Süleyman Soylu'dan üçüncü 'üslup' vakası: 'Esas sizi açığa almak lazım'

Süleyman Soylu'dan üçüncü 'üslup' vakası: 'E... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, söylemediği sözleri söylemiş gibi yansıttıklarını iddia ettiği gazetecilere sert sözlerle yüklendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘FETÖ’ şüphesiyle haklarında idari tedbir kararı uygulanarak açığa alınan 58 mülki idare amirinin durumu hakkında öğlen saatlerinde 106. dönem kaymakamlık kursu kura töreninde kameralar karşısına geçti. Fakat Soylu’nun konuşması A Haber, CNN Türk ve TRT Haber gibi kanallar tarafından “FETÖ ile ilişkilendirme iddiaları tamamen yalandır”sözleriyle haberleştirildi.

Sözlerinin bu şekilde haberleştirilmesine sinirlenen Soylu, kameralar karşısına bir kez daha geçerek şu ifadeleri kullandı:

“[Gazetecilere] Esas sizi açığa almak lazım, açık söyleyeyim. Bu cümlelerden onu nasıl çıkartıyorsunuz hala anlayabilmiş değilim. Bir kaymakamlık eğitimi veriyoruz ama bir de gazetecilik eğitimi vermemiz gerekecek herhalde, beni bağışlayın. Metin açık, ne yazdığı belli. Sizin istediğinizi yapıyoruz ama siz haberleri kendi istediğiniz gibi veriyorsunuz. Haber dizayn etmenizi ve haber ortaya koymanızı şiddetle eleştiriyorum ve yanlış buluyorum.

“Kimin tasarrufuysa ona söylüyorum”

“Tekrar ediyorum: Kaymakamları açığa almışız ama esas sizi açığa almak lazım. Çok net. Kimin tasarrufuysa ona söylüyorum. Bunun böyle yansıtılmasına sadece üzüldüğümü, mesleğiniz açısından da kritik bir hata olduğunu bir kere daha ifade etmek için tekrar böyle bir değerlendirme yapma zarureti hasıl oldu.”

 

Soylu kime tepki gösterdi?

Soylu’nun hedefinde TRT Haber, CNN Türk ve A Haber vardı. 

İçişleri Bakanı’nın açıklamasının görevden alınan mülki idare amirleriye ilgili bölümünde canlı yayına giren A Haber, hem konuşmanın altyazısını bu sözlerle verdi, hem de konuşmayı YouTube kanalına “FETÖ ile ilişkilendirme iddiaları tamamen yalandır” başlığıyla yükledi.

CNN Türk de aynı dakikalarda, aynı altyazıyı yayımladı.

TRT Haber tweet’ini sildi

TRT Haber de sosyal medya hesabından Soylu’nun basın açıklamasını önce şu sözlerle duyurdu:

“[Görevden uzaklaştırılan kaymakamlar] İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: FETÖ ile ilişkilendirme iddiaları tamamen yalandır. Bu kaymakamların hiçbiri göreve yeni getirilmiş değil.”

TRT Haber, Soylu’nun tepkisinden sonra paylaşımını geri çekti.

Soylu ne demişti?

Soylu, 106. dönem kaymakamlık kursu kura töreninde yaptığı konuşmada Gülenci yapılanmaya ilişkin sürdürülen idari ve adli soruşturmalara değinmişti. Konuşmasında “FETÖ ile ilişkilendirme iddiaları tamamen yalandır” şeklinde bir ifade kullanmamıştı. ‘FETÖ’cü olduğu tespit edilmesine rağmen nedamet getirmesi kaydıyla atanan kaymakamlar olduğu iddiasını yalanlayan Soylu şunları söylemişti:

“4 Eylül’de 58 mülki idare amiri FETÖ soruşturmaları çerçevesinde açığa alındı. Bunların 31’i kaymakam, 17’si vali yardımcısı, 9’u hukuk müşaviri, 1 tanesi de mülkiye müfettişiydi. Gerek ana akım medyada gerekse sosyal medyada bazı mahfiller yaşanan bu gelişmeyi yeni atanan kaymakamların içerisinde FETÖ’cülerin tespit edildiği ve nedamet getiren FETÖ’cülerin tekrar atandığı şeklinde bir süredir gündemde tuttukları saçma iddialarına dayanak yapmaya çalıştılar. Hem eksik ve yanlış bilgiyle, hem de maksatlı olarak yapılan bu yorumların tamamı yalandır. Yapılan bu işlemin de buna delil olacak hiçbir tarafı yoktur. Olayın aslı şudur: Devletin istihbarat birimlerinin FETÖ’ye yönelik olarak uzun süredir devam eden büfe, ankesör, operasyonel hat gibi, mahrem imam gibi istihbari gibi yargıya intikal etmiş çalışmaları ve idari soruşturmaları var. Veya yargıya intikal edecek çalışmalar var. Biz de dosyasına bakar soruşturmanın selameti ve idari sürecin gereği önce bu kişileri açığa alırız. Sonra soruşturmayı yürüten mahkeme bir karar verir. Bu arada da idari soruşturmalar tarafımızdan, müfettişlerimiz vasıtasıyla da yürütülür. Bazen bu soruşturmaların sonucunda irdelenen kişiyle ilgili soruşturmaya yer olmadığı kararı çıkar, kimisine beraat kararı çıkar, kimisi de irtibat ve iltisaklı bulunur ve hukukun gereği yerine getirilir. İdare de bu kararlara göre gerek kendi idari soruşturmasına, gerek yargının aldığı kararlara göre ya kişiyi görevine iade eder ya da tümden ihraç eder.

“Bu kişilerin hepsi benim bildiğim kadarıyla 2008-2009-2012 belki 2013’te yani hesap ettiğimiz gibi 8 ile 12 yıllık kaymakamlardır. Bu hadiseyi saçma sapan iddialara delil yapıp, çalışanlara bizim o zaman söylediğimiz net ve açıktır. Soruşturma açılmış, mahkeme beraat kararı vermiş, siz de herhangi bir eksiklik görmemişseniz, yerine iade edersiniz. Ama sonra kişinin hakkında yeni bir delil bulunmuş. Ne yapmamız lazım? Tedbir almayacak mıyız? Bundan yaklaşık 1,5 ay önce 15 kaymakamımızın kimini açığa, kimini de pasif göreve aldık.”

"Süleyman Soylu'dan üçüncü 'üslup' vakası: 'Esas sizi açığa almak lazım'" haberi, 10 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Süleyman Soylu'dan üçüncü 'üslup' vakası: 'Esas sizi açığa almak lazım' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Süleyman Soylu'dan üçüncü 'üslup' vakası: 'Esas sizi açığa almak lazım' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:39 Polonya'da Tutuklanan Adam, Rusya'nın Zelenski'ye Suikast Girişiminde Rol Almakla Suçlanıyor
  2. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  3. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  4. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  5. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  6. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  7. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  8. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  9. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  10. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  11. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  12. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  13. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  14. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  15. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  16. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  17. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  18. 14:12 TBMM lokantasının fiyatları gündeme bomba gibi düştü: Simitten bile daha ucuz bir menü fiyatı!
  19. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
  20. 14:09 "Ölümcül Bakteriler İnsan Kanını Hedef Alıyor: WSU'deki Araştırmada Tespit Edildi"
Politika Haberleri