Sumatra Orangutanı Yaralarını Şifalı Bitkilerle İyileştiriyor: Doğanın Benzersiz İyileşme Süreci

Sumatra Orangutanı Yaralarını Şifalı Bitkilerle İyileştiriyor: Doğanın Benzersiz İyileşme Süreci

Sumatra Orangutanı Yaralarını Şifalı Bitkile... Endonezya'da Sumatra orangutanı, yüzündeki yarayı iyileştirmek için şifalı bitkiler kullanıyor. Hayvan Davranışı Enstitüsü'nün gözlemleri, orangutanın doğal ilaç kullanımını ortaya koyuyor. İnsan olmayan bir canlıda benzersiz bir davranış keşfi.

Endonezya'nın Güney Aceh kentindeki Gunung Leuser Ulusal Parkı'nda, Sumatra orangutanı Rakus'un yüzündeki yarayı iyileştirmek için şifalı bitkiler kullandığı keşfedildi. Bu eylem, insan olmayan bir canlının benzersiz bir davranışını ortaya koyuyor ve bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Hayvan Davranışı Enstitüsü araştırmacıları, Rakus'un kendiliğinden bitki kullanımını inceleyerek, doğanın sırlarına bir adım daha yaklaşıyor.

Endonezya'nın Güney Aceh kentindeki Gunung Leuser Ulusal Parkı'nda çalışan Hayvan Davranışı Enstitüsü bilim insanları, Rakus adlı Sumatra orangutanının yüzündeki yarayı iyileştirmek için şifalı bitkiler kullandığını gözlemledi. Bu eylem, insan olmayan bir canlının ilk defa yaptığı şeklinde kaydedildi.

Evrimsel Biyolog Caroline Schuppli ve Bilişsel Biyolog Isabelle Laumer tarafından yönetilen araştırma ekibi, Rakus'un sağ gözünün altında derin bir yara izi buldu. Laumer, bu yaranın bölgedeki başka bir erkek orangutandan kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti. Rakus gibi orangutan erkeklerinin dişilerini etkilemek ve alanlarını korumak için rakip erkeklerle kavga ettiğini ve bu nedenle yaralandığını tahmin ettiklerini söyledi.

Gözlemler ilerledikçe, Rakus'un normal beslenmesinde olmayan kuvvetli bir şifalı bitki olan Akar Kunnig adlı bir asma türünü yediği görüldü. Yaralanmadan üç gün sonra gerçekleşen bu değişim sırasında, araştırmacılar Rakus'un yarasını iyileştirmek için çiğnediği yaprakları gözünün altına sürdüğünü fark etti.

Laumer, "Bildiğimiz kadarıyla bu, vahşi bir hayvanın kuvvetli bir şifalı bitkiyi kendi yaralarına uyguladığı ilk seferdi" dedi.

Bilim insanları daha önce primat türlerinin şifalı bitkileri tükettiklerini gözlemlemişlerdi. Biyolog Jane Goodall, 1960'larda yaptığı araştırmalarda orangutan dışkılarında bütün olarak şifalı bitki yaprakları bulduğunu açıklamıştı.

Laumer, Rakus'un yarasını yanlışlıkla dokunduğunda bitki olan parmağıyla dokunmuş olabileceğini belirtti. Bitkinin daha az acıya neden olduğunu fark eden Rakus'un, yarasına bu bitkiyi bir ilaç gibi uygulamaya başlamış olabileceği düşünülüyor.

Biyolog, "Önümüzdeki birkaç yıl içinde insana çok benzeyen daha fazla davranış ve yetenek keşfedeceğimizi düşünüyorum" diye ekledi.

"Sumatra Orangutanı Yaralarını Şifalı Bitkilerle İyileştiriyor: Doğanın Benzersiz İyileşme Süreci" haberi, 04 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Sumatra Orangutanı Yaralarını Şifalı Bitkilerle İyileştiriyor: Doğanın Benzersiz İyileşme Süreci haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sumatra Orangutanı Yaralarını Şifalı Bitkilerle İyileştiriyor: Doğanın Benzersiz İyileşme Süreci 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:45 TOBB açıkladı: Ekimde kurulan şirket sayısı yüzde 5,5 arttı
  2. 14:36 Aşk hayatları kötü giden burçlar 2025 yılında da değişmedi!
  3. 14:36 Marmara'da fırtına beklentisi: Meteorolojiden uyarı geldi!
  4. 14:35 ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? 202A4 ÖSYM ALES/3 sınav sonuç tarihi
  5. 13:40 Abdullah Gül'ün eski danışmanı Ahmet Sever'e "Ak troller" davasında beraat
  6. 13:30 Sera Kadıgil'den kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonuna Cevizoğlu'nun seçilmesine tepki
  7. 13:27 Galatasaray'da yeni sezonun ilk transferi Jakobs!
  8. 13:24 İnsanlık tarihinin en eski alfabesi keşfedildi!
  9. 13:22 Kemal Kılıçdaroğlu bugün hakim karşısına çıkıyor
  10. 13:22 Ali Babacan: Bakü’deki çevre toplantısına Erdoğan ile birlikte 1860 kişi gitmiş
  11. 13:20 Meteoroloji’den fırtına uyarısı: Karadeniz, Ege ve Akdeniz’i etkileyecek
  12. 13:18 Kredi kartı ödemeleri arttı!
  13. 13:17 Özgür Özel: "Psikolojik üstünlük bizde, Erdoğan'ı çıldırtan da bu"
  14. 13:15 Ekim ayında kapanan şirket sayısı yüzde 13,2 arttı!
  15. 13:13 Hamas’tan İsrail’e suçlama: "Gazze’ye yardımlar bilerek engelleniyor"
  16. 13:12 Formula 1'de heyecan Las Vegas'a taşınıyor!
  17. 13:10 Fatih Terim Süper Lig takımını satın alıyor iddiası
  18. 13:08 Gülsin Onay'dan Macaristan'da 100 yıllık dostluk konseri!
  19. 13:07 Mustafa Destici: "UCM’nin kararı geleceğe dair bir umut ışığı yaktı"
  20. 13:06 Nur Sürer, bilinmeyenlerini anlattı; 'Öfkeli değildim ama çıkıntı bir çocuktum'
Yaşam Haberleri