Sudan'da HDK Komutanı Dagalu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ile Görüştü

Sudan'da HDK Komutanı Dagalu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ile Görüştü

Sudan'da HDK Komutanı Dagalu, Suudi Arabista... Sudan'da ordu ile çatışan Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüştü. Dagalu, insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırmak için çalışmaya devam edeceklerini ve arabuluculuk tarafınca açıklanan ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Sudan'da devam eden çatışmalar sebebiyle 850 kişinin yaşamını y

Sudan'da ordu ile çatışan Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüştü.

Dagalu, sosyal medya hesabından, Bin Ferhan ile bir telefon görüşmesi yaptığını aktararak, "Halkımızın acılarını hafifletmek amacıyla insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırmak için çalışmaya devam edeceğimize dair güvence verdim ve (orduyla) dolaylı görüşmelerin devamına ilişkin arabuluculuk tarafından açıklanan ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladık." açıklaması yaptı.

Bin Ferhat ile Suudi-ABD arabuluculuğunun gösterdiği çabaların ışığında Sudan'daki genel durumu görüştüğünü bildiren Dagalu şunları kaydetti:

"Ülkedeki son gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk ve ülkemizde istikrarın sağlanması için koordinasyonun ve ortak çabaların yoğunlaştırılmasının önemini vurguladık. Suudi Arabistan liderliğine ve halkına, bu krizin bir sonucu olarak yaşanan insani acıyı hafifletmedeki büyük etkileri nedeniyle ve Sudan'daki kardeşlerine cömert destekleri için teşekkür ediyorum."

Cidde görüşmeleri

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmaların durması için Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde taraflar arasında yürütülen görüşmeler sonucunda 11 Mayıs'ta "Cidde Bildirgesi" imzalanmıştı.

ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler yoluyla imza altına alınan bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilerek, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğu vurgulamıştı.

Taraflar, çatışmalara kalıcı bir çözüm bulmak için görüşmeleri devam ettirirken 2 kez ateşkes ilan edilmiş ancak çatışmalar devam etmişti.

ABD ve Suudi Arabistan, 1 Haziran'da, ilan edilen ateşkeslerin ihlallerinin sonucu olarak görüşmelerin askıya alındığını duyurmuştu.

29 Mayıs'ta ilan edilen 5 günlük son ateşkesin ardından taraflar yeni bir ateşkes anlaşması imzalamadı.

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegre edilmesini istemiş, HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve tırmanan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin ise yaralandığını bildirmişti.

"Sudan'da HDK Komutanı Dagalu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ile Görüştü" haberi, 05 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Sudan'da HDK Komutanı Dagalu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ile Görüştü haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sudan'da HDK Komutanı Dagalu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ile Görüştü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  2. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  3. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  4. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  5. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  6. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  7. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  8. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  9. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  10. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  11. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  12. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  13. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  14. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  15. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  16. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  17. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  18. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  19. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  20. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
Dünya Haberleri