Solid organ nakli olanlar ne zaman aşı olabilir?

Solid organ nakli olanlar ne zaman aşı olabilir?

Solid organ nakli olanlar ne zaman aşı olabi... Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, koronavirüse yakalanma riski ve koruyucu bağışıklık geliştirme olasılığına göre aşının yapılmasını tavsiye etti. Uygun duruma sahip olan kişiler için ise tavsiyelerde bulundu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin paylaştığı bilgilere göre solid organ nakli olan kişilerin aşı yapılmasının önemini vurguladı ve daha immunojen olan mRNA aşılarını tavsiye etti.

Solid organlar neler?

Solid kelimesi katı ve sert anlamına gelmektedir. Akciğer, böbrek, ince barsak, kalp, karaciğer, pankreas ve uterus solid organ olarak tanımlanmaktadır.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, solid organ nakli olan kişilerin koronavirüsü ağır geçirme riskinin yüksek olduğunu söyledi ve aşının önemini vurguladı.

Tüm solid organ nakli yapılmış kişilerin inaktif veya mRNA aşısı olabileceğini söyleyen Dernek, solid organ nakli olmuş kişilerin bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlardan kullandıklarından dolayı daha koruyucu olması sebebiyle mRNA aşılarını önerdi. Solid organ nakli yaptırmış kişilerin aşıya yanıt ve koruyuculuk oranlarının düşük olabiliceğinden koronavirüs önlemlerine uyulması gerektiğini söyledi.

Nakilden sonra aşı ne zaman vurulabilir?

Koronavirüse yakalanma riski ve koruyucu bağışıklık geliştirme olasılığına göre değerlendirilme yapılmalıdır. Dernek, bu yüzden nakil sonrası ideal bir zamanın olmadığını söyledi. Belirtilen durumlara göre aşı mümkünse nakilden sonra en erken 1. ayda, T veya B lenfositleri azaltan tedaviler alan kişilerde ise en az 3 ay sonra aşılamayı tavsiye etti.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin açıklamaları şöyle:

"Solid organ nakli yapılmış kişilerde COVID-19’un ağır seyretme riski yüksektir, bu nedenle aşılanarak hastalıktan korunmaları oldukça önemlidir. Tüm solid organ nakli alıcılarında, ülkemizde olan inaktive virus aşısı veya mRNA aşısı uygulanabilmektedir. Ancak bu kişiler bağışıklık sistemlerini zayıflatan ilaçlar da kullandıkları için, daha immunojen olan mRNA aşılarını tercih etmeleri önerilir. Bağışıklığı etkileyen ilaçların kullanımı bu kişilerde aynı zamanda aşıya yanıt ve koruyuculuk oranlarının da düşüklüğüne neden olabileceğinden, solid organ nakli alıcıları aşılandıktan sonra maske ve mesafe gibi kişisel koruyucu önlemlere uymaya da devam etmelidir. Transplantasyondan sonra aşılama için ideal zaman tam olarak bilinmemekle birlikte, hastalığı edinme riskine ve koruyucu bağışık yanıt geliştirebilme olasılığına göre değerlendirme yapılmalıdır. Mümkün olan durumlarda, transplantasyondan sonra en erken 1. ayda, T veya B lenfositleri azaltan tedaviler (örn. anti-timosit globülin, rituksimab vb.) alan kişilerde ise bu ajanların kullanımından en az 3 ay sonra aşılama yapılması tercih edilmelidir."

 

Türkiye'de uygulanan aşı türleri nelerdir?

Türkiye'de inaktif aşı olarak Çin'in geliştirdiği Sinovac aşısı ve Almanya'nın geliştirdiği mRNA aşısı olarak da Biontech uygulanmaktadır.

"Solid organ nakli olanlar ne zaman aşı olabilir?" haberi, 13 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Solid organ nakli olanlar ne zaman aşı olabilir? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Solid organ nakli olanlar ne zaman aşı olabilir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Sağlık Haberleri