Son anket sonuçları açıklandı: DEM Parti Seçmeninin ne kadarı İmamoğlu'na oy verecek?

Son anket sonuçları açıklandı: DEM Parti Seçmeninin ne kadarı İmamoğlu'na oy verecek?

Son anket sonuçları açıklandı: DEM Parti Seç... 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde İstanbul yarışının CHP'nin İBB Adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP'nin İBB Adayı Murat Kurum arasında geçmesi bekleniyor. DEM Parti, İstanbul için Meral Danış Beştaş'ı aday gösterse de, partinin seçmen profilinin önemli bir bölümü ise...

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere günler kala, Türkiye'nin gözü İstanbul'da yaşanan yarışa çevrilmiş durumda.

AKP'nin İBB Adayı Murat Kurum, miting meydanlarında imza attığı gaflar ile seçmen kitlesi ve teşkilatlarında büyük hayal kırıklığına neden olurken, mevcut İBB Başkanı ve CHP Adayı Ekrem İmamoğlu ise daha geniş bir yelpazeden oy almaya çalışıyor.

2019 senesinde yapılan yerel seçimlerde aday çıkarmayan HDP'de seçmenin önemli bölümü İmamoğlu'na oy vermişti. Bu yıl yapılacak seçimlere HDP'nin halefi olarak katılacak DEM Parti, İstanbul için Meral Danış Beştaş'ı aday gösterirken, yapılan son anket çalışmaları parti seçmenlerinin İmamoğlu'na yönelik desteğini ölçtü.

Seçmenin partilere rağmen ittifakı tabanda bozmadığını belirten Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, "Partiler birbirlerinden ayrıldılar fakat seçmen düzeyinde bu ayrılmanın mutlak düzeyde olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü seçmenler hâlâ bu geçmiş seçimlerdeki ittifaklara dair davranış modunu devam ettiriyor.

Özellikle muhalefet seçmenlerinin iktidara olan karşıtlığı bozulmuş değil. Dolayısıyla, ben bu seçimde İYİ Parti’ye oy veren seçmenlerin bir kısmı da DEM seçmeninin bir kısmı da kendi partilerine değil, muhalefetin kuvvetli adayı olan İmamoğlu’na oy vereceklerini düşünüyorum" diye konuştu.

‘DEM PARTİ SEÇMENİNİN MOTİVASYONU İKTİDAR KARŞITLIĞI’

DEM Parti seçmeninin asıl motivasyonunun iktidar karşıtlığı olduğunu vurgulayan Coşkun, "DEM seçmeni, sandık başına gitmemeyi veya AK Parti karşıtlığı sebebiyle CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na oy verebilir. İktidar karşıtlığı İmamoğlu için ciddi bir avantaj. İstanbul’un AK Parti’nin eline geçmemesi, AK Parti tarafınca yönetilmemesi hissiyatı DEM seçmeninin önemli bir kısmında yer etmiş bir duygu" dedi.

‘EN AZ YÜZDE 40’I İMAMOĞLU DİYECEK’

Cumhuriyet’in aktardığına göre; Kürt seçmenler üzerinde yapılan araştırma ve analizlere göre Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun’a göre, Ekrem İmamoğlu, DEM seçmeninden en az yüzde 40 oranında oy alabilir.

Girasun, muhalefet seçmeninin iktidarı yerelde dengeleme arzusu içinde olduğunu belirterek, İmamoğlu’nun bu seçimlerden zaferle çıkması halinde muhalefetin ana lokomotifi olacağını ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"DEM partinin son seçimlerde aldığı oy yüzde 8-8,5 bir oy. İstanbul’da bu oyu alırsa İmamoğlu’nun kazanma şansı yok. Bugün görünen İmamoğlu’na DEM partisinin oylarının en az yüzde 40’ının gittiği yönünde. İmamoğlu bugün önemli bir oranda DEM parti oylarını almış gözüküyor. DEM Partisi seçmenlerinin geçmiş seçimlere, 2019 seçimlerine göre İmamoğlu’na oy vermeye daha motive oldukları belirtiliyor.

Daha önce partilerinin ısrarına rağmen oy vermekten uzak duran seçmenler, bugün partilerinin oy çıkarmasına rağmen İmamoğlu’na yönelebilir. Buradaki en önemli konu Kent Uzlaşısı denilen sorun oldu."

‘İMAMOĞLU AKP’Lİ KÜRT SEÇMENDEN DE OY ALABİLİR’

Araştırmacı Yazar Cuma Çiçek, Ekrem İmamoğlu’nun AKP’li Kürt seçmenini de ikna etme kapasitesine sahip olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:

"Kürt meselesinde belki çözümleyici olmasa da olumsuz bir dil kullanmayan bir aktör" olduğunu belirten Çiçek, "Hatta belirli ölçülerde pozitif bir duruş sergileyerek, AK Parti’ye oy veren Kürt seçmenleri arasında İmamoğlu’na yönelme potansiyeli bulunabilir. Ancak, bu potansiyelin en fazla yüzde 20 ila yüzde 30 civarında olduğunu söylemek mümkündür.

İmamoğlu’nun AKP Kürtlerini ikna etme potansiyeli var. İmamoğlu’nun profilinin bilindik bir CHP’li olmamasından kaynaklanıyor; yani muhafazakar camia ile konuşma potansiyeline sahip bir politikacı olması."

"Son anket sonuçları açıklandı: DEM Parti Seçmeninin ne kadarı İmamoğlu'na oy verecek?" haberi, 11 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Son anket sonuçları açıklandı: DEM Parti Seçmeninin ne kadarı İmamoğlu'na oy verecek? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Son anket sonuçları açıklandı: DEM Parti Seçmeninin ne kadarı İmamoğlu'na oy verecek? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:02 Şanlıurfa Birecik'te DEM Parti İlçe Başkanlığı'na Silahlı Saldırı: Can Kaybı Yaşanmadı
  2. 09:59 BB Uzmanından Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarıyla İlgili Bilgilendirme ve Önlemler
  3. 09:57 Fed Yetkililerinin Ölçülü Duruşu ve Veri Takvimi Raporları, Yatırımcıların Risk İştahını Etkiliyor
  4. 09:51 Saadet Partisi'nde kongre tarihi belli oldu
  5. 09:45 Sadece Türkiye'de yetişiyor: Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin lira
  6. 09:40 Şanlıurfa'da DEM Parti bürosuna silahlı saldırı: 14 mermi isabet etti
  7. 09:36 Vatandaşın sağlık isyanı: Devlet hastanesinden rapor almak cep yakıyor
  8. 09:30 Boşanmanın ardından ilk kez konuştu: Burcu Kıratlı’dan Sinan Akçıl açıklaması
  9. 09:22 Otmar Szafnauer: McLaren daha fazla güncelleme getirip, daha da gelişmeli
  10. 09:17 Erdoğan işaretini vermişti: Nefret suçlarına karşı yeni adımlar atılacak
  11. 09:10 Uymayana yaptırımlar gündeme gelecek: Kamuda hedef en az 100 milyar TL tasarruf
  12. 09:06 Cem Küçük: Erdoğan MHP ile ilişkisini bozmaz
  13. 09:02 Trump ile eski porno yıldızı Daniels davasında hakim 'müstehcen detay' uyarısı yaptı
  14. 08:52 Ali Yerlikaya duyurdu: Cezaevinde olan Umut Öken'in elebaşılığını yaptığı suç örgütüne operasyon
  15. 08:47 Barış Pehlivan: O MHP’li cinayete nasıl yardım etti?
  16. 08:41 Hyundai Bayon mayıs ayı güncel fiyat listesi
  17. 08:37 Arayışa başladı: Merve Boluğur yatırımını bakın nereye yapacak
  18. 08:35 Kalbine stent takılan Nebahat Çehre'nin sağlık durumuyla ilgili açıklama
  19. 08:30 Güne zamla başladığımız bir gün daha: Sigaraya bir haftada ikinci zam geldi
  20. 08:24 Tepkiler üzerine Karagöz, sosyal medya hesabından açıklama yaptı
Politika Haberleri