Soma davasının avukatı tutuklu Selçuk Kozağaçlı: Bu ülkede hiç iş kazası görmedim, hepsi, patronun, devletin,

Soma davasının avukatı tutuklu Selçuk Kozağaçlı: Bu ülkede hiç iş kazası görmedim, hepsi, patronun, devletin,

Soma davasının avukatı tutuklu Selçuk Kozağa... "Bütün Cumhuriyet tarihinde madenlerde ölen üç işçiden ikisi bu adamların elinde ölmüş"

2017’den beri cezaevinde bulunan, 301 madencinin öldüğü Manisa Soma faciasında işçilerin avukatlığına yapan Selçuk Kozağaçlı, Amasra’daki maden kazasıyla ilgili “Bu ülke tarihinin benim avukatlık yaptığım yirmi altı senesi boyunca hiç ‘iş kazası’ görmedim. Bundan emin olun. Hepsi, belli bir failin, sermayenin, patronun, devletin, müdürün kusuru ve hatta kastıyla gerçekleşmiş yaralama ve öldürme eylemleriydi” dedi. Kozağaçlı, Cumhuriyet tarihinde madenlerde ölen üç işçiden ikisinin Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde yaşamını yitirdiğini söyledi. 

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı Soma Davasının ve birçok adalet aranan dosyanın gönüllü avukatlığını yapıyordu. 2017 yılında “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı. Kozağaçlı’ya yöneltilen suçlamalar arasında “Soma’da halkı hükümete karşı kışkırtma” da yer alıyor.

Avukat Selçuk Kozağaçlı, Halk TV'den Seyhan Avşar'ın sorularını cezaevinden yanıtladı:

Öncelikle nasılsınız? Cezaevinde günleriniz nasıl geçiyor? Cezaevinden gündemi takip ettiğinizi biliyorum. Yaklaşık dört yıldır cezaevindesiniz. İçeriden dışarıyı nasıl gözlemliyorsunuz?

Çok teşekkür ediyorum. Aklımız hep sizde, hatta diyebilirim ki hiç içeri girmedik hep dışarıdaydık ve galiba hiçbiriniz dışarıda değilsiniz; topyekûn kapatıldık. Bir yandan burada koşullara direnirken diğer yandan da olup biteni takip etmeye çalışıyoruz. Aklımızın olanca açıklığıyla karamsarız ve irademizin bütün gücüyle iyimseriz. Mutlaka bu yoz ve halk düşmanı gidişe hep birlikte dur diyeceğiz. Emin olun en hafif kıpırtıyı, en küçük direnişi, gayreti hissediyoruz, yaprak kıpırdasa kendimizi orada, yanınızda hissediyoruz.

Sizinle yaptığım bir söyleşide, “Soma’nın hesabı sorulmadan her uykumuz yarım, her gülümsememiz buruk olacak” demiştiniz. Soma’da adalet sağlanamamışken 41 işçi daha maden ocağında can verdi. Maden işçilerinin “makûs kaderi” ülkemizde neden değişmiyor sizce? Uykularımız hep yarım, gülümsemelerimiz hep buruk mu olacak?

Bu ülkenin avukatları hep tetikte yaşamak zorunda. Meslek hayatım boyunca gittiğim her bir düğüne karşılık yirmi cenaze törenine katıldım. İş cinayetlerinde Avrupa birincisi -ve dünya üçüncüsü- bir ülkede avukat olmak bu anlama geliyor. "Makûs Kader" demişsiniz. Doğru lakin “makûs” sadece uğursuz, kötü anlamına gelmiyor, aynı zamanda ters çevrilmiş, baş aşağı getirilmiş demek. Yani ancak ayakları üzerine düzelterek hakkından gelinebilecek bir kötülük. O da eylemle, iradeyle mümkün. Eğer birisi çıkıp da kitlesel olarak katledilmemize “Kader Planı” derse; O demekle kalmaz savcı, hâkim, mahkeme sizi değil de onu dinleyerek katilleri cezasız bırakırsa belki de artık şöyle söylememiz gerekiyor: “Hukuk kaderdir ve siyaset, bir kadere sahip olmaktan kurtulmak için yaptığımız şeydir." Özkan Agtaş, o çok etkileyici “Ceza ve Adalet” kitabını bu cümleyle bitirir. Yani siyaseten söz alabildiğimizde o makûs kaderi ayakları üzerine çevirebileceğimize inanın. “İş kazası davası” şeklinde tecelli eden hukuksal kaderimizden kurtulmak zorundayız. Örgütlenmek, direnmek, mücadele etmek zorundayız. Dava bunun sadece küçük bir parçası.

İş cinayetleri için yaptığınız bir açıklamada ise bunlara “kaza” denilemeyeceğini söylüyorsunuz ve neden kaza denilemeyeceğini açıklıyorsunuz. Ancak maden katliamlarında genellikle failler “taksirle insan öldürme” suçundan yargılanıyor. Bir hukukçu olarak bu durumu nasıl açıklarsınız?

"Taksir" kelimesi "kusur" ile aynı kökten geliyor. Kaza da taksir de istenmeyen sonuçlara işaret eder. Kazanın taksirden farkı, asla, hiçbir biçimde öngörülemeyecek olmasıdır. O madenin üzerine uçak düşseydi; "Niye bunu öngörüp tedbir almadınız" demezdik. Kehanet değil, bilimden, akıldan, meslekten, somut olgudan kaynaklı öngörüden söz ediyoruz.

"Ölümlerde sorumluluklarını gizliyorlar"

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu 2013’te sekiz işçinin yaşamını yitirmesine neden olan Kozlu maden faciasının failiydi. Eroğlu bu iş cinayetinin baş sorumlusu olarak yargılandı. Bu süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu yönetim kurulu başkanlığı ve genel müdürlük görevlerine vekâleten, 2018 yılındaysa asli olarak atandı. Emekçilerin ölümünden sorumlu birisinin siyasi iktidar tarafından böyle bir kuruma atanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni Çeltek'i, Kozlu'yu saymıyorum; sadece bu iktidar döneminde 2003 Ermenek'ten bu yana, Küre, Kemalpaşa, Dursunbey, Karadon, Soma ve bir kere daha Ermenek, Siirt ve nihayet Amasra yaşandı. 475 toplu madenci ölümü ve toplamda 2 bin bireysel madenci ölümünden söz ediyoruz. Bütün Cumhuriyet tarihinde madenlerde ölen üç işçiden ikisi bu adamların elinde ölmüş. Yani Eroğlu gibilerinin, bırakın TTK genel müdürü olmayı pazarda kömür tezgâhının başında bile tutulmaması gerekir. Bu adamların kömürle, kömür parası ve rantıyla ilişkisini kesmek zorundayız. Aksi takdirde, hapiste tutulamadıkları için yeniden ve yeniden öldüreceklerdir. Siyasal iktidarlara ve sermayeye kazandırdıkları paranın karşılığını bu atamalarla alıyor, ölümlerde sorumluluklarını gizliyor ve cezasız kalıyorlar.

"Katillerin dışarıda olması kimseyi karamsarlığa sevk etmesin"

Soma katliamında yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin avukatlığını yapıyordunuz. Sizinle beraber meslektaşınız Can Atalay da Soma için adalet mücadelesi veriyordu ve 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adliye koridorlarında, duruşma salonlarında beraber olmanız gerekirken siz aynı cezaevindesiniz. Soma’nın failleri ise özgür. Neler söylemek istersiniz?

Doğru, Can ve ben hapisteyiz. Ancak bizi kapatanların yanıldıkları yer şurası; ne Can ne de ben biriciğiz. Bu alanda artık dünyanın en iyisi avukat ekipleri ile çalıştık, kömür madenini maden mühendisleri kadar, bazılarından daha iyi öğrenmiş avukatlar yetiştirdik. Güçlü avukat örgütleri inşa ettik. Bizi hapiste tutmak işlerine yaramaz. Lütfen bu meslektaşlarımızı takip edin, destekleyin. Yıllar geçtikçe sürecin en doğru bilgisini ve talebini onların seslendireceğini fark edeceksiniz. Biz de boş durmayız. O dosyalar gelir, buradan çalışırız. Katillerin bugün dışarıda olması, bir süre dışarıda kalması kimseyi karamsarlığa sevk etmesin. Soma, Çorlu, Hendek veya Amasra; asla vazgeçmeyiz, terk etmeyiz, yılmayız. Adalet talebini ne zamanın ruhuna ne de zamanın adliyesine terk ederiz.

 

 

"Soma davasının avukatı tutuklu Selçuk Kozağaçlı: Bu ülkede hiç iş kazası görmedim, hepsi, patronun." haberi, 18 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 18 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Soma davasının avukatı tutuklu Selçuk Kozağaçlı: Bu ülkede hiç iş kazası görmedim, hepsi, patronun.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soma davasının avukatı tutuklu Selçuk Kozağaçlı: Bu ülkede hiç iş kazası görmedim, hepsi, patronun.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  2. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  3. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  4. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  5. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  6. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  7. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  8. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  9. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  10. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  11. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  12. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  13. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  14. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  15. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  16. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  17. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  18. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  19. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  20. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
Gündem Haberleri