Sonbaharda ortaya çıkan alerjilere çözüm!: Uzmanlar açıkladı

Sonbaharda ortaya çıkan alerjilere çözüm!: Uzmanlar açıkladı

Sonbaharda ortaya çıkan alerjilere çözüm!: U... Bahar aylarında alerji problemininin artışına dikkat çeken uzmanlar, temel tedavi prensibinin alerjenin doğru saptanması ve kaçınılmasıyla gerçekleşeceğini söyledi. İşte, alerjiye karşı alınması gereken önlemler...

Yaz aylarında yoğun olan polen alerjisi yerini yabani ot polenlerine bırakıyor. Alerjinin temel tedavi prensibinin 'alerjenin saptanması ve bundan kaçınılması' olduğunun altını çizen Acıbadem International Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Kaşkır Öztürk, "Alerjenin doğru saptanmasıyla, gerekli önlemlerin alınması ve tedavilerin yapılması sinüzit, otit ve astım gelişme riskini azaltıyor. Dünya nüfusunun yüzde 25-30'unun alerjenlere duyarlı olduğu düşünüldüğünde etkin tanı ve tedavinin önemi daha iyi anlaşılıyor" diyor.

BAHAR ALERJİSİ NEDEN OLUR?

Gazeteoksijen'de yer alan habere göre, bahar ayları ve yaz başlangıcında uzayan öksürük, burun akıntısı, hapşırık, gözlerde sulanma, yanma, geniz akıntısı, genizde kaşıntı, hırıltılı solunum ve nefes darlığı problemi yaşayan hastalarda kesinlikle alerjik nedenler de araştırılıyor.

Tanı için, günümüzde oldukça pratik ve hızlı hale gelen alerji testleri uygulandığını belirten Dr. Nur Kaşkır Öztürk, bu testlerle hastanın tüm yaşamı süresince dikkat etmesi, sakınması gereken alerjenlerin 20 dakika gibi kısa bir sürede saptandığına dikkat çekiyor.

Alerjinin doğru ve zamanında tanınması, hastaların astım bulgularının da olup olmadığının saptanması, kişinin ilerleyen yaşlarında solunum hastalıklarının önlenmesindeki önemli aşamaları oluşturuyor.

GÜNEŞLİ VE RÜZGARLI HAVADA POLEN SAYISI ARTIYOR

Alerjenin saptanmasından sonra hastaya bu alerjenden kaçınma yolları; mesela polene alerjik kişilere özellikle güneşli, rüzgarlı havalarda atmosferde polen sayısının arttığı, 10.00 - 14.00 saatleri arasında yoğunlaştığı anlatılıyor.

Polen alerjilerine değinen Dr. Nur Kaşkır Öztürk, şunları söyledi:

"Polenin yoğun olduğu aylarda hastaya iç mekanda zaman geçirmesinin daha uygun olduğu; evindeki, iş yerindeki klimalarda polen filtresi gerektiği ve bunların periyodik bakımlarının uygun olacağı, dış mekanda zaman geçirilecek ise güneş gözlüğü kullanması gerektiği anlatılıyor. Ayrıca eve gelince giysilerin yıkanması ve ev içinde kurutulması, hastanın duş almadan yatmaması da öneriliyor."

TEDAVİ EDİLİRSE SİNÜZİT VE ASTIM RİSKİ AZALIYOR

Yeşil çayır, çimen, yabani ot ve ağaç poleni alerjileri alerjik rinit, yani saman nezlesi ve astım için çok sık rastlanılan alerjenler olarak biliniyor. Antihistaminik ilaçlar ve burun spreyleri tedavide belirgin şekilde fayda sağlasalar da esas önemli basamağı alerjenin saptanması ve kaçınılması oluşturuyor.

Bu kaçınma yeterince olmazsa önerilen tedavi tam olarak başarı sağlayamıyor. Hastalar polenin atmosferde yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmazlarsa yakınmaları oldukça azalıyor. Alerjenin doğru saptanmasıyla gerekli önlemlerin alınması ve tedavilerin yapılması ise sinüzit, otit ve astımın gelişme riskini azaltıyor.

BAHAR ALERJİSİNE KARŞI NE YAPILMALI?

Dünya genelinde nüfusun yüzde 25-30'unun alerjenlere hassas olduğu ve son 20-30 yılda bu oranın daha da arttığı düşünüldüğünde etkin tanı ve tedavinin önemi daha iyi anlaşılıyor. Dr. Nur Kaşkır Öztürk, alerjenlere karşı alınması gereken önlemleri şu 10 maddeyle sıralıyor:

Polen takvimine göre plan yapın: Araştırmalar, polen yoğunluğunun özellikle sabahları ve rüzgarlı günlerde arttığını gösteriyor. Bu zamanlarda dışarıda bulunmaktan kaçının.

Ev ve işyeri klimalarını filtreleyin: İç mekanlarda polen filtresi olan klimalar kullanmak, evdeki ve işyerindeki polen maruziyetini azaltabilir. Klimaların periyodik bakımlarını düzenli yapmayı unutmayın.

Güneş gözlüğü kullanın: Dışarı çıkarken güneş gözlüğü takmak, gözlerinizi polenlerden korur ve alerjik reaksiyon riskini azaltır.

Kıyafetleri iyi yıkayın ve kurutun: Dışarıdan geldiğinizde kıyafetlerinizi hemen yıkayıp iç mekanda kurutarak evinizi polenlerden temiz tutun.

Duş almadan yatmayın: Dışarıdan geldikten sonra mutlaka duş alın. Böylece vücudunuzdaki polenlerin ev içine taşınmasını önlemiş olursunuz.

Alerji testleri yaptırın ve tedaviye erken başlayın: Alerjik belirtileriniz varsa, doğru teşhis için alerji testleri yaptırın ve doktorunuzun önerdiği tedaviyi zamanında başlatın. Zira, erken tedavi daha başarılı sonuçlar sağlar.

Kaçınmanız gereken zaman dilimlerini ve ortamları belirleyin: Polen alerjisinin tetikleyici zaman dilimlerini ve ortamlarını öğrenin. Bu zamanlarda iç mekanda kalmak ve açık havada fazla vakit geçirmemek önemlidir.

Polen maruziyetinden kaçınma saatlerine dikkat edin: Polen yoğunluğu genellikle sabahları ve öğleden sonra artar. Özellikle 10:00-14:00 saatleri arasında dışarıda bulunmaktan kaçının. Bu saatlerde iç mekanda kalmak, polen maruziyetini azaltmak için önemlidir.

Antihistaminik ve burun spreyleri kullanın: Doktorunuzun önerdiği antihistaminik ilaçları ve burun spreylerini düzenli kullanarak semptomları yönetin. Ancak unutmayın ki asıl önemli olan alerjenlerden kaçınmaktır.

Profesyonel yardım alın: Alerji semptomlarınız yönetilemez hale gelirse veya astım gibi daha ciddi sağlık sorunları gelişirse, bir sağlık profesyonelinden yardım almayı ihmal etmeyin.

"Sonbaharda ortaya çıkan alerjilere çözüm!: Uzmanlar açıkladı" haberi, 07 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Sonbaharda ortaya çıkan alerjilere çözüm!: Uzmanlar açıkladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sonbaharda ortaya çıkan alerjilere çözüm!: Uzmanlar açıkladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 16 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:25 Erman Kunter'den Tarihi Formaya Yeni Hayat: Fenerbahçe Müzesi'ne Bağışlandı
  2. 20:19 Merkez Bankası'ndan faiz indirimi geliyor mu? Şaşırtan anket sonuçları açıklandı!
  3. 20:09 Trafik Denetimleri Artık Polisler Tarafından Yapılmayacak! Bakın Kimlere Devrediliyor
  4. 20:03 Almanya Sınırlarında Yeni Güvenlik Tedbirleri: Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek?
  5. 19:58 Bozyazı’da Kan Donduran Cinayet: Profesör Babasının Cesedini Bidona Koyup Çöpe Attı!
  6. 19:58 Emekli Profesörün Çöplükte Bulunan Cesedi: Oğlundan Şok İtiraf!
  7. 19:57 Nurcan Arslan'ın ailesi 8 yıldır adalet arıyor: "Davanın peşini bırakmayacağız"
  8. 19:53 Call of Duty Warzone Mobile Çalışanları Etkilendi: Microsoft'tan Büyük İşten Çıkarma!
  9. 19:49 CHP'den Teğmen'in Afişi'nin kaldırılmasına tepki "Mustafa Kemal’in askerinden neden rahatsızsınız?"
  10. 19:31 Mustafa Sandal'dan HÜDA Par'a tepki: "4. maddeye karşı olanlara karşıyız"
  11. 19:27 Apple'dan Şaşırtıcı İndirim: iPad Pro ve Air Üzerinde Büyük Kampanya Başladı!
  12. 19:27 SGK'dan Ev Almak İsteyenler İçin Müjde: Faizsiz Kredi İmkanları Açıklandı!
  13. 19:26 7 Günlük Süreyi Geçiren Kiracılar Evden Atılıyor: Ev Sahiplerinden Yeni Yöntem!
  14. 19:26 Schengen Vizesi Olan Türkler İçin Almanya'dan Kritik Duyuru!
  15. 19:26 Emekli Olan Çalışanlara Önemli Uyarı: Maaşınız Kesilmesin, İşte Prim Ödeme Detayları!
  16. 19:25 Türkiye'nin Ünlü Markasından Öğretmenlere Jest: Artık Buradan Giyinecekler!
  17. 19:25 Bilim Dünyasını Sarsan Keşif: Mars Yüzeyinin Altındaki Yapılar Ortaya Çıktı
  18. 19:08 Savcılığa ifade veren Hayri Kozak: "Dursun Özbek benim için yok hükmündedir"
  19. 19:06 AK Parti Sözcüsü Çelik: "Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması gerekir"
  20. 19:00 Uğur Dündar'dan Reha Muhtar'ın sağlık durumu hakkında açıklama
Yaşam Haberleri