Sonunda “Bestseller Okuma Kılavuzu'' da yazıldı!

Sonunda “Bestseller Okuma Kılavuzu'' da yazıldı!

Sonunda “Bestseller Okuma Kılavuzu'' da yazı... Siyasi gelişmelerin gündemi belirlediği, "son dakika" duyuru görselinin bayrağımız zannedildiği şeklinde espriler yapılan bugünlerde sanat ve edebiyat tartışmaları da sessiz ve derinden ilerliyor.Edebiyatın giderek piyasaya düşmesi,...

Siyasi gelişmelerin gündemi belirlediği, "son dakika" duyuru görselinin bayrağımız zannedildiği şeklinde espriler yapılan bugünlerde sanat ve edebiyat tartışmaları da sessiz ve derinden ilerliyor.

Edebiyatın giderek piyasaya düşmesi, uzun süredir dergi yayıncılığı düzeyinde sorgulanıyordu fakat popüler romanlara dair eleştiriler iki binlerin ilk yıllarında yakaladığı ivmeyi yitirmiş, adeta yeniden görünmezliğe gömülmüştü. 

Edebiyat eleştirmeni B. Sadık Albayrak yeni kitabı Bestseller Okuma Kılavuz'unda en bilindik yazarların niteliksiz metinlerini ve bu metinleri yerleştirdikleri şablonları teşhir ediyor, bu yazarlara medyanın ve kitap tanıtımcılarının giydirdiği takkeyi düşürüp keli bir kez daha gösteriyor.

Bestseller edebiyat eleştirisinin iki elin parmağını geçmeyecek sayıda yazar tarafından yapıldığı düşünülürse, Bestseller Okuma Kılavuzu’nun ne kadar büyük bir boşluğu doldurduğu daha iyi anlaşılır. Yaklaşık yirmi beş yıldır eleştiride istikrarlı üretimini sürdüren, düzenin ayartmalarına pirim vermeyen, emekçi zemininden kaymayan B. Sadık Albayrak yeni kitabıyla bir bakıma bütün piyasa edebiyatı iktidarlarına, star sistemine meydan okuyor. 
Bestseller Okuma Kılavuzu, bu romanlarda boğulan, ideolojik bombardımana maruz kalan toplu taşıma yolculuğu okuyucusunun baş ucu kitabı olmaya aday. Zira kitapta metrolarda hem reklamlarıyla hem de yolcuların ellerinde en çok karşılaştığımız kitapların yazarları ele alınıyor. Reklam şampiyonları Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli, Ahmet Ümit, Ahmet Altan ve romancılık anlayışıyla Orhan Kemal ile birebir çatışma yaşamasına karşın Orhan Kemal Roman Ödülü kazanan Hamdi Koç, kılavuzun odağında yer alan yazarlar...

B. Sadık Albayrak'ın bu sekizinci eleştiri kitabı, çizgisini daha da pekiştiriyor ve eleştiri mücadelesinin önemini belirginleştiriyor. 

36. İstanbul Tüyap Kitap Fuarı kapsamında açılış günü (12 Kasım Cumartesi, 18:00'de, Kınalıada Salonunda) yazarla “Bestseller Okuma Kılavuzu'' konulu bir söyleşi gerçekleşecek. 

Kitabı reklam panolarını süslemeyen yazar bu söyleşide, sanıyoruz, eleştirdiklerine benzer bir biçimde kitabını pazarlama telaşına düşmeyecek, 'kitap tanıtma' kolaycılığına kapılmayacak, unutulan bir değeri 'eleştiri kültürünü' hatırlatmaya çalışacak.

Bestseller Okuma Kılavuzu günümüz  edebiyatının pazarlanışını ve bu pazarlama mantığının metnin içine nasıl sindirildiğini kavramak açısından önemli bir kaynak kitap.

unnamed-(1)-084.jpg

Bestseller Okuma Kılavuzu
B. Sadık Albayrak
Doğu Kitabevi
2016 İstanbul
320 s.

BESTSELLER OKUMA KILAVUZU ARKA KAPAK

Eleştiri, emekçi dünyasından bakış’la söz’ü kavga silahı kılmaktır.
Tekeller düzeni, artık yaşamın her zerresine göz diken bir hapishaneler düzenidir. Düzenin görünmeyen, teşhis edilmeyen ama etkinliğini tırmanarak sürdüren edebiyat hapishanesinin duvarları bestseller edebiyatıyla örülmüştür. Bestseller Okuma Kılavuzu’nda bu edebiyatın teşhis ve teşhirine bir giriş var.
Bestseller kitaplar aklı, başkaldırıyı, umudu silmeye ve kapatmaya hizmet ediyorlar. Kapatmak ve silmek için, insanın toplumu akılcı düzenleme yolunda giriştiği devrimci mücadeleye yönelik küfürlerden bir edebiyat çıkarıyorlar. Bestseller Okuma Kılavuzu’nda incelenen beş tipik bestseller, iktidara yapışık bu bayağı edebiyatın anlaşılması için yeterlidir. 
Bestseller edebiyat, dinci iktidar gibi yeni bir tarih yazımı peşindedir. Ne karakter yaratabiliyor ne de kurgu yapabiliyorlar. Hepsinin ortak özelliği, bitmek bilmeyen bir monolog oluşlarıdır. 
Muhalefetsiz iktidar, tenkitsiz edebiyat dünyasındayız. Bu edebiyatın en büyük korkusu eleştiridir. Kılavuz’umuz, eleştirinin ölçme, değerlendirme, yargılama gücünü bestseller dayatmaya karşı çıkarıyor. Eleştirinin müdahalesiyle canlanacak estetik mücadele, bayağı edebiyatı algılayabilen ve reddeden okuru yaratacaktır. 
Eleştiri’yi canlandıramaz, kurtuluşa giden yolu açamazsak, tekeliyet düzeninin labirent hapishanelerinde kaybolup gideriz.
Bestseller Okuma Kılavuzu, emekçi dünyasından bakış’la söz’ü kavga silahı yapmaya çalışıyor.

"Sonunda “Bestseller Okuma Kılavuzu'' da yazıldı!" haberi, 10 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Sonunda “Bestseller Okuma Kılavuzu'' da yazıldı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sonunda “Bestseller Okuma Kılavuzu'' da yazıldı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:46 İflas haberleri ardı ardına gelmeye devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi iflas bayrağını çekti
  2. 11:40 DEM Parti: Kayyımlar sandığa gömüldü
  3. 11:39 Altınok'un Belediye Soygunu: 1.7 Milyar Borç ve Boşaltılan Kasa!
  4. 11:32 Mehmet Aslantuğ ve Arzum Onan'ın Müstakbel Gelini Can Aslantuğ Aşkına Paylaşım Yağmuru!!
  5. 11:31 Fatih Altaylı: Merak ettiğim husus bu zatın İlahiyat Fakültesi diploması olup olmadığı
  6. 11:27 Doktorlar Uyardı: Kulak Memenizdeki Bu İz Tehlikeli Bir Hastalığa Haberci Olabilir!
  7. 11:24 Arka Sokaklar’ın Mesut’u geri mi dönüyor?
  8. 11:22 Meteoroloji Alarm Verdi: Şiddetli Fırtına Kapıda!
  9. 11:21 Alperen Şengün'den önemli başarı: NBA'de en çok gelişim gösteren 3. oyuncu oldu
  10. 11:18 Eski İYİ Parti milletvekili Ahmet Çelik'i bıçaklayan kardeşi için istenen ceza belli oldu
  11. 11:14 Asgari Ücret Zammı Bekleniyor: Temmuz'da Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Zam Yolda mı?
  12. 11:09 Sarımsak ve Zeytinyağının Efsanevi Gücüyle Hastalıkları Defedin!
  13. 10:57 Gazeteci Uğur Dündar uyardı! Yarın gündem bambaşka olacak! Bu konu futbol değil!
  14. 10:54 CHP'ye iki transfer: Özgür Özel’in bugün iki yeni vekile rozet takması bekleniyor
  15. 10:51 Patent başvurularında yeni ücretler belirlendi
  16. 10:46 Barış Pehlivan: Süleymancıların yeni hedefi Hollanda
  17. 10:42 İnci Taneleri'nde Azem'in kızı Nehir'e hayat verecek oyuncu belli oldu
  18. 10:33 Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı
  19. 10:27 Elif Çakır: Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan “yerel halk” sözlerinin hesabını şimdi soruyor
  20. 10:23 Çimentoya 10 günde yüzde 43 zam geldiğini belirten müteahhitler protestoya hazırlanıyor
ABC Kitap Haberleri