Süleyman Soylu: Ben Anayasa Mahkemesi ile aynı gözlükten bakmıyorum

Süleyman Soylu: Ben Anayasa Mahkemesi ile aynı gözlükten bakmıyorum

Süleyman Soylu: Ben Anayasa Mahkemesi ile ay... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP'li belediyelere atanan kayyumlar hakkında "PKK yönetiyorsa neden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı işlem yapmıyor?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP'li belediyelere atanan kayyumlar hakkında "PKK yönetiyorsa neden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı işlem yapmıyor?" sorusuna, "Onun meselesi. O hukukun ve yargının meselesi. Bana bazen de kızıyorlar. Ben Anayasa Mahkemesi ile aynı gözlükten bakmıyorum. Bakmak zorunda mıyım?" diye yanıt verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk’te katıldığı Hafta Sonu Özel programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“TEMELLİ’YE SÖYLEYECEĞİM TEK ŞEY VAR”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin yerli otomobile yönelik eleştirilerine dair Soylu, “Sezai Temelli’ye söyleyeceğim bir tek şey var. O, ‘pil’ deyince, el yapımı patlayıcı, C4 ile ilgili yapılan patlayıcıdan anlar. Bu, elektrikli, pilli arabalardan anlamaz. Onun alanı da değil. Onun için onlarla öyle bir tartışmayı yapmanın çok büyük bir anlamı yoktur. Onların hangi alanlarda ihtisas gösterdiği apaçık ortada” dedi.

“70 TONUN ÜZERİNDE GIDA MALZEMESİ ELE GEÇİRDİK”

Soylu, Türkiye’nin imkanlarının çok geliştiğini ifade ederek, “Bu yıl 31 bin saat İHA ve SİHA’larımız uçmuş. Bu, sadece İçişleri Bakanlığına bağlı 49 İHA VE SİHA. Burada, terör örgütlerine karşı veya karşı karşıya kaldığımız güvenlik risklerine karşı mukayeseli bir üstünlük sağlıyoruz. İHA ve SİHA’ların bize sağladığı üstünlük, saha hakimiyetidir ve alan hakimiyetidir, terör örgütünün hareketsizliğini sağlamasıdır. En önemlisi İHA ve SİHA’lar ile yaptığımız hiçbir operasyonda bugüne kadar şehit vermedik. Bunlar bizi hem içeride ve hem dışarıda çok önemli bir güce sevk ediyorlar” diye konuştu.

Soylu, PKK’ya yönelik operasyonlara ilişkin, “Son iki yılda 600 telsiz ele geçirdik, 2 bin 700 barınak ve sığınaklarını yok ettik. Sadece bu yıl 70 tonun üzerinde gıda malzemesi ele geçirdik.” dedi.

Narko terör kapsamında bu yıl 43 milyon kök kenevir yakaladıklarını anlatan Soylu, bunun piyasa değerinin 15 milyar lira olduğunu belirtti.

“YURT İÇİ TERÖRİST SAYISI 500-550”

“Türkiye’de yurt içi terörist sayısı 500-550” diyen Soylu, “5 bin 558 rakamına kadar katılım geliyor. Ne zaman geliyor? Çözüm sürecini istismar edip ‘Silahları bırakacağız’ diye dünyaya, Türkiye’ye teminat verdikten sonra tam tersi arkadan dolanıp, terör örgütünü kuvvetlendirmeye çalışan bir anlayış ortaya koyuyorlar. 5 bin 558, 3 bin 884, 713… Ne zaman bu azalış? Çukur, barikat olaylarından sonra yani Türkiye yeni bir güvenlik konseptine döndükten sonra artı 15 Temmuz’dan sonra. Hem 15 Temmuz hem de çukur, barikat olaylarından sonra Türkiye yeni bir güvenlik konseptine döndü” dedi.

Bu yıl Türkiye içine gelen terörist sayısının 260 civarında olduğunu aktaran Soylu, “500-550 arasındaki teröristin hepsi bu yıl başında Türkiye’de yoktu. Her şeyi adım adım takip ediyoruz. En ufak bir iz bulalım yeter ki. Hakkari, Şırnak sınırı, bizim için büyük bir problemdir. Bu sınırları çizenler, Türkiye’nin başını belaya koymak için zamanında çizip, Türkiye’ye bırakmışlar.” dedi.

“BU YIL AÇLIKTAN HEDER OLACAKLAR”

“Bu yıl, açlıktan heder olacaklar” diyen Soylu, “Çünkü hem barınak ve sığınaklarda çok iyi gıda malzemeleri ele geçirdik hem de şehir ve köylerle irtibatlarını kesebilmek için çok ciddi tedbirler aldık” dedi.

Soylu, çözüm sürecine ilişkin soru üzerine, sözlerine şöyle konuştu:

“Devletin iki eli vardır. Bu ellerden biri demir yumruktur, diğeri de kadifedir. Devlet bu ikisini de bütün dünyada kullanır. Biz, son 25 yılda iki önemli iş yaptık. Bunlardan biri Kıbrıs’ta Annan Planı’dır. Türkiye ikinci önemli adımını da çözüm sürecinde atmıştır. Madem siz, silah bırakmayı kabul ediyorsunuz, evet biz sizin silah bırakmanızı gözetelim. Şimdi, bu süreç içinde devlet sabretmiştir hem de büyük ölçüde sabretmiştir.”

Diyarbakır bazı ailelerin HDP il binası önündeki eylemine değinen Soylu, “Bence bir yüzleşme var. Hepimizin yüzleştiği bu çıplak gerçekle, bugün oradaki Kürt vatandaşlarımız ve kardeşlerimiz de aynı şekilde yüzleşiyorlar” diye konuştu.

“DİYARBAKIR BAROSU DİYE BİR BARO VAR”

Diyarbakır Barosu’nun eleştiren Soylu, “Diyarbakır Barosu diye bir baro var. Bunlar hukuk okumuş insanlar. Her türlü meseleye itiraz ederler, yanınızda dibinizde yanı başınızda PKK’dan mağdur olmuş anneler var. Diyarbakır ticaret, sanayi odası… Ne odası ise… Ne yapmışlar, ne koymuşlar ortaya? Ödleri kopuyor. Annelerin ödleri patlamıyor. Annelerin ortaya koydukları, 13-14 yaşında sonra… Yarınlarda Türkiye’yi sarsacak elimizde birtakım şeyler var. Bu çocuklara nasıl davrandıklarına yönelik. Bunları paylaşıp paylaşmama da arkadaşlarımızda değerlendirme yapıyoruz. İğrenç insanlar bunlar. Hem yapmışlar hem de videoya almışlar. İğrenç insanlar. Terör örgütü PKK, sadece bir ülkenin bir bölgesine yönelik kendine ait bir süreç ortaya koymaya çalışmıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz, inanç ve kültür merkezimizdir. Türkiye’de, din, anlamda da en güçlü alanlardan birisidir. Yapmak istedikleri çok net. Onu oradan sıyırıp almak istiyorlar. O güçlü yapıyı, kurtuluş mücadelesinde, Çanakkale’de… Savaşa gitmekten daha büyük bir ortak yolculuk var mı? Ortak bir kader var mı? Bir millet olmanın en önemli timsallerinden biridir bu. Cumhuriyeti de beraber kurduk” dedi.

“125 KİŞİ KATILDI”

Bu yıl örgüte 125 kişinin katıldığını söyleyen Soylu, “Bu yıl iknayla ailelerle beraber Türkiye’ye adalete teslim edilen terörist sayısı 266’ydı bugün öğlene kadar. Şimdi iki kişi daha geldi 268 oldu. Terör örgütü Türkiye’den oradaki yapıdan oluşturmaya çalıştığı iklimden ancak 125 kişi… Zeytin Dalı Harekatı’na rağmen, Barış Pınarı Harekatı’na rağmen… Bunların her biri terör örgütünün kendi ivmelenmesini sağlayacak işler olabilir, terör örgütü açısından. Buna rağmen 125 kişi. Biz kaç kişiyi söktük getirdik? 268 kişi. Tamamen bilimsel temellere oturtulmuş her birinin kitabı değeri, eğitimi var. Arkadaşlarımız başarılı şekilde bunu sağlıyorlar” dedi.

AMEDSPOR MÜFETTİŞ GÖNDERDİM: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PARA GÖNDERMİŞ

Soylu, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına yönelik soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Bütün HDP il binalarını terör örgütlerine adam alma merkezi olarak kullandılar. Belediyeleri ne olarak kullandıklarını hepimiz gördük. Çukur olaylarında arabalarından tutun kepçelerine kadar, insanlarına ve paralarına kadar… Geçen gün Amedspor hakkında bir şey söyledim. Bana yine kızdılar. Birisi bu lafı söyleyecek. Ne kadar kızarlarsa kızsınlar. Ben devlet millet adına gerçekleri söylemeye devam edeceğim. Cemil Bayık belediyelere talimat verdi. Bu bizim istihbari bilgimiz. ‘Amedspor’u destekleyeceksiniz, para göndereceksiniz.’ dedi. Bu talimatı kim veriyor? Terör örgütü mensubu. Ben Amedspor’a müfettiş ve denetmen gönderdim. Tam da Cemil Bayık’ın dediği çıktı. Büyükşehir Belediyesi, Silvan Belediyesi, Tam 4 belediye söylediği tarihler içerisinde para göndermiş. Bu ilişkiyi yok göremeyiz” dedi.

“ANAYASA MAHKEMESİ İLE AYNI GÖZLÜKTEN BAKMIYORUM”

“HDP milyonlarca oy aldı ve Meclis’te grubu bulunan bir parti, bunu PKK yönetiyorsa neden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı işlem yapmıyor?” şeklindeki soru üzerine Soylu, “Onun meselesi. O hukukun ve yargının meselesi. Bana bazen de kızıyorlar. Ben Anayasa Mahkemesi ile aynı gözlükten bakmıyorum. Bakmak zorunda mıyım? O zaman niye yasama, yürütme, yargı var. Ben yürütmenin bir temsilcisiyim” dedi.

Soylu, yıl başından beri 778 yabacı teröristin ülkelerine gönderildiğini belirterek, temelde Türkiye’nin Avrupa’yı gözeten bir çalışma yaptığını anlattı.

AYGÜN VE YAVAŞ ARASINDAKİ RÜŞVET İDDİALARI

Soylu, eski CHP Milletvekili Sinan Aygün’ün, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında ortaya attığı iddiaları ve Bakanlığın müfettiş görevlendirmesine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“CHP Genel Başkanı iki kişi arasında müfettiş atayacak, ‘Bu ikisini dinlesin, karar versin.’ diyecek. Bizim Anayasa ve kanunun verdiği yetkiye göre… Bu bir kamu işidir. Halkı ilgilendiren bir iştir. Buna ilgisiz kalamam. İlgisiz kalırsam kamu bana ‘Vergilerimle seni orada bakıyorum, benim hakkımı nasıl savunmazsın’ der. ‘Bravo, bu adamlar da bunu hemen atadılar, bunu sağladılar.’ demiyor, ‘İçişleri Bakanı buna neden müfettiş atıyor?’ diyor. 25 milyondan bahsediliyor. Bunu bilmesi gereken tek merci halktır. Böyle bir şey varsa da yoksa da vatandaş bunu bilsin. Bizim mülkiye müfettişlerimiz ne işe yarıyor? Bu işe yarıyor. Yılbaşından bugüne 150 belediyede özel teftiş yaptırıyorum. Bunun yüzde 40’ı AK Partili belediye. Özel teftiş ne demektir biliyor musunuz? Bütün alanlarda yapılıyor. Personelinden gelirine kadar, ihalesinden yapımına kadar.”

“BU YIL 332’YE ÇIKTI”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlık ve paydaşların bir araya gelerek kadına karşı şiddete karşı 75 maddelik bir eylem planı ortaya koyduklarını aktaran Soylu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinatörlüğünde ortaya konulan politikaları uygulamakla mükellef olduklarını ifade etti.

Soylu, bu konuda dünyadaki durumun da iyi olmadığını belirterek, kadın cinayetlerinde küresel ortalamanın milyonda 13 olduğunu, bunun Avrupa kıtasında milyonda 7, Türkiye ortalamasının ise milyonda 3,8 olduğunu söyledi.

Türkiye’de her bir kadın cinayetinin medyada yer aldığına dikkati çeken Soylu, “2017’de 353 kadın cinayeti oldu. Geçen sene 279’a düştü fakat bu yıl 332’ye çıktı.” dedi.

“POLİS TEŞKİLATINDA YILDA ORTALAMA 40-40 İNTİHAR OLAYI OLUYOR”

Soylu, bu sene emniyete psikolog ve sosyolog alımlarına çıkacaklarını anlatarak, “Bizde de polis teşkilatında yılda ortalama 40-50 intihar olayları oluyor. Biz bunları da takip etmekle sorumluyuz. Bu konuda da yoğun bir çalışma ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kadına karşı şiddet olaylarında bu sene düşüş yaşandığına ifade eden Soylu, geçen sene 219 bin olay yaşanırken bu seneki sayının 181 bine düştüğünü söyledi.

“GÖREVDEN ALDIK”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medyaya görüntüleri yansıyan polis meslek yüksekokulundaki yemin töreni ile ilgili bir soru üzerine, şöyle konuştu:

“Bu konuda çok iyi önlemler aldığımızı söylemek isterim. Tüm araştırmalarda polis ve jandarma, Türkiye’nin en güvenilir ilk 3 kurumu arasında çıkıyor. Polis okulunda böyle bir olay oldu, bu olay 2017’nin Mart ayında oldu ama bu tamamen 10 binlerce yetişen öğrenciden birkaçına yönelik bir tek yerde yaşanmış ve oradaki yöneticilerine yönelik bir olaydır ve biz de hemen o yöneticiyi orada görevden aldık. Bu 2 yıl önce yayınlanmıştı ve yayınlanır yayınlanmaz hemen reaksiyonumuzu gösterdik.”

EMNİYETTE TARİKAT YAPILANMALARI

Emniyette bazı tarikatların yapılanmaya çalıştığına yönelik iddialara ilişkin görüşü sorulan Soylu, şunları kaydetti:

“Bizim polisimiz, jandarmamız, askerimiz kahramanca bir mücadele ortaya koyuyor. ‘Birileri acaba Türkiye’nin en çok güvendiği bir teşkilatın güvenini azaltmaya mı çalışıyor’ diye bir endişem söz konusu. Bu konuyla ilgili bir yazı çıktı ben de ‘Bunu ispat edin, ben istifa edeceğim’ dedim. Kimseyi töhmet altında bırakmamak gerekir. Bu ayıptır. Teşkilatımızda biri bir yanlış yaptıysa disiplin kurulları affetmez ama hakkını da kimseye yedirmeyiz. Devletin bir tek sahibi var o da millettir. Ne siyaset şerik kabul eder ne de devlet şerik kabul eder. Devletin içinde her görüşe mensup insanlar vardır ama dönüp burada bir iktidar oluşturmaya, paralel devlet oluşturmaya ‘hakimiyet bendedir’ demeye ne devlet müsaade eder ne siyaset müsaade eder. Herkes rahat olsun.”

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Soylu, Kanal İstanbul’la ilgili bir soru üzerine, “Hem ekonomik bir projedir hem çevreci bir projedir. Orası tam anlamıyla Boğaza alternatif olabilecek, Boğazı koruyabilecek bir proje. Orada 500 bin kişilik güzel bir çevre ve şehircilik mimarisi olacak.” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul’un çevre açısından İstanbul Boğazı’nı koruyabilecek en önemli adımlardan biri olacağını söyleyen Soylu, “Bu Türkiye için ciddi bir itibar projesidir. Bütün dünyanın bu noktalarda çekingen durduğu bir zaman dilimi içerisinde bu Türkiye için bir prestij ve itibar projesidir. İstanbul Boğazı’nı koruyoruz. Onu bir tehlikeden, tehditten koruyoruz” dedi.

“HÜKÜMET BU KANALI YAPAR”

Bakan Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB), Kanal İstanbul’a karşı yaptığı reklamları eleştirerek, “Buna İBB TV mi karar verecek? Şimdi muhtarları arıyorlar, ‘milleti toplayın, imzalarınızı toplayın’ diyorlar. Dilekçe Kanunu diye bir kanun var. Muhtarın böyle bir görevi var mı?” diye konuştu.

Soylu, “İBB itiraz etmeye devam ederse bu Türkiye’nin önünde nasıl bir süreç oluşturur?” şeklindeki soruya, “Hükümetin bu kanalı yapmaya yetkisi vardır, yetisi vardır ve gücü vardır. Hükümet bu kanalı yapar. Bu kadar açık” yanıtını verdi.

“SALDIRILARIN ÖNCESİNİ BİLMEK DURUMUNDA DEĞİLİZ”

Soylu, gazetecilere yönelik saldırılara ilişkin soru üzerine, “Bizim görevimiz şu. Bu saldırıların öncesini bilebilmek durumunda değiliz. Bu arkadaşlarımızdan bize ‘Böyle bir durumla karşı karşıyayız.’ diye bir durum gelse biz bunu izlemekle mükellefiz. Bu saldırıların hiçbirisi faili meçhul kalmadı. İşin içinde organize bir yapı bulursak bunun da üzerine gideriz. Bulmuşuz ve adalete teslim etmişiz. Meselenin arkasında başka bir şey aranıyorsa, yani bir siyasal tartışmanın sonucu olarak aranıyorsa, o siyasal tartışmaya benim nasıl müdahale etmemi istiyorlar, ben onu bilmiyorum. Ben işin şiddet, hukuk, can güvenliği boyutlarında kendimi sorumlu olarak hissederim bunun için gereğini yerine getiriyoruz. (Gazeteci Murat İde’ye yönelik saldırı) 6 kişi yakalandı ve mahkemeye sevk edildi” yanıtını verdi.

“İSTANBUL’DAKİ SURİYELİ SAYISI 474 BİN 679”

Geçen yıl İstanbul’da 28 bin, bu yıl itibarıyla 117 bin kaçak göçmen yakaladıklarını anlatan Soylu, bu kaçak göçmenin tamamını İstanbul’dan gönderdiklerini söyledi.

Soylu, İstanbul’da yaptıkları değerlendirmeler sonucunda ikameti İstanbul’da olmayan 100 bin Suriyeliyi İstanbul’dan gönderdiklerini, şu anda İstanbul’daki Suriyeli sayısının 474 bin 679 olduğunu belirtti.

110 bin Suriyeli’ye vatandaşlık verdiklerini, bunların 53 bininin yetişkin, 57 bininin de çocuk olduğunu ifade eden Soylu, “Bunların önemli bir özelliği var. Öğretmen, doktor, mühendis, iş adamı, esnaf, bilim adamı, öğretim üyesi, başarılı öğrencileri listeledik, bunları vatandaş yaptık. Seçiciliğimiz aynı şekilde devam ediyor” dedi.

Soylu, konuşmasının sonunda vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. Polis alım yaşında değişiklik olmayacağını dile getiren Soylu, çarşı ve mahalle bekçilerinin alım sonuçlarının da bir hafta içinde açıklanacağını söyledi.

Kadın bekçi alınmayacağı bilgisini veren Soylu, bundan sonraki polis özel harekat alımlarının içeriden yapılacağını ifade etti.

"Süleyman Soylu: Ben Anayasa Mahkemesi ile aynı gözlükten bakmıyorum" haberi, 30 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Süleyman Soylu: Ben Anayasa Mahkemesi ile aynı gözlükten bakmıyorum haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Süleyman Soylu: Ben Anayasa Mahkemesi ile aynı gözlükten bakmıyorum 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  2. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  3. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  4. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  5. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  6. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  7. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  8. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  9. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  10. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  11. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  12. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  13. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  14. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  15. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  16. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  17. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  18. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  19. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  20. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
Politika Haberleri