Soğan hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

Soğan hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

Soğan hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar Uzmanlar, soğanın besin değerini koruması için dikkatli bir şekilde nasıl tüketilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Vücuda birçok faydası olan soğan, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruyor. Ancak uzmanlara göre soğanı yağda kavurmak sağlıklı değil! Patates ile soğanı aynı ortamda muhafaza etmek de en sık yapılan hatalardan biri. Peki, bunların sebebi ne?Uzmanlar açıkladı.

Soğan, frenk soğanı, sarımsak ve pırasa da içeren Allium bitki ailesine aittir. Bu sebzelerin karakteristik keskin aromaları ve bazı tıbbi özellikleri vardır. Soğan doğramanın gözlerin sulanmasına neden olduğu yaygın bir bilgidir. Bununla birlikte, soğan sağlığa çok faydalıdır. Posta'ya göre; Soğanın, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini iyileştirme, cilt ve saç sağlığını koruma gibi mevzularda önemli yararları vardır.

Soğan özellikle A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler, B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır.

Soğan, içeriğinde aşağıdaki besinleri bulunduran besleyici bir sebzedir: Her 100 gram kuru soğan şunları içerir: 30 kalori, 9.3 gram karbonhidrat, 1.7 gram lif, 0.1 gram yağ, 0.1 gram protein, 4 mg sodyum, ve 146 mg potasyum.

Araştırmalar, soğanın içerdiği quercetin adlı antioksidan yardımıyla yumurtalık, kolorektal kanser gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltabileceğini göstermektedir. Quercetin, alerjik reaksiyonlara neden olan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını azaltarak alerjiye yol açan tepkileri engellemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı destekleyebileceği bilinmektedir. Soğanın içeriğindeki kükürt, kan inceltici bir etkiye sahiptir ve kalp krizi ile inme riskini artırabilen kan pıhtılaşmasını azaltabilir. Kükürtün, hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltma mevzusunda da yardımcı olduğuna dair diğer emekler da mevcuttur.

Ancak soğanın saklanması mevzusunda bazı önemli püf noktaları vardır. Soğanın patatesle aynı ortamda muhafaza edilmesi, patatesin yaydığı neme bağlı olarak soğanın filizlenmesine ve çürümesine neden olabilir. Bu nedenle, kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak, tazeliğini daha uzun süre korumasına yardımcı olur. Yarım kalan kuru soğanlar cam saklama kaplarına konarak buzdolabında saklanabilir. Taze soğan ise ıslak bir ortamda saklandığında daha çabuk bozulabilir. Temizlendikten sonra yaprakları ile birlikte kağıt havluya sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Bu yöntem, taze soğanın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur.

Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir. Soğanlı yemek yapılırken tüm sebzeler tencere birlikte çiğden konularak yapılmalıdır. Sebzelerin pişme esnasında saldıkları su ile de zaten soğan pişmektedir. Etli bir yemek yapılırken de eti sotelerken gene etin bıraktığı su ile soğan kendi halinde pişmektedir.

"Soğan hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar" haberi, 14 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 13 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Soğan hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soğan hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 08:06 Fehmi Koru: Cezalar bana Almanya’da milyonların ölümünden sorumlulara yapılan muameleyi hatırlattı
  2. 08:02 Meteoroloji’den İstanbul dahil çok sayıda kente sağanak yağış uyarısı
  3. 03:49 İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
  4. 03:47 Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
  5. 03:37 Bilim insanları, insanları dondurup yeniden hayata döndürmenin yolunu buldu!
  6. 03:35 YKS için uzmanlardan öneri: Üç haftalık sürede zaman planlaması yapılmalı
  7. 03:32 Tavuklu çökertme kebabı tarifi
  8. 02:27 Trabzonspor'da şaşırtan ayrılık kararı! Abdullah Avcı, iki yıldızla yollarını ayırıyor
  9. 01:35 Rekabet Kurumu Google'a ceza yağdırdı!
  10. 01:32 İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
  11. 01:26 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belirlendi! İmzalar yakında atılacak
  12. 01:23 Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılıklarına atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
  13. 01:21 Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
  14. 01:18 Biber alırken tatmadan acı olduğunu anlamanın yolu!
  15. 01:17 Ali Koç Real Madrid'in efsane ismi ile yüzyılın bombasını patlatıyor!
  16. 01:15 HPV aşısı nedir ve ücretsiz HPV aşı başvurusu nasıl yapılır?
  17. 01:12 Arı ekmeği/perga nedir? Arı ekmeğinin kullanım alanları nelerdir?
  18. 01:12 ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması
  19. 01:09 James Webb Uzay Teleskobu iki büyük kara deliğin birleştiğini ortaya çıkardı!
  20. 01:09 Cumhurbaşkanlığı'nın 'tasarruf' genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı
Yaşam Haberleri