'Spor yapan erken ölür!'

'Spor yapan erken ölür!'

'Spor yapan erken ölür!' Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr Erkut Tutkun, ağır spor yapanların erken öldüğünün bilimsel olarak ortaya konulduğunu belirterek, ""Fiziksel aktivite dünyanın en güzel şeyidir. Haftada...

Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr Erkut Tutkun, ağır spor yapanların erken öldüğünün bilimsel olarak ortaya konulduğunu belirterek, ""Fiziksel aktivite dünyanın en güzel şeyidir. Haftada 45 kez ağır eforlu antrenmanlı işler yapıyorsanız, bilin ki kısa zamanda öleceksiniz" dedi.

Türkiye liglerinin bir yılda 360 milyon Avro'ya hükmettiğini bunun Hollanda ve Portekiz'deki futbol bütçesinden yüksek olduğuna dikkat çeken Tutkun, "Türkiye'de futbol hariç 30 fedarasyon var. Devlet bunlara 3 milyon lira civarında katkı sağlıyor" diye konuştu.

U.Ü. Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erkut Tutkun, ASGD 2. uluslararası Spor ve Turizm Zirvesi’nde düzenlenen panelde adeta ezber bozarak katılımcıları şaşırtan açıklamalar yaptı.

Yurtiçi ve yurtdışından katılan basın mensuplarına, “spor ekonomisi” konulu panelde seslenen Tutkun, global dünyada sporun ekonomik yapısı hakkında sayısal verilere dayalı bilgiler verirken, finali dinleyicileri şok eden sözlerle tamamladı.

Bilim insanı olarak vardığı sonucu, “Spor Öldürür” tespitini aktararak özetleyen Doç Dr. Erkut Tutkun, “Spor yaparsanız, bilin ki erken öleceksiniz” dedi.

“Dünyada büyük bir değişim var. Uzun ve sağlıklı yaşam için spor önerisi artık geçerli değil” diyen Tutkun, “Yapılan bütün bilimsel araştırmalar, düzenli spor yapanların uzun yaşamadıklarını ortaya koyuyor. Fiziksel aktivite dünyanın en güzel şeyidir. Yarışma formundan çıkıp keyifle yürümek, bisiklet sürmek, ömrünüze ömür katar.

Beyin nöronlarınızı artıracak dünyanın en muhteşem detoksudur bunlar.

Ne zaman ki haftada dört veya beş kez ağır eforlu antrenmanlı işler yapıyorsunuz, bilin ki kısa zamanda öleceksiniz. Öleceksiniz, kurtuluşunuz yok. Çünkü yapılan araştırmalarda düzenli ve yüksek şiddette spor yapan canlı çok uzun yaşayamamıştır." şeklinde konuştu.

“Türkiye liglerinin toplamda 360 milyon Avro'luk bir paraya hükmettiğini kaç kişi biliyor?” diye soran ve bu rakamların Hollanda ve Portekiz'den daha yüksek olduğunu söyleyen Erkut Tutkun “Spor Ekonomisi” konulu panelinde rakamsal verilerle ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Türkiye’de futbol hariç 30 federasyon var, devlet bunlara yıllık 3 milyon lira civarında katkı sağlıyor. En fazla katkıyı 260 bin lira ile basketbol ve hentbol federasyonları alıyor. Görünen o ki alt düzey bir futbolcunun yıllık geliri kadar bu spor dallarına para ayırıyoruz. 2019 bütçesinde avcılık ve eskrim federasyonlarına yıllık 30 bin lira ayrılmış durumda. Bu arada belirteyim ki atletizme verilen katkı da bir önceki yıla göre 220 bin liradan 100 bin liraya düşürüldü. Sonuç; futbolda zaten dökülüyoruz; liglerimiz yabancı kaynıyor, hiçbir ciddi başarımız yok, ülke içinde birbirimizle yarışıp mutlu oluyoruz. Diğer dallara ise toplumun da devletin de ilgisi yok.”

Dünyanın en değerli 50 futbol kulübünün içinde Türkiye'den takımın olmadığına vurgu yapan Tutkun, “Avrupa'da ilk 50 takımın marka değeri 22 milyar dolar civarında ve Avrupa futbolunun 49. sırasında Mainz takımı var. Pek çok futbolseverin bile sadece ismini bildiği bir kulüptür bu... Alt sınır olan 104 milyon dolarlık marka değerine dahi ulaşamadı bizim takımlar. Daha önceki yıllarda Galatasaray ve Beşiktaş giriyordu bu sıralamaya. Beşiktaş'ın 103, Fenerbahçe'nin 86, Galatasaray'ın 59, Trabzon'un 24 milyon dolarlık bir marka değeri tespit edilmiş durumda. Real Madrid'in marka değerinin 2 milyar Avro'ya kadar çıktığını karşılaştırma yapmak isteyenler için aktarmış olayım.

Futbol pek çok sektörü etkiliyor ancak turizmle arasında da doğrudan bağ var. Dünyanın tanınmış statları birer mabede dönmüş durumda. Örneğin, her yıl 1 milyon Japon turist, Barcelona'nın Nou Camp stadını ziyaret ediyor. Bunun yanı sıra formalar satılıyor, yayın hakları milyon dolarlarla ifade ediliyor. Messi'nin ayaklarını bastığı çim bile Barcelona tarafından satılıyor. Hem de 100 Avro'ya. Barcelona stadında, zeminden, kupaların bulunduğu kata asansöre binmek için gelenlerin 5 Avro ödemek zorunda kaldıklarının altını da çizmek isterim. Yani futbol sadece futbol değildir” ifadesinde bulundu.

"'Spor yapan erken ölür!'" haberi, 28 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan 'Spor yapan erken ölür!' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Spor yapan erken ölür!' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
    2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
    3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
    4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
    5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
    6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
    7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
    8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
    9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
    10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
    11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
    12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
    13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
    14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
    15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
    16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
    17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
    18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
    19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
    20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
    Sağlık Haberleri