu algısı üzerinde oynanan bir oyun olduğunu biliyoruz. 
Şirketimizin hukuki hakları saklıdır, halkımızın bilgisine sunarız.
Saygılarımızla,
Anagold Madencilik

 

"Sızan siyanürü işçilere temizlettiler!" haberi, 08 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan Sızan siyanürü işçilere temizlettiler! haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sızan siyanürü işçilere temizlettiler! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  2. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  3. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  4. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  5. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  6. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  7. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  8. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  9. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  10. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  11. 00:02 Çok popüler bir Türk helva markasının ürünlerinin toplatılması kararı alındı!
  12. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  13. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  14. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  15. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  16. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  17. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  18. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  19. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  20. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
Emek Haberleri