Soner Yalçın''la Erdoğan aynı gemideymiş

Soner Yalçın''la Erdoğan aynı gemideymiş

Soner Yalçın''la Erdoğan aynı gemideymiş Sözcü yazarı Soner Yalçın, kurda yaşanan dalgalanmaya ilişkin tartışılacak bir yazıya imza attı.

Sözcü gazetesinin deneyimli yazarlarından Soner Yalçın, rahip Brunson krizinin ardından yaşanan ABD-Türkiye gerilimi ve kurda yaşanan dalgalanmalara ilişkin kaleme aldığı yazıda, üstü kapalı olarak ''Erdoğan'a destek çağrısı''nda bulundu. 

Yalçın, Brunson'ın ev hapsi kararından sonra ABD'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yönelik başlayan daha sonra ticaret kotasıyla devam eden bir dizi yaptırımın ardından geçtiğimiz pazar gecesi yaşanan TL'deki değer kaybına ilişkin ''Erdoğan ile AKP bu ağır tahribatın altından kalkabilir mi? Sanmıyorum; gerçekle bağlarını çoktan kopardılar çünkü'' diyor ve sonunda ekliyor: Ama…

Yalçın'ın baklası bundan sonra ortaya çıkıyor. 'Vatan, siyaset üstüdür' başlığıyla yayımlanan yazıda, ABD'nin Türkiye'ye yönelik operasyonunun karşısında tek ses olunması gerektiğini belirtiyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından açık açık ''Darbe girişiminin arkasında ABD var'' diyen hükümetin Temmuz'un ardından geçen bir ayda ABD'yle Suriye'ye yeni operasyonlara girişmesi, her türlü kavgaya rağmen F-35 alımlarında geri adım atmaması, hatta Trump'ın geçtiğimiz gün verdiği ''F-35 satışını durdurma'' kararına rağmen Türk pilotların ABD'de F-35 eğitimi almaya devam etmesi, ''Yerli ve milli'' etiketiyle yutturulan ATAK helikopterlerini motorunun ABD menşeili Rolls Royce üretimi olması gibi birçok konu ortadayken Yalçın'ın efendi-uşak kavgasında halkı özellikle de okuyucu kitlesi düşünüldüğünde AKP muhaliflerini taraf olmaya çağırması düşündürücü... 

''Siyaset, vatan üstüdür'' mottosuna karşında, ''Siyaset vatanın ta kendisidir''' diyebilmek, Yalçın yazısında örnek olarak gösterdiği ''Mustafa Kemal, 'Vahdettin kötü'- 'Damat Ferit kötü' diyerek günlerini geçirmedi. Meselesi kişiler olmadı; ülkeyi bir an önce sokulduğu bataklıktan kurtarmaya çalıştı'' ifadelerine, ''Vahdettin'le Mustafa Kemal Atatürk'ün siyaset anlayışı farklı, bu nedenle de vatan anlayışı da farklıdır'' diyebilmek, Türkiyeli muhaliflerin göstermesi gereken yurtsever ve antiemperyalist çıkışın temel noktasıdır. Milyarlarca doların sermayedarların elinde olduğu hatta AKP'nin en büyük destekçisi MHP'nin ''döviz hesabını bozdurma kararı''nı görmemek; aksine halkın elindeki üç kuruş birikim için ''(Arkadaşlarım önceleri alay ediyordu; şimdi kızıyor. Çünkü ben, ne dün- ne de bugün Türk Lirası'ndan ve Atatürk'ün kurduğu bankadan vazgeçmedim; vazgeçmeyeceğim'' eleştirisinde bulunmak tek kelimeyle akıl tutulmasıdır. 

Yalçın'ın ''Ne derseniz deyin; vatan, siyaset üstüdür. Bu ülkenin insanları, devletin zorlu dönemlerinde bileziklerini bağışlamış yurtsever bir halktır'' cümlesine itiraz yok, fakat 'bir ama' da bizden gelir: Anadolu'nun, Osmanlı tarafından sürekli itilen çilekeş halkı, Sakarya Savaşı'ndan önce yürürlüğe giren Tekalif-i Milliye emirleriyle varını yoğunu orduya vermekten imtina etmedi. Fakat bunu yaparken sadece Yalçın'ın vurguladığı gibi ''siyaset, vatan üstüdür'' diyerek değil, kurucu Meclis'in iradesiyle kendi iradesi aynı noktada buluştuğu için, egemenliği istediği için bunu yaptı. Bugün AKP'yle Erdoğan'la hiçbir şekilde ortaklaşamayan devasa kitlenin Erdoğan'ın şovenist söylemleriyle hareket etmesini beklemek, maalesef ki krizin faturasını emekçilerin sırtına yüklemekten başka bir anlam ifade etmiyor. 

Yalçın yazısında, ''Açık yazayım:

Ne Erdoğan, ne de AKP umurumda.

Bu ikilinin bu ağır sorunu ortadan kaldıracağına dair ümidim de yok. Ama konu artık siyasetin dışına çıktı; var olma/vatan mücadelesi veriyoruz.' demiş.

Son olarak Yalçın'la ortaklaşılabilecek nokta, ''Ne Erdoğan, ne de AKP umrumuzda değil'', bahsedilen ''Var olma'' mücadelesiyse, ülkenin yeniden kuruluş ayarlarına; laik, halkçı, kamucu düzenine geri dönmesi ve AKP'nin yeni rejiminin yıkılması için verilebilir. 

Yalçın'ın yazısını okuma için tıklayın...

"Soner Yalçın''la Erdoğan aynı gemideymiş" haberi, 14 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 14 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Soner Yalçın''la Erdoğan aynı gemideymiş haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soner Yalçın''la Erdoğan aynı gemideymiş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  2. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  3. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  4. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  5. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  6. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  7. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  8. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  9. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  10. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  11. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  12. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  13. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  14. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  15. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  16. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  17. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  18. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  19. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  20. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
Politika Haberleri