Soğuk algınlığına birebir sanıyorduk meğer karaciğeri içten içe bitiriyormuş!

Soğuk algınlığına birebir sanıyorduk meğer karaciğeri içten içe bitiriyormuş!

Soğuk algınlığına birebir sanıyorduk meğer k... Kış aylarının soğuk etkisinden korunmak için soluğu aktarlarda alanlar, bir uzmandan gelen uyarıyla şoke oldu. Faydalı olduğu düşünülen ve bolca tüketilen bir ürün, karaciğeri sessizce tehdit ediyor. "Her şeyin fazlası zarar" sözü bir kez daha gerçeği gözler önüne seriyor.

Kış aylarında yaşanan soğuk algınlığına ilaç kadar bitki çaylarını da tüketiyoruz. Uzmanlar soğuk havalarda herkesin sık sık tükettiği bitki çaylarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Kış çayı mevsiminin başlaması ile birlikte kullananlardaki yoğunluğa dikkat çeken uzman adlar her şeyin fazlası zarar diyerek yüksek miktardaki tüketimlerin sağlık üstündeki olumsuz etkilerinden bahsettiler.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, soğuk havalar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Kış çayı mevsiminin başladığını belirten Şener, fazla tüketilmesi durumunda karaciğer yetmezliği, karaciğer zehirlenmesi ve organ nakli ne kadar giden bir süreci görülebileceğinin altını çizdi.

KARACİĞERİ YAVAŞ YAVAŞ ÖLDÜRÜYOR

Kış mevsiminin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan kış çaylarındaki tehlikeye değinen Prof. Dr. Alper Şener, "Kış çayları yoğun kullanılıyor. Kış çayları başlamasıyla birlikte de kış çaylarının maalesef bazılarının, bazı tüplerinin, bazı tiplerinin, bazı karışımların, karaciğerde toksik etki yani zararlı etki, karaciğer zehirlenmesine sebep olması gibi tablo da başlıyor. Bu bazen hafif seyrediliyor, bazen de ağır seyredebiliyor. Organ nakline kadar sebep olabiliyor." dedi.

cay-icmek-3.jpg

Kış çayı tüketmek isteyen kişilerin patentli özellikle aflatoksin, mikotoksin taramasından geçmiş ürünleri kullanmasını tavsiye eden Şener, kimse alınıp gücenmesin diyerek aktarlarda yapılan kış çaylarında mantar zehirlerin taraması gibi rutin işlemlerin yapılmadığını söyledi. Bu ürünlerin çuval içerisinde saklandığını vurgulayan Prof. Dr. Alper Şener, saklama işleminin peşinden satış hızına göre çıkaralım havalandırılarak işlenmeden önce herhangi bir tarama yapılmadığına aktardı. Şener, bu ürünlerin düzensiz kullanılması ya da fazla kullanılması durumunda karaciğerde toksik etki meydana geldiğini ifade etti.

HANGİ ÇAY DAHA GÜVENİLİR?

Tüketilen bitki çaylarının karaciğeri yoğurduğunu ifade eden Prof. Dr. Alper Şener, vücuda giren her şeyin karaciğerde metabolize edildiğinin belirtti. Tüketilen gıdaların Öncelikle karaciğere uğradığını aktaran Şener, "Karaciğerde ciddi anlamda enzim yükseklikleri, toksik dediğimiz tablolara sebep olabiliyor. Bunların bazıları ki az bir oran değil, yüzde 10’a kadar da çıkabilir, literatüre baktığınız zaman, ciddi karaciğer yetmezliği, hatta karaciğerin nakline kadar gidebilecek tablolara sebep olabiliyor." şeklinde konuştuğu.

kis-cayi.jpg

Kış çayları içerisinde en güvenilir olanlarını sıralayan Şener, ıhlamur, kuşburnu gibi çayların diğerlerine oranla daha tüketilebilir düzeyde olduğunu altını çizdi. Bu çaylarda da aflatoksin, mikotoksin taramasının yapılması gerektiğini aktaran uzman isim paketli çaylar olmasının en ideali olduğunu altını çizdi. Prof. Dr. Alper Şener, "En güvenilir olanlar bunlar. Ada çayı bile dürüst olmak gerekirse bu açıdan çok güvenilir değil. Çünkü ada çayı da özellikle östrojen içeriği yani hormon içeriği yoğun gıdalardan bir tanesi erkek bireylerde çok yoğun ve sıkı tüketimini çok fazla önermiyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

"Soğuk algınlığına birebir sanıyorduk meğer karaciğeri içten içe bitiriyormuş!" haberi, 08 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Soğuk algınlığına birebir sanıyorduk meğer karaciğeri içten içe bitiriyormuş! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soğuk algınlığına birebir sanıyorduk meğer karaciğeri içten içe bitiriyormuş! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:23 Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
  2. 04:18 Hızlı kilo vermek istiyorsanız 3 beyazdan uzak durun!
  3. 04:16 En sevilen iki ürün birleşti ortaya şaheser çıktı: İşte gelin çantası tarifi
  4. 04:15 Şipşak kurabiye: Tahinli kurabiye tarifi
  5. 04:13 Ustaların tarifi: 15 dakikada orjinali aratmayan su böreği
  6. 04:11 Bu şekilde saklayan muzu 1 ay taptaze tutuyor!
  7. 03:18 5 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  8. 02:47 Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
  9. 02:44 iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
  10. 02:43 Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
  11. 02:41 Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
  12. 02:40 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
  13. 02:37 Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!
  14. 02:35 Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak uygulama: JobSocial
  15. 02:33 Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe
  16. 02:32 Google yapay zekanın verimli kullanımı için eğitim veriyor
  17. 02:28 Türk mühendisler devletlerin sakladığı sırrı keşfetti!
  18. 02:26 Sevgilinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız? Sosyal medyada "Bunu deneyin" diyerek paylaştı!
  19. 02:24 Bu besinler mutluluk hormonlarını tavan yaptırıyor!
  20. 02:19 5 Mayıs 2024: Tarihte bugün
Gündem Haberleri