Sosyal medya düzenlemesi: Retweetler ve yorumlar suç sayılabilir
Sosyal medya düzenlemesi: Retweetler ve yoru... TBMM'deki Adalet Komisyonu'ndan geçen sosyal medya yasasında yer alan bir madde, vatandaşların bazı haberleri içeren tweetlere yaptıkları yorumları da tartışmalı hâle getirdi.
Konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Avukat Tuğçe Barışhan, ayrıca söz konusu haberlerin dolaşımıyla ilgili olarak, "Basın çalışanı ya da birey olması arasında çok büyük bir fark olacağını sanmıyorum" ifadelerini kullandı.
Dezenformasyonla mücadeleyi hedefleyen ve internet haber sitelerinin denetime tabi tutulmasının yolunu açan 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
Kanundaki bu düzenlemede yer alan 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçunun da yer alması ise basın çalışanı olmayan vatandaşları da ilgilendiriyor.
Haberi yayma konusundaki denetime tâbi olmak için basın çalışanı ya da haber kurumu olmak gerekmediğini söyleyen Avukat Tuğçe Barışhan, sosyal medya düzenlemesi konusunda vatandaşların da sorumlu olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
"BASIN ÇALIŞANI OLMASI GEREKMİYOR"
Cumhuriyet TV'den Sude Güner'in Gündem Özel programına konuk olan Barışhan, yasaya göre tüm sosyal medya kullanıcılarının denetim altında olduğunu vurguladı.
"Basın çalışanı ya da birey olması arasında çok büyük bir fark olacağını sanmıyorum" diyen Barışhan, şunları söyledi:
"Diğer ihbar sürecinde yaşandığı gibi bir hak ihlali olduğunda yalan haberin kasıtlı yayıldığı iddiasında bulunan herhangi bir taraf olduğunda bunun suç bildiriminin Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılmasıyla birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı ilgili araştırmayı gerçekleştirecek.
Ciddiyeti varsa bununla ilgili bir iddianame düzenlenerek dosyası açılacak."
"RETWEET YA DA YORUM DA SUÇ OLABİLİR"
Sosyal medya kullanıcılarının yanıltıcı olarak nitelendirilen bir haberi paylaşma ve yorum yapma hakkında yaşanacak olaylara dair de dikkat çeken açıklamalarda bulunan Barışhan şunları ifade etti:
"Bir haberi alenen yayma dediğiniz zaman retweetlemeniz ya da bunun altına bir yorum yapmış olmanızın bir fark yaratacağını düşünmüyorum.
Sonuç itibariyle yayma fiilini gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Kanundaki tanımıyla yayma fiili gerçekleştirildiği anda tanım suç da gerçekleşmiş olacak.
Bu nedenle ihbar halinde Cumhuriyet Başsavcılığı'nın değerlendirmesine tabi tutulacaktır diye düşünüyorum."
"Sosyal medya düzenlemesi: Retweetler ve yorumlar suç sayılabilir" haberi, 16 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Sosyal medya düzenlemesi: Retweetler ve yorumlar suç sayılabilir haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sosyal medya düzenlemesi: Retweetler ve yorumlar suç sayılabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.