Soru önergesine yanıt geldi, trilyonluk TOKİ gariban çıktı

Soru önergesine yanıt geldi, trilyonluk TOKİ gariban çıktı

Soru önergesine yanıt geldi, trilyonluk TOKİ... CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, trilyonluk bütçeye sahip TOKİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, trilyonluk bütçeye sahip TOKİ’nin demirbaşlarına kayıtlı sadece 1 adet 2008 model makam aracının bulunduğunu açıkladı. Gürer ise, Türkiye’nin dört bir yanında inşaat faaliyetini sürdüren TOKİ’de sadece 1 adet makam aracının bulunuyor olmasının düşündürücü olduğunu söyleyerek, "üst düzey yöneticiler makamlarına belediye otobüsüyle mi gidiyorlar?" diye sordu.

Bakan Kurum, inşaat firmalarının TOKİ’nin üst düzey yöneticilerine makam aracı ve şoför tahsis etmesinin söz konusu olmadığını iddia etti.

Son 10 yıl içinde TOKİ’ye yurtdışı çıkış harçlarından 914 milyon 783 bin TL pay aktarıldığını açıklayan Bakan Kurum, bu süre içinde kurumun temsil ve ağırlama gideri olarak 690 bin TL harcadığını belirtti.

TOKİ İLE İLGİLİ İDDİALAR TBMM GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), yurt dışı çıkış harçlarından aktarılan ödenek, inşaat firmaların üst düzey yöneticilere tahsis ettiği lüks makam araçları ve ağırlama giderleriyle ilgili iddiaları, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

YURTDIŞI HARÇLARI NEDEN TOKİ’YE AKTARILIYOR

CHP Milletvekili Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde TOKİ’ye yurtdışı çıkış harçlarından 1 milyar TL’ye yakın pay aktarıldığı yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

Gürer, “Bu tutarın TOKİ'ye aktarılmasının sebebi nedir?

TOKİ bu aktarılan tutarı nasıl değerlendirmekte, TOKİ'nin yaptığı harcamalarda aktarılan bu tutarlar için ayrı bir ödeme kalemi bulunmakta mıdır?

Son 10 yılda TOKİ'nin yapmış olduğu 'temsil ödeneği' tutarı ne kadardır?

TOKİ'nin kullanmış odluğu kaç makam aracı "vardır, markaları ve modelleri nedir?

TOKİ'ye inşaat firmalarınca makam aracı ve şoför tahsis edilmiş midir?

TOKİ üst düzeylerinin ailelerine inşaat firmalarınca şoförleriyle birlikte lüks araçlar tahsis edildiği doğru mudur?” şeklinde sorular yöneltti.

TOKİ GENEL BÜTÇEDEN PAY ALMIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ’nin genel bütçeden pay almadığını belirterek, “ 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu’nun 2. Maddesinin 1. Fıkrasının (f) bendi gereğince yurt dışı çıkış harçlarından pay almaktadır. Yurt dışı çıkış harçlarından gelen pay TOKİ tarafından gerçekleştirilen uygulamaların finansmanında kullanılmaktadır. Son 10 yılda İdareye aktarılan yurt dışı çıkış harcı pay tutarı 914.783.266,96 TL’dir. Yurt dışı çıkış harçlarından aktarılan tutar için ayrı bir ödeme kalemi bulunmamaktadır” dedi.

AĞIRLAMA GİDERLERİ 690 BİN TL

Bakan Kurum, TOKİ tarafından yurtiçinde 81 ilden (valilik, kaymakamlık, belediye, STK ve diğer kamu kuruluşları) ve yurtdışından gelen heyetlerin temsil, ağırlama faaliyetleri için son 10 yılda temsil- ağırlama ödeneğinden 690 bin 748,64 TL harcama yapıldığını ifade etti.

KOSKOCA TOKİ’NİN SADECE 1 MAKAM ARACI VAR

TOKİ demirbaşına kayıtlı bir adet makam aracı olduğunu kaydeden Bakan Kurum bu aracın, 2008 model Audi A-8 marka olduğunu belirterek, “İdareye ve üst düzey yöneticilerine inşaat firmalarınca makam aracı ve şoför tahsis edilmesi söz konusu değildir” dedi.

GÜRER: YÖNETİCİLER MAKAMLARINA BELEDİYE OTOBÜSÜYLE Mİ GİDİYOR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, Türkiye’nin dört bir yanında inşaat faaliyetini sürdüren TOKİ’de sadece 1 adet makam aracının bulunuyor olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. TOKİ’nin yönetim şemasına bakıldığında üstten itibaren yüzlerce üst düzey yöneticiye rastlandığının görüldüğünü ifade eden Gürer, “Sadece bir makam aracı olduğuna ve inşaat firmalarının da makam aracı ve şoför tahsis etmediğine göre trilyonluk bütçeye yöneten bu üst düzey yöneticiler makamlarına belediye otobüsüyle mi gidiyorlar?” diye sordu.

GENEL BÜTÇE ELEŞTİRİSİ

Genel bütçeden pay almayan TOKİ’ye yurtdışı harçlarından son 10 yılda 1 milyar TL’ye yakın pay aktarılmasını da eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TOKİ Genel Bütçeden pay almıyor ama yaptığı inşaatları da bir karla satıyor. Bu satışlardan da ciddi miktarda gelir elde ediyor” diye konuştu.

"Soru önergesine yanıt geldi, trilyonluk TOKİ gariban çıktı" haberi, 14 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Soru önergesine yanıt geldi, trilyonluk TOKİ gariban çıktı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soru önergesine yanıt geldi, trilyonluk TOKİ gariban çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  2. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  3. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  4. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  5. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  6. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  7. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  8. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  9. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  10. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  11. 11:16 Orman Gülü: Doğanın Sağlık ve Güzellik Mucizesi
  12. 11:15 İstanbul Valiliği, 28 Nisan Pazar günü bazı yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu
  13. 11:12 Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!
  14. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  15. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  16. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  17. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
  18. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  19. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
  20. 10:47 Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Toz Tutmayan Sprey Tarifi!
Politika Haberleri